Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Open-line detector ?

bobtech

Postări Recomandate

Se dau urmatoarele (vezi schema atasata):- un circuit sursa de tensiune analogica, controlata digital, care "scoate" 0-12V pentru un curent maxim de 100mA- un conector la care poate sau nu sa existe conectata o sarcina corespunzatoare (max 100mA)- un intrerupator intre iesirea sursei si conectorul la care poate sau nu se fie conectata sarcinaSe cere:un circuit (o metoda) de detectie a starii intrerupatorului J2, indiferent de valoarea tensiunii furnizata de sursa si indiferent de existenta unei sarciniProblema:daca teniunea de iesire avea un minim mai mare de 0V, sa zicem Vmin, atunci era simplu: folosind un comparator, comparam VOUT cu o tensiune Vmin de referinta si gata, dar in acest caz Vmin=0.0000 - 0.0002V !si obtinerea unei tensiuni de referinta Vmin in acest caz e destul de dificila.Aveti vreo idee cum sa fac acest circuit de detectie a starii jumper-ului J2 ?multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

3

• bobtech

2

• nicul

1

Top autori în acest subiect

Vizitator DragosP

Păi cu ce ţi-ai propus să faci detecţia?1. Ori de la JP2/1 intri într-un uC (atmel de ex printr-o rezistenţă de 100k, pentru că are diodă de protecţie spre Vcc);2. Ori de la JP2/1 intri într-un comparator (alimentat eventual diferenţial, printr-un icl7660 dacă n-ai sursă negativă)3. Ori n-am înţeles eu întrebarea. :smt003

Link spre comentariu

deci vrei sa sti starea jumperului in cazul cel mai defavorabil =tensiune 0V si fara sarcina?pai cred ca ceva optico-mecanic (una din doua) sau inlocuiesti jumperul cu contactele unui releu comandat in asa fel incat sa-ti semnalizeze in care stare se afla.si cand ma gandeam la ceva optico-mecanic ma refeream la un plastic care sa obtureze o raza de lumina, un mic magnet pe jumper care sa actioneze un releu reed sau un senzor hall, etc

Link spre comentariu

Iata si varianta mea:Am facut ceva asemanator, dar fara sursa separata, la alimentarea unui amplificator cu TDA1557 sau asemanator, astfel incat in mod oprit (mute) era aprins ledul rosu, iar la inchiderea contactului se aprindea verde. Bineinteles, am folosit un LED bicolor.

Link spre comentariu

@DragosP- prin metoda 1 nu pot detecta starea jumperului pentru tensiuni de iesire mai mici decat Vih min al microcontrolerului- detaliaza putin metoda 2, cum anume ? nu am ADC, dar pot folosi comparatoare, chiar si alimentate cu sursa negativa, (+15V...-12V)mi-am propus sa fac detectia prin comparator, comparand VOUT cu o tensiune aproape de 0V, sau chiar egala, dar asta nu se poate aplica cand iesirea sursei este chiar 0V@niculai inteles intrebarea, dar cazul cel mai defavorabil este tensiune 0V si CU sarcina, deoarece nu stiu cum deosebesc 0V de la sursa (cu jumper pus) de 0V masurati la VOUT datorita sarcinii care are efect de pull-down asupra semnalului VOUT in aer (fara jumper pus)nu se poate face opto-mecanic, doar electronic, intrucat J2 poate fi un jumper sau un intrerupator controlat manual de utilizator.@onenu am inteles prea clar cum functioneaza prima schema, poti sa detaliezi putin, ce rol au diodele 1N4001 ?multumesc

Link spre comentariu

Dioda care este in paralel cu sarcina protejeaza de aparitia unei tensiuni inverse (in cazul in care jumperul este deschis si sursa are la iesire mai putin de 2V sau cam pe acolo).Cealalta doida inchide alternanta in care nu lumineaza ledurile, este adevarat ca e pusa cam in plus, se poate elimina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări