Vizitator Kimnotyze Postat Octombrie 21, 2004 Partajează Postat Octombrie 21, 2004 Am terminat un egalizor grafic cu 10 benzi stereo folosind 4 circuite BA3812L (cu schema pt. 10 benzi din datasheet dublata pt. stereo).Am separat potentiometrele de cablaj (le-am pus in linie pe un cablaj separat) ca sa-l proiectez mai usor si pentru a se potrivi in carcasa mea.F0= 37.5 68.6 125.8 252.9 547.6 1084 1817 3756 8126 14202Q= 1.60 1.61 1.54 1.58 1.61 1.52 1.55 1.60 1.63 1.63Aceste frecvente le-am calculat folosind condensatoarele ce se gasesc in comertz (unele chiar puse in paralel pentru a ajunge la valoarea ideala) cu ajutorul acestei formule:F0= 1/(2pi*sqrt((1.2*10^3)*(68*10^3)* (C1*10^-9) * (C2*10^-9) ))Q= sqrt( ((C2*10^-9)*68000) / ((C1*10^-9)*1200) )L-am testat si functzioneaza perfect dar in anumite conditii:Cand toate potentiometrele sunt in jurul valorii 0 (la mijloc) sunetul este perfect, clar si fara distorsiuni, dar se aude un brum foarte foarte mic pe fundal. Daca pun potentiometrele pe valoarea maxima, semnalul se amplifica cum e normal, se aude la fel de clar numai ca si brumul se amplifica, iar fara semnal pe intrare se pot auzi chiar posturi de radio. Am legat carcasa potentiometrelor la masa si brumul a scazut, dar nu de tot, inca e deranjant. Si la atenuarea semnalului tot se aude brum de fundal.Sursa este foarte bine filtrata si am pus si condensatori nepolarizati pentru filtrare. Cablurile de IN si OUT sunt ecranate. Daca trec cu mana pe deasupra condensatorilor de pe cablaj, se aude si mai tare brumul. Nu am bucle de masa.In maxim 2 zile o sa pun si poze cu circuitul gata facut (fatza/spate), schema si cablajul. Daca vreti pot sa pun pe web si fisierele cu proiectarea lui in ORCAD (schema si PCB-ul). Link spre comentariu
niq_ro Postat Octombrie 22, 2004 Partajează Postat Octombrie 22, 2004 ecraneaza si montajul :wink: Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Octombrie 22, 2004 Partajează Postat Octombrie 22, 2004 Intr-adevar, se reduce brumul dar foarte putin. Am observat ca daca acopar firele ce leaga placa cu potentiometre de cablaj cu staniol se reduce foarte mult brumul. Trebuie oare sa schimb firele si sa pun cablu coaxial subtzire ? sunt peste 20de fire....Alte sugestii ? Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Octombrie 22, 2004 Partajează Postat Octombrie 22, 2004 Gata! Am ecranat complet placa cu potentiometre:-am legat toate potentiometrele la masa si am imbracat placa in staniol, punand o hartie izolatoare pe partea cu traseele si am legat staniolul la masa-Apoi am imbracat si circuitul in staniol cu izolatie si l-am legat la masa.Nu mai e nici un pic de brum, doar sunet clar si control analogic pe 10 benzi fara distorsiuni :)Daca sunteti interesati de schema da-ti un mesaj si o s-o postez, va dau si proiectarea PCB-urilor Link spre comentariu
Bujor Stefan Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 Hai ca asteptam, cand vine schema si niste poze cu montajul? Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Noiembrie 11, 2004 Partajează Postat Noiembrie 11, 2004 Dragi intelectuali, ajutati-ma va rog ! Am instalat egalizorul in carcasa (metalica), toate potentiometrele sunt legate la carcasa. Carcasa metalica este legata la masa. Prind posturi cu muzica populara de m-am saturat! Am incercat in toate modurile sa ecranez circuitele dar tot nu merge. De ce cand montajul era pe jos, invelit in staniol si legat la masa, functiona, iar acuma cand e bagat in carcasa metalica (de la un fost video) nu mai reusesc sa-i fac nimic ? Link spre comentariu
niq_ro Postat Noiembrie 12, 2004 Partajează Postat Noiembrie 12, 2004 vezi cu punctele de masa... :wink: intrari, alimentare, iesiri...undeva ai facut o modificare la asamblarea finala fata de teste :wink: Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Noiembrie 12, 2004 Partajează Postat Noiembrie 12, 2004 Functioneaza mai bine ca la teste, deoarece la teste functiona numai invelit in staniol ca puiul de Crevedia, iar acuma merge perfect! Intr-adevar facusem o inversare la firele de masa de la intrare. Uneori o greseala atat de mica poate fi indetectabila si poate da mare bataie de cap !Multumesc! Link spre comentariu
naminator2003 Postat August 22, 2005 Partajează Postat August 22, 2005 Kimnotyze mai ne arati si noua schema si poze cu egalizatorul ala? chiar ma intereseaza ca vreau sa imi pun pe statie... spune-mi te rog si daca merita mai mult (fi obiectiv pls) decat cel de la http://users.otenet.gr/~athsam/eq_1.htm sau http://users.otenet.gr/~athsam/EQ_10_band.htm Astept schema si poze.... si PCB daca vrei sa donezi munca ta ..... Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat August 22, 2005 Partajează Postat August 22, 2005 Fata de schemele tale, egalizorul meu este mult mai compact. Orice echipament electronic are sanse sa functioneaze cu atat mai bine cu cat are mai putine componente. Schema mea este stereo, este compusa din 4 circuite integrate + condensatori pentru stabilirea frecventei pentru 10 benzi. Dupa ce am legat toti potentiometrii la masa si am conectat intrarile si iesirile corect, am obtinut reultate foarte, foarte bune cu el. Imi este greu sa pun poze de calitate, dar o sa incerc.Schema este dezvoltata de mine dupa cea din catalogul producatorului BA3812L. Frecventele si valorile condensatorilor au fost calculate de mine impreuna cu un profesor universitar (matematica mea e subreda). S-ar putea sa nu mai gasesti BA3812L, acesta fiind inlocuit de catre BA3822, care este echivalent din cate imi amintesc. Iti recomand cu caldura sa incerci sa-l faci, eu te pot sprijini in limita timpului disponibil. Iti voi oferi toata documentatia, proiectarea cablajelor, valorile componentelor, etc.Saptamana asta plec iar din Bucuresti si in plus trebuie sa zugravesc casa, asa ca imagineaza-ti cat de liber sunt :( Link spre comentariu
andiy Postat August 23, 2005 Partajează Postat August 23, 2005 cu BA3822 e si mai bine pt ca e stereo. Link spre comentariu
naminator2003 Postat August 23, 2005 Partajează Postat August 23, 2005 va rog si eu ca am cautat de am crapat.... puneti si voi pe forum datasheeturile de la BA 3822 si BA 3812 sa vad pe care il aleg.Kimnotyze daca poti sa ma ajuti cu vreo schema sau pcb ar fi perfect. Link spre comentariu
naminator2003 Postat Septembrie 2, 2005 Partajează Postat Septembrie 2, 2005 Rog si eu pe cine stie sa calculeze valorile alea nenorocite ale condensatorilor... in datasheetul de la BA 3812 se dau formule de calculare a valorii condensatoarelor... Formulele astea merg si la BA 3822? vreau sa fac si eu egalizator stereo cu 10 benzi si nu ma ajuta nimeni? pls... in principiu ar merge dar poti sa fii sigur? a facut cineva asa ceva... se pot "inseria" 2 BA 3822 ca unul sa mearga pana la jumatatea octavei si al doilea de la jumate la capat? pls Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 16, 2005 Partajează Postat Septembrie 16, 2005 Vand equalizer stereo format din 4 x BA3812L, controlul facandu-se din 10 potentiometri stereo. Parametri: Q = 1.6 (+/- 0,1) F1 = 37,5633 Hz F10 = 14202.20386 Hz Tensiunea alimentare = 9 - 12V c.c. Potentiometrii de control sunt asezati liniar si sunt rotativi, iar modulul principal se afla sub acestia. Montajul functioneaza superb, este foarte flexibil si usor de instalat in orice carcasa. Pret: 80 LEI (cui i se pare mare acest pret, sa se apuce de calculat frecvente si valorile condensatorilor in functie de acestea ;)) Mai jos este circuitul. La constructie am omis switch-ul de la intrare (ce are functia de a anula egalizorul). Am sa caut si schema cablajelor si o postez. Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze Postat Septembrie 16, 2005 Partajează Postat Septembrie 16, 2005 Din pacate nu am gasit schema cablajului de montare a potentiometrilor, dar aceasta e compusa din vreo 5-6 trasee luuungi si niste pad-uri. L-am desenat intr-un alt program, de aceea nu-l mai gasesc. Daca e nevoie va pot scana imprimarea pe hartie a acestui cablaj. Mai jos aveti o imagine cu pcb-ul egalizorului, dar nu va ajuta cu nimic pentru ca este un print screen. Am sa va ofer fisierele din ORCAD (si pcb si schema) in curand. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum