Vizitator georged Postat Septembrie 1, 2006 Partajează Postat Septembrie 1, 2006 Multumesc pentru aprecieri. Nu stiu dc o statie de lipit este mai interesanta decat celelalt proiecte (telecomanda radio, etc), dar cu siguranta este utila. Am postat proiectul aici in special pt incepatori, pt a-i ajuta sa-si construiasca propria lor statie de lipit fara prea mari batai de cap. Schemele si cablajele sunt date de-a gata, componentele folosite sunt uzuale si se gasesc usor (apropo, afisajul este BA-11EWA). Reglaje de facut nu prea sint, asa ca nu ar trebuie sa fie nici o problema. Singurul inconvenient, care este mai mult o provocare, este PCB-ul placii de interfata. Traseele sunt destul de apropiate, exista multe treceri printre pini, asa ca e destul de greu de realizat pentru cineva fara experienta. Offtopic: Eu am folosit metoda PNP pt confectionarea placii. Am printat din ExpressPCB pe o foaie glossy, de revista, la imprimanta laser. Dupa ce o presez cu fierul de calcat pe placa (peste 5 min, fara sa apas prea tare pt ca se intinde tonerul), o tin vreo 10 min in apa dupa care se dezlipeste destul de usor. Urmele de hartie ce raman se elimina prin frecare cu ceva moale (cu degetul, de ex). Important este ca suprafata de cupru sa fie frecata bine cu smirghel fin si apoi spalata cu detergent pt degresare. Ca sa fixez mai bine tonerul pe placa, dupa ce am curatat hartia si am uscat placa, pulverizez acetona peste ea, suficienta cat sa se "ude" toata suprafata, dar nu prea multa pt a nu se imprastia tonerul. Dupa ce se usuca, este gata de corodare. Succes. Link spre comentariu
cristitranca Postat Decembrie 10, 2006 Partajează Postat Decembrie 10, 2006 care are o schema da variator cu putere pentru triac, ca asa as putea sa fac un fel de statie pentru ciocanele de lipit de 220V, sunt mai ieftine .Daca aveti vreo schema, va rog sa o puneti Link spre comentariu
vio2007 Postat Mai 3, 2007 Partajează Postat Mai 3, 2007 care are o schema da variator cu putere pentru triac, ca asa as putea sa fac un fel de statie pentru ciocanele de lipit de 220V, sunt mai ieftine .Daca aveti vreo schema, va rog sa o punetiO astfel de schema "ciocan de lipit cu temperatura reglabila " este data in revista conexclub nr 50 - octombrie 2003 pag 19.Schema nu controleazatemperatura prin varierea unghiului de faza ci prin varierea numarului de semiperioade aplicate rezistentei de incalzire a letconului. Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 3, 2007 Partajează Postat Mai 3, 2007 cristitranca vezi http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=15502 :yawinkle: si daca folosesti functia SEARCH de la forum o sa gasesti si altele :prayer: Link spre comentariu
adicontakt Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 mai e activ topicul? Link spre comentariu
Vizitator blackhex666 Postat Septembrie 24, 2010 Partajează Postat Septembrie 24, 2010 din cate vad e cam over topicul asta da am scos pcb`u de la interfata la imprimanta si nu imi intra integratu...dece? Link spre comentariu
ady_marinescu Postat Septembrie 24, 2010 Partajează Postat Septembrie 24, 2010 Daca integratul e ala care trebuie, inseamna ca ai dat la printare ceva de genul "fit to page, shrink to page, etc". Trebuie printata fara o rescalare.PS: nu am deschis poza cu cablajul, acum iti zic ca de unde apar erori d-astea Link spre comentariu
Vizitator mishu_anti Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 am si eu o mica intrebare ... pe "placa de forta" nu sunt cumva 2 condensatori in plus? intre iesirile surselor de +-5v si masa (in plus pe placa fata de schema) Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 La care schemă te referi şi la care condensatoare? Link spre comentariu
Vizitator mishu_anti Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 cele 2 condensatoare care le am marcat cu albastru nu au acelasi rol ca cele marcate cu rosu (C5 si C6)? nu se poate fara cele albastre? isr acea rezistenta pe care a pus o el R8 de 47 ohmi 2w e chiar necesara? si atunci de ce nu a pus si pe cealalta sursa de -5? am redesenat putin schema si o voi posta o in curand ... (vreau sa se poata lucraa cu statia chiar si fara de placa pe care e afisajul ... nu de alta dar acelea le am comandat si ajung numai mai incolo :P) Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Au acelaşi rol, dar fiecare decuplează cîte un circuit integrat, aşa că pune-le pe toate. R7 şi R8 văd că sînt limitatoare de curent pentru leduri, deci poţi folosi rezistenţe ordinare, de sfert de watt. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 R8 e pentru a disipa diferenta de tensiune dintre ce-i dupa punte si iesirea LM-ului de tensiune pozitiva. Cum din ramura pozitiva se alimenteaza aproape toti consumatorii,curentul e mai mare decat cel de pe ramura negativa (care e doar pt alimentarea operationalului) si LM-ul s-ar incazi mai mult (dar asa se incalzeste si rezistenta si lm-ul mai putin). Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Şi totuşi, despre care scheme e vorba pînă la urmă? Link spre comentariu
Vizitator mishu_anti Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 scuze ... asta e schema ... aici nu apar condensatoarele alea care le am marcat cu albastru pe imaginea din expresspcb ... Link spre comentariu
Vizitator mishu_anti Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 merci Dr.L ma gandeam eu ca e un divizor rezistiv ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum