Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem de operare pe un microcontroller ?!

Mondan

Postări Recomandate

Ma gandeam ca ar fi interesat un sistem de operare pe un micrococntroller (gen pic18f).

Sistemul sa booteze de pe stick, sau daca nu are USB, de pe memory card.

Sa ai o mica tastatura atasata PIC-ului, un ecran LCD, ......

Sa poti citi o carte, eventual sa mearga pe el un emulator DOS sau jocuri cunoscute. Poate un Bochs DOS care este open source sa poti compila sursa si pentru alt procesor/controller

Problema nu e prea simpla.....

FreeROTS - daca pote cineva sa explice......

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_real-time_operating_systems

unele ar merge pe PIC, altele pe ATMEL, si evident multe ARM,......

Nu am gasit nici macar imagni cu astfel de proiecte, sa ma acomodez cu ele.

PS topicul daca il considerati traznit se poate muta la Bodega :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• Mondan

3

• nana

1

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

da, multe mergexemple care inca nu merg: comunicatia intre 2 telefoane (postat acum 2 ani) si cea recenta de aicida, fac chestii inaplicabile, e un fel de hobbydar am vazut cel putin "un tip" aici pe forum care si-a construit calculator cu Z80, ca "putere de calcul" sunt comparabiledespre link ce sa zic, nu prea am inteles daca conecteaza tastatura si monitor la montaj,

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ma gandeam ca ar fi interesat un sistem de operare pe un micrococntroller (gen pic18f).Sistemul sa booteze de pe stick, sau daca nu are USB, de pe memory card.Sa ai o mica tastatura atasata PIC-ului, un ecran LCD, ......Sa poti citi o carte, eventual sa mearga pe el un emulator DOS sau jocuri cunoscute. Poate un Bochs DOS care este open source sa poti compila sursa si pentru alt procesor/controllerProblema nu e prea simpla.....FreeROTS - daca pote cineva sa explice......http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_real-time_operating_systems unele ar merge pe PIC, altele pe ATMEL, si evident multe ARM,......Nu am gasit nici macar imagni cu astfel de proiecte, sa ma acomodez cu ele. PS topicul daca il considerati traznit se poate muta la Bodega :dans:

Pai iti spun ca lucrez de vre-o 2 ani pe sisteme RTOS care sincer fac foarte mare diferenta fata de prog fara RTOS pe mcu-uri gen Atmega si PIC !Ca sa iti dau o idee un sistem de operare necesita cam minim 4-5k ram si vre-o 16K de flash doar pe partea de task management si cateva functii specifice RTOS: semafoare, mutex, etc fara sa punem partea de cozi de mesaje care incep sa ocupe mult mai mult. Acum un sistem complet si cu cateva drivere ia in jur de vre-o 40k de flash si peste 16k ram. Acum dece majoritatea sistemelor sunt compatibile cu ARM : 1 arhitectura de core e comuna pentru mai multi producatori gen Freescale, Atmel, STM, TI, EnergyMicro,etc.; 2 In core-ul de arm este introdus un SysTick Timer care tine ceasul sistemului si partea de executie a taskurilor. 3 fiecare poate sa isi faca drivere(SPI, UART, Timere, USB, ETH, etc) separate pentru platformele pe care lucreaza; 4 partea de intreruperi este la fel asemanatoare pe coreurile de arm. 5 tinand cont de ce am scris mai sus scalabilitatea este mult mai mare astfel pentru un soft creeat. 6 pe partea de rtos se gasesc multe stive de comunicatii gata facute gen TCP/IP, USB, 802.11, 802.15.4 pentru comunicatii wirelessAcum RTOS-urile se preteaza pe programe complexe in care ai nevoie sa executi in "paralel" mai multe task-uri insa daca ai nevoie sa faci chesti simple atunci nu isi mai au rostu, faci un program cu executie secventiala si rezolvi problema gen bootloader, termometre si alte chesti simple!Acum arhitectura ARM este in general o arhitectura pe 32 de biti pe cand MCU-urile pe care le-ai pomenit tu sunt pe 8 biti ceea ce este o mare limitare pentru a rula un RTOS !Si ca parte de power consumtion iti dau un explu un ARM la 48Mhz consuma 5mA iar un ATMEGA la 16Mhz consuma vre-o 4mA deci restu faci tu matematica care merita, iar ca pret sunt destul de mici si una si alta !Pana acum am folosit ca si MCU-uri Atmel CN12 care este un ARMv7, Freescale K60N512 care este cortex M4 si Freescale KL25 care este un cortex M0+, EnergyMicro EFM32GG990F1024Dintre toate astea cel mai multumit am fost de K60 ca si arhitectura si performanta !Iar ca si RTOS am folosit EmbOS si MQX(Freescale) insa am observat ca foarte raspandit este si FreeRTOS
Link spre comentariu

Si ca parte de power consumtion iti dau un explu un ARM la 48Mhz consuma 5mA iar un ATMEGA la 16Mhz consuma vre-o 4mA deci restu faci tu matematica care merita, iar ca pret sunt destul de mici si una si alta !

multzam de raspda' se pot compara ? de exemplu ATmel are la 12MHz 1MIPS, iar PIC la 8MHz are 2MIPS.MIPS ma refer la intructiuni simple gen mov, add /secCu ARM... dati exemple care se gasesc la magazinele care au reclama pe Elf (am sa le caut si ce cele indicate mai sus)
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

pe atmega 328, au reusit niste baieti de la facultatea mea sa puna sistem de operare si comunica cu altul care avea instalate periferice si minuni. deci 2 controlere unui cu OS si altu cu periferice.

Link spre comentariu

acum depinde si ce inseamna sistem de operare pentru baietii de la facultate. fara ram si rom extern ma indoiesc ca poti rula ceva pe un atmega328 caruia sa ii poti spune SO.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Orice bucata de program care gestioneaza accesul a 2 sau mai multe procese la resurse (procesor, memorie) se poate numi sistem de operare.Dar daca finalitatea unui program este de a controla un proces simplu (de exemplu o masina de spalat), atunci comparatia intre AVR, PIC si altele nu isi are rostul.... alegerile in aceste cazuri sunt dictate de preturi si nu de performante. Eu am facut recent o aplicatie pentru care am luat cel mai ieftin micro si am ales clock-ul cel mai mic (128kHz), mai ales ca la frecventa cea mai mica ai cel mai mic consum si cea mai buna imunitate la zgomot.

Link spre comentariu

Eu sunt multumit cu un sistem de operare daca poti citi un fisier de SD Card spre exemplu, prin 2-3 comenzi.Sau "find next file" "search file".Pentru ca un fisier poate fi imprastiat pe HDD in mai multe locuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări