Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelucrare canal de pana - home made!

78ATI

Postări Recomandate

O alta metoda ar putea fi introducerea unui ax de diametrul alezajului,gaurirea cu un burghiu cu diametru egal cu latimea canalului,a pieselor asamblate,dupa dezasamblare rezultand o semigaura in alezaj.....

Si apoi cu pila si cred ca merge bine si asa daca nu ai strung sau dispozitivul de mortezat.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator adriangali

Salutari,am incercat sa atasez o poza cu "sculele" de mortezat pe care le-am facut si folosit la taierea canalelor de pana la niste fulii de aluminiu, dar "cota de atasamente a fost atinsa".Una din scule e un fel de clema pe care o folosesc pentru a impiedica axul strungului si implicit piesa prinsa in universal sa se roteasca, si piesa care "taie" facuta dintr-un burghiu de centrare de 4mm rupt, prelucrat la polizor si prins cu un surub intr-un arbore aflat in port cutit pe care l-am gaurit perpendicular pe lungime. Gaurirea arborelui am facut-o pe strung asa ca inaltimea este corecta.Din citeava treceri (10-12) am facut fara probleme si din prima canale in Al, plimband sania inainte si inapoi. La canalele facute in alezaje de diam relativ mici (12mm) a aparut problema deflexiei arborelui dar nu a fost f. serioasa am plimbat sania de 2 ori fara sa modific avansul.Daca reusesc maine atases poze.Toate bune!Adrian

Link spre comentariu
Vizitator adriangali

Am revenit cu poza promisa, primul este cutitul de mortezat "home made" a doua piesa e clema cu care impiedic axul strungului sa se roteasaca, iar a treia este o bucsa pe care am probat initial sculele. Ca o observatie, am vazut ca un avans foarte mic al cutitului face ca acesta sa patineze in loc sa taie.Toate piesele din poza au fost facute pe strung.(mai putin creionul:)Toate bune,Adrian

post-65263-139829607467_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am revenit cu poza promisa, primul este cutitul de mortezat "home made" a doua piesa e clema cu care impiedic axul strungului sa se roteasaca, iar a treia este o bucsa pe care am probat initial sculele. Ca o observatie, am vazut ca un avans foarte mic al cutitului face ca acesta sa patineze in loc sa taie.Toate bune,Adrian

Buna dimineata!Se pare ca acesta e secretul...avansul moderat. Ideea ca eu am incercat cu un cutit rectangular (nu bohrstanga). Si flanbeaza.Confectionarea a 2/3 astfel de dispozitive ar trebuii sa permita realizarea gamei complete de canale de pana...Nu e rau! Voi incerca la randul meu si va dau un semn.
Link spre comentariu
Vizitator adriangali

Si asta e varianta pentru alezaj de 12mm, facuta dintr-un bara de 10mm recuperata de la o imprimanta, suportul facut paralelipipedic tot pe strung si apoi despicat cu flexul cu o panza de 1mm. In varianta asta e importanta pozitia barii in suport.Toate bune, Adrian

post-65263-139829607474_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator adriangali

Cu placere! In coltul de jos al pozei am facut o schita aproximativa a bitului facut din otel rapid rotund cu dia de 4mm prelucrat sa aibe cele doua unghiuri de degajare. In umbra din foto se vad bine unghiurile (putin exagerate). Sper sa ajute.Toate bune,Adrian

post-65263-139829607537_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Metoda de prelucrare a unui canal de pana pe strung prin miscarea caruciorului cu curse inainte-inapoi.Canalul de pana a fost realizat intr-o roata de curea cu canale multiple, canal de 4mm intr-o gaura de Ø12mm, bohrstanga este un surub de M8 grupa 10.9.

post-45737-139829646932_thumb.jpg

post-45737-139829646941_thumb.jpg

post-45737-139829646947_thumb.jpg

post-45737-139829646955_thumb.jpg

post-45737-13982964696_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sa pus cutia in cea mai mica treapta si strungul are si ambreiaj electromagnetic.Universalul nu misca daca nu tragi de el, strungul este mai mare si destul de solid.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu mi-am facut un astfel de dispozitiv cu care pot morteza, dantura, interior exterior etc pentru strung. Vor mai fi adaugari pentru ca vreau sa pot lucra si cu pensete, universal si sa maresc putin precizia divizarii.In stinga, la capatul arborelui, printr-un dorn expandabil vine fixata "unitatea" divizoare. In locul intrerupatorului de siguranta al strungului actionat de protectia de deasupra universalului am facut un sistem ce prinde o penseta splitata ce astfel poate gripa arborele in pozitia convenabila. Am facut-o dintr-o teava si o placa prelucrate corespunzator si ulterior unite prin sudura cu TIG, apoi splitate si finisate sa prinda perfect pe arbore - a fost cea mai complicata operatiune.Diviziunile rotilor la acest strung sint total anapoda, backlash-ul este imiposibil de controlat si astfel pe locul suruburilor in care se prinde lineta mobila, am pus o bara patrata strunjita doua treimi rotund si un suport de comparator. Este extraordinar de utila si la alte operatii (filetare, centrare, prelucrari la cote strinse) si cred ca este cea mai buna inovatie adusa de mine acestui strung.

post-1848-139829656473_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări