Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator se incinge

lrai

Postări Recomandate

Am un transformator de 12v cu tole de circa 3 kg. Secundarul e bobinat cu o sarma groasa cred ca e de 3 si primarul e destul de gros cred ca e de 1. Pe el scrie 200VA. I-am pus un consumator de ~1.8A @12v si am observat ca se incinge de abia poti sa pui mana pe el. Cum pot sa imi dau seama daca am un scurt intre doua straturi de spire din primar ? Tensiunea din secundar e buna.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lrai

4

• icar

2

• validae

2

• jokerul verde

1

Top autori în acest subiect

Este tester de spire in scurt dar cum zicea colegul mai sus daca are spire in scurt se incinge fara consumator.oricum daca la 1,2A se incinge si are 200VA clar ca ceva e dubios cu el.

Link spre comentariu

Poate fi o problema dse scurt intre spire. In gol poate sa nu se incalzeasca, dar in sarcina, din cauza consumului, spirele se incalzesc, se dilata si intra in scurtcircuit, ducind la incalzirea transformatorului. Urmareste consumul in primar, si daca la un oarece timp dupa cuplarea sarcinii ai un salt de curent, inseamna ca ai un scurt intre spire, fie in primar, fie in secundar.

Link spre comentariu

Se incalzeste si in gol :nerv Nu am observat pana acum ca are inertie termica mare, dar l-am lasat 2 ore in gol si era deja fierbinte.Credeam ca am facut afacere cu el ca am dat 20 RON pe el.P.S. pe el scrie 300VA nu 200VA

Link spre comentariu

dar nici in pierdere nu ai iesit. daca are 1 kg de cupru in el, care e in jur de 20 lei la "fier vechi' plus tolele vreo 2 lei.... dar mai bine il desfaci si vezi cum prezinta sarma, in special cea din secundar. daca e cazul rebobinezi secundarul cu alta sarma, la tensiunea si curentul care ai nevoie, doar sa te incadrezi in fereastra.

Link spre comentariu

Desfa-l si numara spirele din primar.S-ar putea sa fi fost rebobinat aiurea, sau are scurtcircuit intre spire. Poti sa-l rebobinezi fara probleme cum trebuie.Revino cu date suplimentare, numar de spire, sectiunea miezului, si se rezolva.

Link spre comentariu

E bobinajul original din fabrica, are hartia originala pe el.Pe el scrie Halogen Spot Transformer, marca e EDA (ceva turcesc).Primarul e de 0.8, secundarul 2.6 si sectiunea 36x36.Nu cred ca o sa-l desfac, cred ca mai bine il dau la schimb daca il vrea cineva sau il pastrez.Bine macar ca am aflat ce are ca eram gata sa-l bag intr-un montaj.

Link spre comentariu

Avand tensiunea corecta in secundar, se poate sa fie un transformator ,,economic" care lucreaza fierbinte, ,,firmele" dubioase supraincarca miezurile ca sa faca economie de sarma de bobinaj. Am un ceas cu radio (sau radio cu ceas, cum vreti) al carui transformator a mers ani la rand asa fierbinte ca nu puteam tine mana pe el.Si acum functioneaza dar l-am inlocuit cu unul diy cu cuart.

Link spre comentariu

@validae tind sa-ti dau dreptate avand in vedere sectiunea de 12.96 corespunde unei puteri absorbite < 265W. Si asta doar in cazul unor tole de foarte buna calitate. Deci cei 300VA de pe eticheta sunt cam trasi de par, nu sunt VA chinezesti dar nici cei turcesti nu sunt departe.Dar din pacate se incalzeste si cand nu e in sarcina si asta nu ar trebui sa se intample oricat de "economic" ar fi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări