Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

parere schema invertor

dj elektro

Postări Recomandate

Schema revizuita pentru puterea specificata:

http://img248.imageshack.us/img248/5425/schema3perechimos.png

Am ales sa pun 3 perechi de IRF3205 deoarece la cei 600W fiecare ramura ar trebui sa comute minim 50A, desi mosfetii astia sunt foarte buni la tensiuni asa mici, totusi capsula mica ( T220 ) ii cam limiteaza, e riscant sa depasesti 20A prin asa ceva. deci 3 perechi de mosfeti, am pus la totem-poll BD in loc de BC deoarece Ciss s-a triplat ( cam 10n ) si cu toate ca frecventa este mica totusi e bine sa ai resurse pentru comutatia cat mai eficienta a mos, din acest motiv am folosit LM358 pentru a avea o sursa cu impedanta de iesire mai mica ( controller-ul asa cum am spus ofera foarte putin curent ). D1 si D2 sunt diode transil de 33V menite sa protejeze mosfetii, se asigura ca tensiunea DS nu poate depasi 33V indiferent de situatie.

Daca nu sunt obiectii impotriva schemei propuse atunci o sa pun de-un pcb de cum am timp.

PS: Ma poti tutui linistit, de fapt chiar as prefera. :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

17

• dj elektro

14

• ratza

3

• almarghi

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Integratul este CD4047, iar transilurile nu prea pot fi inlocuite cu altceva tocmai datorita modului lor de functionare. Sunt si se gasesc la alte magazine online si nici nu sunt deloc scumpe, insa daca nu le poti procura poti incerca si fara ele.

Link spre comentariu

Tocmai am terminat cablajul asa ca iacata-l, scuze daca te-am facut sa astepti mult dar abea acum am avut timp sa ma apuc de el:

In unele locuri am ales sa mai adaug niste rezistente in loc de strapuri, deci vor fi mici neconcordante intre schema si cablaj, dar imaginea ce tocmai am atasat-o este foarte usor de urmarit si arata clar ce componenta trebuie pusa si unde, deci nu ar trebui sa ai nici o problema. Am notat si conexiunile pe placa, mediana trafului se conecteaza la punctul M. trafo, iar la R. Trafo vor fi ramurile trafului. La B Gnd este minusul de la baterie, iar la 12Vcc evident plusul. Revenind la traf, acesta poate fi unul din comert de retea la 2x12Vca, numai ca puterea va trebui sa fie destul de mare, fiecare infasurare de 12V va trebui sa poata suporta minim 50A curent nominal deoarece numai asa poti obtine cei 600W la iesire, daca nu gasesti traf astfel bobinat atunci ori comanzi pe undeva ori ti-l faci tu. Secundarele acelea 2 de 12Vca vor deveni aici primarul trafului, si primarul de retea ( 230Vca ) devine aici secundarul, adica iesirea. Atasez si o arhiva cu tot ce ai nevoie pentru realizarea practica a placii:

[attachment=0]Invertor 12Vcc - 220Vca.rar[/attachment]

Spor.

Link spre comentariu

LM393 este comparator iar LM358 este amplificator operational sunt 2 dispozitive destul de diferite, deci nu poti folosi LM393, poti insa folosi multe alte amplificatoare operationale in aceeasi capsula si compatibile pin la pin, se gasesc destul de usor spre exemplu 4558-urile care sunt chiar mai rapide decat 358 deci cu atat mai bune. Transilurile nu pot fi inlocuite cu nimic altceva, insasi modul lor de functionare nu permite asta, desi teoretic se poate spune ca-s oarecum similare cu zennerele, totusi pe langa faptul ca reactioneaza mult mai rapid, suporta si curenti mult mai mari, rolul lor este sa reteze varfurile la spike-uri ca astfel incat tensiunea DS sa nu depaseasca limitele admise de MOS. Eu am prevazut pe placa loc si pentru ele insa le poti ignora pentru moment daca nu le poti gasi, pune doar condensatorii de 3n3.

Link spre comentariu

Este destul de mult de discutat in ceea ce privesc diferentele dintre Comparator si AO, in principiu insasi schema de bloc pentru fiecare ar trebui sa lamureasca intr-o buna masura:

Amplificator Operational:

Comparator:

Ne intereseaza in primul rand iesirea fiecaruia, asa cum se poate observa AO are asanumitul etaj de iesire in contra-timp/totem poll/push pull/etc, asadar el nu are nici un stres sa asigure la iesire atat semnal negativ cat si semnal pozitiv, in schimb comparatorul are un simplu emitor comun pe iesire, un tranzistor care atunci cand primeste comanda in baza intra in regim de saturatie si pune iesirea la masa, asadar comparatorul nu poate asigura decat semnal pozitiv la iesire si asta doar cu ajutorul unei rezistente de sarcina intre iesire si plusul alimentarii, practic nu el face "plusul" pe iesire, nici nu ar avea cum, el doar permite rezistentei de sarcina sa puna iesirea la plusul alimentarii atunci cand tranzistorul de iesire din comparator este blocat, cu alte cuvinte comparatorul dicteaza momentul in care iesirea este pe 0V... in fine sunt multe de spus asa cum am mentionat, dar o analiza comparativa a celor 2 scheme poate lamuri destul de multe.

Link spre comentariu

Mariane, e secţiunea începătorilor. O frază e citită mai repede decît o pagină. Explicaţiile savante îşi au rolul lor acolo unde e cazul.

Link spre comentariu

Haide boss nu fii rau, ai vazut doar ca am citat doar o fraza, era fraza de inceput de la acea explicatie, si continea cu siguranta raspunsul necesar autorului temei care de altfel a si confirmat ca a inteles ca nu merge, apoi n-am facut decat sa si explic foarte pe scurt si de ce nu merge, nu vad nimic rau in asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări