Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema amplificator

Vizitator nanutzu

Postări Recomandate

Vizitator nanutzu

am un amplificator 2 canale, 1 bridge, sunt incepator in ale depanarii dar am ceva cunostinte,amplificatorul a mers ok, pana a inceput sa imi scoata curent destul de mare pe iesire. acum am schimbat mosfetii, numai nu imi mai ridica curentul, de unde intra curent in amplificator si pana la conexiunea mosfetilor am acelasi curent.si cand il conectez la sursa de curent (o baterie auto) mi se aprinde 1 secunda ledul de protectie si apoi se stinge dar nu se mai aprinde cel verde.ma gandesc sa fie ceva de pe alimentare dar nu stiu exact ce sa caut, poate ma ajuta cineva!as putea sa o duc la un depanator experimentat dar vreau sa vad daca cumva ii dau eu de cap!multumesc!am sa adaug si cateva poze

post-75287-139829601632_thumb.jpg

post-75287-139829601636_thumb.jpg

post-75287-13982960164_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inainte de toate trebuie sa invatati sa faceti diferenta dintre tensiune si curent, mai pe intelesul unui novice Curentul reprezinta Amperii iar tensiunea reprezinta Voltii, spre exemplu un acumulator auto are o Tensiune de 12Vcc si o capacitate de curent exprimata in Ah pe carcasa ( adica amperi pe ora ).

Acum pentru amplificatorul in cauza, din poze vad ca tranzistorii de la sursa lipsesc de pe placa, sa inteleg ca i-ati inlaturat? oricum asta este primul pas, verificarea si daca este nevoie depanarea sursei ridicatoare de tensiune, se pun tranzistorii la loc cei originali sau inlocuitori identici si apoi se verifica pe grupul acela de 4 condensatori electrolitici daca exista tensiune si la ce valoare pe fiecare. Dupa asigurarea bunei functionari a sursei se trece mai departe.

Link spre comentariu
Vizitator nanutzu

scuze pentru greseala, cunosc termenii, numai ca m.am grabit putin.la mine sursa nu functioneaza cum trebuie, cei 4 condensatori dau valori 2 - 412 si 2 - 428.am verificat cam tot ce este pe alimentare, dar cred ca imi scapa ceva!

Link spre comentariu
Vizitator nanutzu

valorile nu sunt uf de pe condensator, condensatorii sunt de 35v si 1000uf tranzistorii sunt mosfet irfz44n...treaba este ca imi ajunge o tensiune de 11,47v la mosfeturi in loc de 3,42 (cat stiu eu ca trebuie sa ajunga!si acum nu imi sta decat in protectie!iti multumesc ca dai atentie acestui topic!

Link spre comentariu

Sa inteleg ca cei 412 respectiv 428 reprezinta tensiune? in ce domeniu CC sau CA? oricum daca este asa atunci probabil multimetrul indica eronat datorita frecventei mari de la sursa. Pune tranzistorii la loc dupa ce te-ai asigurat ca sunt ok si apoi verifica ce tensiune ai in portile lor atat fata de masa cat si fata de pinul sursa al fiecaruia. Un osciloscop ar ajuta mult in depanarea sursei, ce integrat ai pe placa acolo?

Link spre comentariu
Vizitator nanutzu

asta este ca tensiunea in portile tranzistorilor este de 11,47 cat imi intra din alimentare, nu am osciloscop si asta ma dezavantajeaza putin, integratul este un tl494cn.ideea e ca nu face nimic... incerc sa le iau din nou la masurat... fiecare tranzistor de pe sursa in parte, poate pana la urma reusesc sa fac ceva.

Link spre comentariu

Tensiunea in porti este ok la 11V, ( trebuie sa fie peste 10V pentru o deschidere ferma a mosilor ). Pune niste poze cat mai clare, de rezolutie mult mai mare, atat cxu partea de componente cat si cu cea de circuite, si fa-le dintr-un unghi in care lumina nu acopera detaliile, incarca-le pe site-uri de gazduire imagini, gen immageshack si pune link aici catre imagine, sa vedem ce si cum ai acolo.

Link spre comentariu

Rezolutia nu este una foarte buna si nu se disting detaliile cum ar fi seriile de pe semiconductori, culorile de pe rezistori, etc... in fine din cate observ unul din mosfetii de la sursa este in capsula diferita ( izolata ) fata de ceilalti, esti sigur ca este acelasi tip de tranzistor ( aceeasi serie )?. Apoi din cate observ sursa nu este stabilizata ( nici nu ar fi nevoie avand in vedere ca Vin este de la acumulator ) si foloseste clasicul push-pull. Alimenteaza amplificatorul si vezi ce tensiuni ai pe pinii urmatori ai integratului ( fata de masa care vine la pin 7 ): Pinul 12; pinii 13 si 14 ( sunt conectati impreuna ), pinul 4, pinul 2, pinii 8 si 11 deasemenea legati impreuna, si pinii 9 si 10 care aici reprezinta iesirile catre mosfeti. Si ca tot veni vorba de iesiri, din cate vad mosfetii sunt direct comandati de catre TL, nu mi se pare o ideie prea stralucita avand in vedere ca trebuie incarcat un cond de 2,8n cu doar 200mA si fara totem poll ( lucru necesar pentru mosfeti ) dar probabil sunt compromisuri des intalnite...

Link spre comentariu
Vizitator nanutzu

am facut alte poze, cred ca mai bune

http://imageshack.us/f/266/dsc01275e.jpg/ prima parte

http://imageshack.us/f/515/dsc01279p.jpg/ partea a2a

http://imageshack.us/f/11/dsc01277hk.jpg/ partea a3a

http://img546.imageshack.us/img546/1189/dsc01278g.jpg si ultima parte

tensiunile in pinii care mi i.ai recomandat sunt urmatoarele:

- pinul 12 cu masa (pin 7) este de 3,62 V

- pin 13, 14 cu pin 7 este de 2,69 V

- pin 4 cu pin 7 este 2,67 V

- pin 2 cu pin 7 este 0,51 V

- pin 8, 11 cu pin 7 este 0,20 V

- pin 9 si pin 10 cu pin 7 este 0 V adica din ce imi zici tu nu imi alimenteaza mosfetii

Link spre comentariu

Poti sa faci o poza la fel de buna si cu partea de circuite? ma intereseaza un astfel de prim planDaca nu poti cuprinde si mosfetii nu-i bai, importanta este partea de jos unde este integratul si pana la traf, vreau sa ma lamuresc mai bine despre niste chestii deoarece tensiunea de pe pin 12 nu-i deloc in regula, axcolo trebuie sa fie tensiunea de pe acumulator, adica ~12V devreme ce este pinul unde se alimenteaza integratul, ori 3,6V nu e deloc in regula.

Link spre comentariu
Vizitator nanutzu

http://img515.imageshack.us/img515/8074/dsc01281w.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/5583/dsc01286sq.jpg

si tranzistorul acela mosfet este de aceeasi valoare ca si ceilalti cu siguranta,

amplificatorul a mai fost depanat de mine numai ca atunci am erau dusi doar mosfetii si o rezistenta, dar de data asta e ceva mai dificil. am ceva cunostinte de la tatal meu, dar cum numai traieste, vreau sa invat eu.

integratul este schimbat de mine acum cu unul nou aceiasi valoare, l.am schimbat preventiv chiar daca celalalt era bun!

Link spre comentariu

Ok asa este mult mai bine, am observat ceea ce ma interesa. Deci atasez imaginea postata de tine prelucrata putin de mine si vreau sa verifici cu un multimetru digital setat pe dioda daca ai continuitate intre punctele marcate de varfurile sagetilor rosii, apoi verifica si tranzistorul din zona marcata de cercul negru, scoate-l si masoara-l ( spune si ce serie scrie pe el ), apoi mai vedem.PS: Condoleante sincere pentru tatal tau... si foarte bine faci ca-i urmezi pasiunea/exemplul/meseria, e foarte bine ca vrei sa inveti, daca ai si multa rabdare si atentie ( si din pacate si ceva buget neaparat necesar ) atunci ai toate sansele sa reusesti ce ti-ai propus. Din punctul meu de vedere nu trebuie decat sa intrebi daca nu stii ceva indiferent cat de trivial ar parea subiectul sau intrebarea, nu ezita ca doar intreband afli, si daca depinde de mine sa fii sigur ca nu voi ezita nici eu sa raspund.

Link spre comentariu
Vizitator nanutzu

am continuitate pe acele 2 puncte, am dat jos acest tranzistor este bun, este cu urmatoarele caractere K 5C C3198 y.PS. multumesc pentru condoleante, buget nu e o problema, unde nu as invata eu, stiu cateva chestii elementare dar nu in profunzime, nu le.am invatat cand am avut ocazia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări