Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat achizitie invertor

XAN77

Postări Recomandate

Chiar ar fi interesant . Sa fi avut eu " noroc " ? Nu cred ... Am avut un client , suda liftarc cu invertoare trifazate " chioare " , 180 A cu electrod wolfram 2,4 , facea cazane mari incalzire , pentru blocuri ... dadeau TIG unul - doua straturi , apoi MIG - MAG . O droaie care fac garduri si porti fier forjat , cand mai prind ceva balustrada inox ... trec pe TIG ! In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eh, in probele "mele" nu am incercat si la curenti mari, arareori trec de 100A, o fi si caderea de tensiune.....

"Lift Tig" este o functie implementata in aparat, adica acel aparat are functie Tig si inseamna ca poti atinge si mentine electrodul pe piesa fara sa se intimple "ceva", la ridicare se produce aprinderea, aparatele vechi sau triodinele pe care le stie "toata lumea" puteau suda si Tig, cum am discutat mai sus, insa amorsarea se face/facea prin scaparare, astfel daca atingi si mentii electrodul acesta se inroseste si pina la urma se topeste.....

Stiu ca stii toate astea insa cred ca ar fi bine sa le "separam" in discutii metodele de amorsare, consider ca se creaza confuzii.

Link spre comentariu

Da ... e O .K . La trifazatele de care fac vorbire cred ca aceasta era metoda - Liftarc ... e ceva timp de - atunci ... am sa caut poate mai gasesc prospectul de la vreun aparat , sa elucidez chestiunea .Fara nici o legatura cu subiectul discutiei , erau invertoare mari , de 400 A la 60 % , mergeau 16 ore cu amperajul mentionat ... Ramane ferm valabil ce am spus de " ceilalti " , erau vreo 4 modele de monofazice chioare , adica doar buton reglare amperaj , mergeau bine in TIG , amorsare prin " zgariere " ,  proprietarii erau bucurosi ca au facut " economie " ... 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Azi am probat doua aparate in mod Tig ambele Telwin, Technology 210 si Tecnica 164, primul cu optiune de Lift Tig insa l-am probat in mod exclusiv in mod MMA, surpriza pentru mine, au mers ambele in mod Tig bine cu mentiunea ca la Technologii daca se apropie la extrem electrodul intra totusi in "antistic" si stinge arcul dar apropiat la extrem cea ce un sudor nu cred ca va suda astfel, iar la Tecnica aceasi mentiune ca la apropiere extrema intra in "antistic" numai ca acesta nu stinge arcul ci il micsoreaza la "minim" insa suficient ca sa-mi topeasca electrodul de wolfram de 1,6mm diametru....

Acum urmeaza sa-mi aduc aminte precis ce aparate am testat "cindva" care au intrat in antistic imediat ce am inceput sa sudez Tig.

Link spre comentariu

Sudura in  acest mod e o solutie " de urgenta " , aproape " de om sarac " , dar pe care un sudor argonist mediu o poate folosi cu succes . In perioada cand am lucrat la diverse firme , testam in acest regim toate invertoarele pe care le reparam , si modelele  care erau in oferta , spre comercializare . Unele mergeau foarte bine , chiar " marci " renumite . Cu " rezultate "  economice , s - au vandut multe pistolete TIG cu robinet si consumabile ... pense , electrozi , reductoare de argon , baghete , etc . Bani pentru firme , ( cate ceva ...) si pentru mine ... In fine , ideea e ca " se poate " , multora le - a fost de folos .

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Iata si interiorul unui MMA 250  (a se  citi : MAAAAMAAA, are 250A... la purtator !!! Sa fugim, pana nu ne prinde chinezu' !!!)

post-186942-0-89439100-1447675327_thumb.jpgpost-186942-0-18678600-1447675328_thumb.jpg

Se poate citi pe placa de baza ZX7-I120S-1.3

Foloseste diode D92-02 si tranzitori IRGP4660D  (4 bucati)

E cunoscuta configuratia aceasta?

Nu-i gasesc  schema.

Afiseaza o valoare orientativa a curentului (250 cap de cursa pe afisor), dar care sunt convins ca e umflata. As dori sa-i fac macar o etalonare, cat de cat mai aproape de adevar ...banuiesc un 120 A cap de cursa?!.  Am cleste ampermetric si ma gandesc sa urmaresc corespondenta intre ce afiseaza pe display-ul lui cu cea de pe cleste si sa reajustez semireglabilul corespunzator... daca o avea, evident.

Nu am topit decat 2-3 electrozi , dintre care unul bazic, asa ca nu va pot spune inca prea multe... Pare OK...

Poate stiti mai multe si-mi puteti da cateva sfaturi cu privire la acest gen de aparate. Am citit pe forum , dar nu si despre modelul acesta.

Toate cele bune , va doresc !

Link spre comentariu

Dupa cum arata " transformatorul " de putere , eu nu as folosi asa ceva ... izolatia intre primar si secundar e cel putin bizara ... mai ales la interiorul torului . Ma rog , parere personala . Cat despre curent debitat ... cred ca 120 A ar fi corespunzator unui ciclu de 15 % ... un minut si jumatate din 10 ! Chinezariile acestea ... desi parca nu ar fi ( totusi ) chinezesc ... oricum e o schimbare de stil ! Releul de soft - start si transformatorul sursei auxiliare sant sigur chinezesti ... precum si conectica de la placa la panoul frontal .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am folosit 3 zile un fratior mai mic al celui de "250", care arata la interior asa :post-186942-0-92768700-1447679610_thumb.jpg

Este un MMA 200 la care aerul evacuat de ventilator era rece. L-am tinut pe umar si stiu...are cabluri scurte. Nu l-am folosit decat cu electrod de 2,5 rutilic si mi s-a parut ok ca amorsare...cel putin nu mi-am mai stricat ochii in timp ce incercam sa dezlipesc electrodul de pe material cum pateam cu Panzerul meu...chinezesc si ala.

Cu cel de 250 nu am avut de ales...L-am primit cadou de la finii nostri si nu pot decat sa le multumesc !  Mie imi "ploua in gura" dupa un Miller din targ, la un pret suspect de mic...1000 lei. Dar stiti cum e : invertorul de dar nu se cauta la dinti...doar la schema !

Editat de danzel67
Link spre comentariu

Dupa cum arata " transformatorul " de putere , eu nu as folosi asa ceva ... izolatia intre primar si secundar e cel putin bizara ... mai ales la interiorul torului . Ma rog , parere personala .

post-186942-0-61957200-1447685138_thumb.jpg

Sincer, parca nu as vrea sa mor cu mana pe...bazic !  Stai sa ma gandesc...nici pe rutilic... :)

Ti se pare mai reusit cel de 200, la care nu se vede nimic din interiorul lui ?

Editat de danzel67
Link spre comentariu

Se " vad " destule si in interiorul celui de " 200 " ... Macar transformatorul arata mai " comestibil " , poate l - or fi realizat cum trebuie ... desi eu l - as fi lasat " ventilat " la exterior . Altfel ... o copie , macar ca aspect a invertoarelor italienesti ... bornele prinse direct de placa cu suruburi , atipice , dispunerea componentelor , radiatorul puntii redresoare , rigidizarea radiatoarelor tranzistorilor de putere cu " fasia " electroizolanta ... , cutia interioara , modul de prindere al placii ...  as putea enunta si " modelul " , pe care - l cunosc bine , dar nu doresc sa fac reclama ... mai ales ca nu mai " activez " !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Poate mai au consideratii si alti colegi de forum ... mai ales cei care lucreaza implicit , zi de zi , cu aparate de sudura , in domeniul service - ului . Personal , regret ca " piata " este penetrata de produse de calitate indoielnica ( eu asa le consider ... ) , multe intrate prin circuite " gri " , cu specificatii trucate ( sa nu spun mincinoase ... ) , fara sa respecte normativele , fara omologare , garantie , distribuitor si service conform legislatiei . Dar se pare ca " asta este " , nu e singura chestie cu obiectivul de a face bani cu orice pret . In fine ... pacat ca pretul " atractiv " , alaturi de informarea de multe ori precara , tenteaza achizitia , cu dezamagirile inerente ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ca si exemplu poate fi dat Telwin fiind mai cunoscut si care are o gama cam de aceasi marime cu cele de mai sus si unde e specificat ceva de genul 60A 100%, cam asta e realitatea, cel putin cele de la Telwin au si bobina pe iesire......

Despre calitate ce sa vorbim, aceleasi minciuni pentru curentul debitat dar care are o priza "fantastica"  in si la a convinge necunoscatori pentru a le cumpara, aceleasi lipituri cu "plastic" peste tot, afisaj care afisaza orice numai curentul real nu chiar daca e vorba strict doar de cel presetat, piese aruncate cu furca, him!!! Telwin-urile care le consideram "chinezarii" pina acum sigur sint cu mult mai bine realizate, mai usor de reparat etc etc.

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări