Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

letcon....


Jacobs

Postări Recomandate

Salut! Am cateva intrebari in legatura cu procesul de lipire , in special despre letcon.1.Mi-am cumparat acum ceva timp un letcon , problema e ca nu tinea fluodorul pe varf, se faceau bilute de fluodor care cadeau.Ce sa fac in situatia aceasta?2.Din cate stiu se curata varful letconului din cand in cand in timp ce este folosit. Stiu ca se foloseste un burete special dar am auzit ca e cam scump.Intrebarea mea este: pot folosi un burete de vase umed?Ma gandesc sa nu oxidez varful ca face contact cu apa.3.Stiti cumva un tutorial pe youtube cum se schimba ansa la pistolul de lipit sau cum se prepara o ansa?4.Cum se intretine un varf de letcon sau ansa de pistol? Letconul pe care mi-l cumparasem nu tinea fluodorul pe varf, am incercat sa acopar varful cu fluodor dar acestat tot cadea, dupa mai multeee incercari se formase o pelicula de fluodor pe varful letconului. Am lipit cu succes de mai multe ori ,iar dupa o perioada varful se inegrise , iar acesta nu mai tinea fluodorul ba chiar nici nu il mai topea.Am facut gresala de a sterge varful letconului cu o hartie abraziva (smirghel) si astfel am stricat varful.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    4

  • validae

    3

  • adicontakt

    2

  • dan cod

    2

Top autori în acest subiect

Se foloseste un burete vegetal, nu e scump. Se pune intr-o cutie joasa si se imbiba bine cu apa.Dupa fiecare lipitura, e bine sa treci varful letconului prin burete ca sa se curete de sacaz.Sper ca ai si o cutiuta de sacaz la indemana, cel din fludor nu e suficient intotdeauna. Daca letconul are varful de cupru neprotejat, sacazul il va consuma in timp, corodandu-l.Letconurile de firma au varf rezistent la actiunea coroziva a sacazului dar curatirea e necesara, altfel sacazul ars se innegreste pe varf. Nu recomand buretele obisnuit fiindca se va topi la uscarea apei, cel vegetal rezista.

Link spre comentariu

Nu tine fludorul pt varful se incalzeste prea tare. Cel putin asa se inntampla la astea ieftine, chinezesti. Trebuie sa iti cumperi si un variator de lumina si sa-l inseriezi cu letconul la temperatura potrivita prin tatonare. Nu cumva si colofoniul se evapora f repede ?

Link spre comentariu

De cand se foloseste ca decapant. Actiunea lui este una de corodare usoara atunci cand este incalzit. Nu ai schimbat niciodata o ansa subtiata/uzata ? Cine crezi ca o consuma, doar nu crezi ca se evapora cuprul din cauza supraincalzirii ? De fapt asa si decapeaza, inlatura oxidul de cupru de la suprafata, dar inevitabil se formeaza alta pelicula de oxid de cupru.Intr-o saptamana de lucru, schimb de obicei cam doua anse.

Link spre comentariu

Eu lucrez numai cu weller am WMD3,WMD1,WSD81 deci am ceva.Cand pe burete puneam apa normala se albea varful si oxida aiurea cu apa distilata ramane curat si totusi e weller deci calitate la varf alea china.....

Link spre comentariu

(sacizul) De cand se foloseste ca decapant. Actiunea lui este una de corodare usoara atunci cand este incalzit

. Sa facem o precizare: sacizul este un detensioactiv si nu corodeaza nimic, ba din contra. Pasta de lipit, care nu trebuie confundata cu sacuzul, este un decapant la cald, si da, poate coroda materialele cu care intra in contact. Virful "se arde" din cauza reactiei chimice dintre cositor si cuprul, la temperaturi ridicate.Atentie, unele anse nu sunt din cupru, ci dintr-un material cu rezistivitate mare, la care nu adera cositorul (nichelina, de exemplu). Aceste anse, in zona unde intra in contact cu cositorul, au un strat de marteial la care cositorul "adera", strat ce rezista si la contactul cu cositorul la temperaturi inalte. Daca acest strat, destul de subtire, este indepartat din diverse cauze (de exemplu, curatat anasa cu jmirghel), cositorul nu mai adera la ansa. Solutia este o ansa noua.
Link spre comentariu

Cata vreme contine si acizi (citeste definitia colofoniu) va coroda. Apropo, pentru cei ce raman in pana de sacaz, pot folosi aspirina dar feriti ochii, fumul e foarte iritant.

Link spre comentariu

Si foarte nociv daca este inhalat, eu personal foloseam aspirina doar pentru a curata emailul de pe sarma izolata.Nu recomand aspirina pt. altceva, acum sunt atatea solutii de decapat si fludor de calitate incat nu m-ai ai nevoie de decapant de cele mai multe ori.

Link spre comentariu

Validae, colofoniul sau sacizul, este o rasina a coniferelor. Acizii sunt oganici, in special acid abietic.Acest acid este folosit la realizarea lacurilor anticorozive sau chiar in unele sapunuri!

Nu toti acizii organici sunt corozivi, de exemplu, acidul lactic.

Link spre comentariu

Sacazul nu corodeaza nimic, varful letconului/ansa pistolului se subtiaza deoarece cuprul e solubil in aliajul de cositor/plumb reprezentat de fludor. Pentru micsorarea acestui efect, ansa/varful se acopera cu o pelicula de fier peste care se depune alta de nichel, aceasta din urma fiind mai electronegativa decat plumbul/staniul, are un indice de solubilitate mai redus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări