Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat achizitie invertor

Postări Recomandate

• 5 săptămâni mai târziu...

buna seara, as dori sa-mi achizitionez un aparat de sudura tip invertor, de productie ruseasca. in descrierea vanzatorului este specificata puterea maxima 210 si 230 A (are 2 modele la vanzare) cu diferenta mica de pret intre ele. sincer, nu am o parere foarte buna despre aparatura ruseasca, dar asta este o parere preconceputa, nu am avut de-a face cu electronica ruseasca niciodata, doar ceva aparat de masura am tinut in mana si bineinteles radio-ul VEF de pe vremea copilariei. as dori o parere avizata, si va rog, nu-mi spuneti de aparate de firma, gen Telwin,etc, nu ca nu imi doresc asa ceva, doar ca sunt inca prea scumpe pentru mine ( daca stiti cumva un invertor de firma la pret de ocazie, bineinteles ca va rog sa-mi spuneti despre el!)

deci: http://www.tocmai.ro/aparat-de-sudura-invertor-210a-mini-18815977.html sau http://www.tocmai.ro/aparat-de-audura-invertor-230a-22590219.html, mai are un tip pe baza de MOS dar cred ca noua tehnologie IGBT este mai apreciata in acest moment. doresc sa il cumpar pentru un mic atelier de confectii metalice, deci va avea destul de lucru. multumesc

pana la urma am ales sa cumpar cel de 230A, merge impecabil pentru lucrarile pe care le fac, il folosesc aproape zilnic din martie cam 1-2 ore pe zi. sudeaza fara probleme cu electrod de 2,5 si 3,2. cu 4 nu am avut inca ocazia si nu am cumparat electrozi doar pentru test. de cand il am nu s-a decuplat nici macar o singura data pentru supraincalzire. puncte in minus: lipsa afisaj lcd pentru un reglaj mai usor a amperajului, lipsa functie antistick dar cu putina experienta se pot compensa aceste lipsuri. un alt dezavantaj este garantia de numai 6 luni. dar in general sunt multumit de investitie. voi incerca totusi , daca colegii de forum ma vor ajuta, voi incerca sa ii aduc o imbunatatire, un afisaj electronic al amperajului.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Arat un Tecnica 164 "modificat" ca si exemplu, in general aceasta gama de la Telwin lasa mult de dorit insa stiu ca acesta e oarecum un pic "mai sus" fata de alte chinezarii, modificarea a constat in inlocuirea tranzistorilor cu altii mai superiori, modificarea comenzii prin eliminarea pieselor vechi/originale si adaptarea unui PCB cu alta noua (comanda), eliminarea si inlocuirea ventilatorului "de jucarie" cu altul mult mai generos si adaugarea unui senzor termic pe radiatorul diodelor observind ca acesta se incalzeste mai repede decit transformatorul, doar pe acesta fiind amplasat din fabrica senzor termic.

post-175768-0-43199700-1441089873_thumb.jpgpost-175768-0-94327500-1441089877_thumb.jpgpost-175768-0-28705000-1441089886_thumb.jpg

In pozele pe care le am momentan la dispozitie se poate observa partea din spate eliminata si inlocuita cu o componenta confectionata din tabla pentru a putea atasa un ventilator mai mare cu alimentare la 220Vac, cu acest ventilator am intentionat sa elimin alimentarea de pe PCB deoarece in sarcina si scurt scadea turatia si totodata sa cresc debitul de aer vehiculat prin aparat.

Rezultat pozitiv, in timpul sudurii se comporta excelent, ma refer la electrozi bazici pentru ca acestia sint mai "dificili" cei rutilici sint fara probleme.

Rezultat negativ, amorsarea/prima amorsare a electrodului se face mai greoi, de fapt la fel cum ii este felul, asa este "din fabrica" si la temperatura ambientala de 29 grade am sudat rapid/fortat unul dupa altul la un curent de aproximativ 90A  5 electrozi bazici de 2.5mm cu 350mm lungime dupa care a intrat in protectie termica.

Avantaje, e un aparat mic/usor bunicel prin curte pentru mici interventii, dar cu modificarile de mai sus altfel e un aparat nerecomandat.

Momentan o sa-l mai tin un pic sa ma mai joc cu el dupa care o sa ia calea "celorlalte".

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Arat un Tecnica 164 "modificat" ca si exemplu, in general aceasta gama de la Telwin lasa mult de dorit insa stiu ca acesta e oarecum un pic "mai sus" fata de alte chinezarii, modificarea a constat in inlocuirea tranzistorilor cu altii mai superiori, modificarea comenzii prin eliminarea pieselor vechi/originale si adaptarea unui PCB cu alta noua (comanda), eliminarea si inlocuirea ventilatorului "de jucarie" cu altul mult mai generos si adaugarea unui senzor termic pe radiatorul diodelor observind ca acesta se incalzeste mai repede decit transformatorul, doar pe acesta fiind amplasat din fabrica senzor termic.

Nu ne arati si nou chema de la noua comanda?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator ion aniel Barbu

Dupa date ai putea sa sudezi fara prebleme cu electrozi de 3,2 mm si ai putea sa folosesti ocazional si pentru scurt timp chiar de 5 mm.Asta daca datele sunt corecte....Asa ca, pentru o utilizare ocazionala, in regim hobby/semiprofesional pare o alegere buna.Celelalte aparate, de care iti spuneam, pot suda si in regim WIG.Si cu asta ar fi posibila, teoretic, sudura wig cu brener cu robinet.

Cum pot suda cu un asfel de aparat in regim wig?
Link spre comentariu

Daca nu ai functie de Tig/Wig e posibil sa nu mearga, nu te lasa antistic-ul...., insa incearca dar o sa fie mai greu la amorsare (daca nu ai functia Tig) i-ti trebuie un pistol cu robinet manual iar ca si gaz Ar 100%, conectezi pistolul la borna - masa la + si amorsezi, daca nu ai functie Tig, din nou, amorsarea se face prin "scaparare", daca reusesti sa sudezi cu el la curentul setat e Ok, daca scade curentul la minim indiferent de reglaje inseamna ca nu te lasa functia antistic....

Link spre comentariu

Cemont e marca de SAF - FRO ( Air Liquide ) , care e frantuzesc . In spiritul " bun " al UE , cu cat te muti mai la est trebuie alte produse . Pe care trebuie sa le produca ( eventual ) cei din centrul Europei ( Slovacia , Cehia e altceva ... ) ,  pe bani mai putini ( nu numai manopera mica ) . Invertorul din foto merge ( aproximativ ) bine cu electrozi cel mult diametru 2,5 mm rutilici ( supertit , mai popular ) . Subscriu la ideea ca e " anemic " . Si adaug ca " ofteaza " destul de usor , am vazut vreo cateva trase pe dreapta ... Aia cu 150 A la 10 % ar trebui tratata cu intelegere , inseamna un minut din 10 sudura ... e ca fagaduielile politicienilor si ale femeilor ( prea ) frumoase ...

http://www.saf-fro.com/en/saf-fro.html

Editat de gauss
Link spre comentariu

Sa nu se uite ca durata activa scrisa pe eticheta trebuie raportata la o temperatura ambientala pe care marea/larga majoritate nu o trece sau nici macar nu face vreo referire pe undeva pentru valoarea acesteia, exemplu un aparat cu D.A. de 100A la 40 grade este dublu ca durata/putere fata de altul cu aceasi D.A. de 100A la 100% insa raportat la 20 grade celsius...

Pe aceasta pagina un pic mai sus este un  Telwin care ii este superior acestui Cemont......

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări