radu cnc Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 Felicitarile mele, asta da dispozitiv..., frumos realizat.Daca mai faci cum vreau eu sa fac si anume pe capatul din spate al axului strungului sa-ti faci un disc cu gauri si un indexor vei avea o precizie mare si se lucreaza usor. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 Multumesc pentru felicitari; venind din partea dumeavoastra ma face sa le apreciez si mai mult. Revenind la dispozitiv, legat de discul cu gauri sa stiti ca m-am gindit la varianta, insa am renuntat la ea datorita preciziei cu care ar trebuii gaurile date. Daca le-as da, cu ce am acasa nu prea ar iesi bine insa as avea la dispozitie o masina de gaurit radiala imensa si o masa rotativa pe care nu o pot ridica singur, la un atelier al unor prieteni. Am vazut ca se mai practica divizarea cu roti dintate gata facute si un palpator care se pune inre dintii acestora. Exista in schimb un soft sPlan in care se poate desena 2D orice si printa mai apoi 1:1. Avantajul este ca programul lucreaza vectorial si nu se pune problema erorilor la printare ca si in cazul in care am lucra cu fisiere de imagini (ex. JPG). Daca vreau un cerc impartit in 21, desenez o linie verticala si o rotesc cu 17.14285....grade si tot asa; astfel pot realiza divizari suficient de precise pe care daca le mai imprim pe folie transparenta si fac un sistem cu zoom sa ma ajute sa pozitionez si mai bine discul - este deja tot ce vreau. Cu acest soft se lucreaza mult-mult mai usor decit in Autocad de exemplu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 15, 2013 Partajează Postat Iulie 15, 2013 Radu are dreptate. Nu ai alternativa la discul perforat. Aceasta deoarece nu ai nici-un sistem de rotire a arborelui, favorabil manevrelor precise. Eventual poti pune un pinion divizat convenabil, dar sistemul se complica. In plus, sistemul trebuie sa fie realizat suficient de rigid, pentru a realiza si o blocare a arborelui strungului. Link spre comentariu
alin 105 Postat Iulie 15, 2013 Partajează Postat Iulie 15, 2013 Pot sa-ti fac eu niste fisiere de autocad pt divizari, eventual sa iti salvez sub forma de PDF , aceste fisiere, precizia e maxima...poti sa-mi zici doar nr de linii de divizare si ti le fac in 5 minute. PS.Dupa ceea ce ai construit pe acolo, is convins ca executia unor discuri de divizare nu-ti pune mari probleme.... Link spre comentariu
goguboeru Postat Iulie 15, 2013 Partajează Postat Iulie 15, 2013 fenobarbital , am vazut sistemul tau de discuri printate pe flicker.Este o idee excelenta iar "palpatorul"/indicatorul si frana de pe ax, daca asigura pozitia la piesa fara abateri nu vad cu ce e mai rau decat un stift ce intra intr-o gaura din disc.Asa ca daca poti sa faci pe calculator si imprimanta divizarile de care ai nevoie este o idee si un dispozitiv excelent.Bineinteles aceasta este doar parerea mea. Link spre comentariu
Adrian Pruna Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 La strungurile mai mari poate merge usor mortezarea . La prichindelul meu de strung, nu vrea. Mai ales la strungurile care au pe carucior motor de avans rapid......te joci. Link spre comentariu
mircea56 Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Incercati si acest calculator ptr. divizare http://www.cgtk.co.uk/metalwork/divider Link spre comentariu
Adrian Pruna Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 Fulie alternator VW Golf 2. Canal de pana 4 mm, prelucrat pe strung. Am cap de mortezat la FUS 32, l-am folosit odata. A fost si ultima oara din multe motive: - montaj/demontaj greoi - rigiditatea frezei slaba pt aceasta operatie; nu este morteza dedicata - canalul iese conic (mai mic in partea de jos), din cauza ca masa se apleaca in fata-jos, tot din cauza rigiditatii; chiar si axa y se ridica putin oricat de tare ii strang pana Chiar si canal de 10 in otel iese perfect pe strung. La aluminiu si fonta linistit si de 12. Ai control mai mare in proces. Ma si bate gandul la un proiect - morteza manuala. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 24, 2019 Partajează Postat Aprilie 24, 2019 domnilor am de facut un canal de pana la o bucsa pe interior cum aş putea face pe strung ?un ajutor din partea dumneavoastra va rog Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 24, 2019 Partajează Postat Aprilie 24, 2019 (editat) Dacă citeai topicul de la început, vedeai că s-au dat câteva idei în acest sens.Din ce material e bucșa ? Poți încerca cu un pendular și o bormașină, cu pendularul tai pereții canalului, iar partea de jos o decupezi dând gaură lângă gaură cu burghie de 3mm și apoi pilești rosturile.Colegii spuneau că broșele și capetele de mortezat specializate sunt scumpe și nu prea merită investiția dacă nu faci în serie mare, deci trebuie să mai și improvizezi....dar în principiu bormașina și pila sunt de bază. Editat Aprilie 24, 2019 de validae Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 24, 2019 Partajează Postat Aprilie 24, 2019 domnule Validae cum să bag pendularu şi bormasina că eu am acest canal de pană de făcut in interiorul bucşei ,bucşa are lungimea de 50mm si diametru 30mm nu inteleg Link spre comentariu
flomar60 Postat Aprilie 24, 2019 Partajează Postat Aprilie 24, 2019 Pai, ia prinde bucsa aia intr-o menghina si ia pendularul cu panza de metal si -sprijinit pe partea de bucsa care iese deasupra bacurilor menghinei-taie cateva canale unul langa altul la 3mm adancime aproximativ...apoi intorci bucsa invers si mai treci odata prin canalele deja facute...dupa asta "strâmbi" panza pendularului stanga -dreapta ca sa manânci din materialul din decupare...apoi pila si verificare daca intra pana...spor! Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 25, 2019 Partajează Postat Aprilie 25, 2019 Cred că lui Florin ar trebui să-i desenăm procedura....cred c-o să confirme curând asta. Link spre comentariu
valivoi Postat Aprilie 25, 2019 Partajează Postat Aprilie 25, 2019 On 4/24/2019 at 5:07 PM, Florin berdila said: domnule Validae cum să bag pendularu şi bormasina că eu am acest canal de pană de făcut in interiorul bucşei ,bucşa are lungimea de 50mm si diametru 30mm nu inteleg Domnule Florin,faceti un dorn cilindric la strung de lungime 50mm si diametrul 30 mm,cota 0.In partea diametral opusa fata de locul unde vreti sa faceti canalul de pana ii dati un aft de sudura pentru a nu se misca dornul fata de bucsa.Cu un punctator faceti un cherner pe linia de unire intre dorn si bucsa(daca canalul de pana in sectiune este patrat,daca e dreptunghi mai spre centrul dornului),acel cherner va deveni centrul gaurii pe care o veti da cu o masina de gaurit de banc.Dupa gaurire polizati aftul,scoateti dornul din bucsa si cu pila finisati marginile canalului de pana.ATENTIE marginile celor doua piese trebuie sa fie in acelasi plan daca vreo piesa e mai inalta decat cealalta va arunca burghiul sprea ea si gaura va iesi oblica.ATENTIE daca aftul de sudura este prea aproape de canalul de pana se poate trata materialul in urma sudarii si devine imposibila gaurirea -pilirea.ATENTIE gaura se da cu jumatate de mm mai mica fata de latimea canalului de pana de exemplu canal pana 8 gaura cu 7,5mm(aceasta dimensionare a burghiului este valabila in cazul canalelor de pana sectiune patrata,daca canalul de pana este in sectiune dreptunghi chernerul deci si centrul gaurii se dau mai spre centrul) ,.ATENTIE materialul din care se face dornul este la fel cu cel al bucsei,daca difera ca si duritate piesa cu duritate mai mare va impinge burghiul in cea mai moale si iese gaura oblica nu in lungul bucsei.ATENTIE axa masinii de gaurit de banc (axa de rotatie a burghiului)trebuie sa fie perfect perpendiculara pe masa masinii.Eu folosesc pentru piese cilindrice la gaurirea axiala un universal de strung fixat pe masa. 1 Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 26, 2019 Partajează Postat Aprilie 26, 2019 vă mulțumesc domnule de explicație sărbători fericite Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum