BodoRF Postat Martie 8, 2009 Partajează Postat Martie 8, 2009 In mare sunt multumit dar la cat am muncit imi cam pare rau, nu am obtinut ce vroiam.Pe mine ma interesa in special banda de 10m, frecventa pe care lucreaza transverterul de 2m.Daca acele cuie dispar in zgomotul benzii asta nu inseamna ca s-au evaporat.Un semnal slab poate fi compromis daca apare peste un "cui" sau langa.Apar tot felul de produse de mixaj. Ai dreptate, in prezent DDS-ul reprezinta calea de mijloc.Este modern, simplu si flexibil.Ca final 80-20m eu am folosit 2n3375.Am cumparat tranzistoare de genul 2sc1969, 2sc2166 dar sunt contrafacute.Torurile din monitoare nu cred ca vor da rezultate.Au AL foarte mare iar materialul nu prefera frecventele inalte.Citisem undeva ca torurile din becurile economice ar fi bune in 80m. Link spre comentariu
yo4avd Postat Martie 8, 2009 Partajează Postat Martie 8, 2009 Rog f.mult spuneti-mi si mie de unde procurati PIC16F628 ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 12, 2009 Partajează Postat Martie 12, 2009 In partea de sus a paginii este un baner: "Cautati in catalogul on-line al TME".Este doar un exemplu... Link spre comentariu
rotten Postat Aprilie 14, 2009 Partajează Postat Aprilie 14, 2009 Tocmai am reusit sa imi pun si eu in functiune un DDS construit in jurul lui AD9954.E inca in faza de testare, dar rezultatele sant promitatoare.Design-ul este propriu - in mare parte am respectat schema din catalog.Daca este cineva interesat, pot atasa schema / cablaj, etc.Nu am inteles prea bine cum sa fac iesirea din AD9954 - acum am un transformator balanced pe un tor FT50-43 calculat sa aiba ~ 500 ohmi la 10.7Mhz. Este corect ? Va fi folosit mai departe pentru a genera semnalul de referinta pentru un PLL -> la ce trebuie sa fiu atent ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2009 Partajează Postat Aprilie 14, 2009 Tocmai am reusit sa imi pun si eu in functiune un DDS construit in jurul lui AD9954....Nu am inteles prea bine cum sa fac iesirea din AD9954 - acum am un transformator balanced pe un tor FT50-43 calculat sa aiba ~ 500 ohmi la 10.7Mhz. Este corect ? Va fi folosit mai departe pentru a genera semnalul de referinta pentru un PLL -> la ce trebuie sa fiu atent ?Ca si la AD9951, iesirea DAC-ului este diferentiala, in curent (max 15 mA la cap de scala).Cum excursia de tensiune la iesire este si ea limitata (sub tensiunea de alimentare care este destul de redusa), rezulta ca impedanta la iesire trebuie situata sub o anumita valoare, astfel incat iesirea DAC-ului sa nu se satureze.De obicei se foloseste balun cu raport de transformare relativ apropiat de 1:1.Tine cont de faptul ca trebuie sa introduci un filtru la iesire (ce impedanta de intrare prezinta?) deci poate ai nevoie de o anumita impedanta la iesirea din DDS catre filtru, deci un anumit raport de transformare care sa usureze adaptarea filtrului, sau poate preferi sa faci toate interconectarile in 50 ohmi...O solutie optima este ca DDS-ul sa acopere 10700 +/- 25 kHz (respectiv +/-12,5kHz) urmat de un filtru cu cuarturi pe 10,7MHz si banda de 50 KHz (respectiv 25 kHz), aceste filtre se gasesc si sunt foarte ieftine, asa se rezolva cel mai simplu cu filtrarea DDS-ului. Ulrich Rohde DJ2RL a publicat un design simplu si destul de performant cu o topologie similara (10,7 MHz din DDS in PLL) cu MC145170 parca si HSP45102 + DAC extern ...Mare atentie la decuplarile alimentarilor, la toti pinii de alimentare, trebuiesc decuplari multiple iar cele doua mase (analog/digitala) de preferat separate, ca si alimentarile.Eu am facut acesta http://myweb.tiscali.co.uk/radiokits/ra ... daptor.htm pentru PicaStar si este functional, cu chiar datele de acolo, acopera 2...42 MHz, cu referinta -acum- de 149 MHz. Transformatorul este pe un miez binocular cu Al masurat de 60nH/sp2, despre care nu am avut alte detalii decat ca este folosit si in HF. DDS-ul este urmat de un LPF la 42 MHz si un etaj de iesire cu 2N3866 (echivalent). Cand voi avea ceva timp voi reveni cu detalii despre acest proiect, eventual in alta parte. Link spre comentariu
rotten Postat Aprilie 14, 2009 Partajează Postat Aprilie 14, 2009 Ca si la AD9951, iesirea DAC-ului este diferentiala, in curent (max 15 mA la cap de scala).Cum excursia de tensiune la iesire este si ea limitata (sub tensiunea de alimentare care este destul de redusa), rezulta ca impedanta la iesire trebuie situata sub o anumita valoare ...Am decuplat toti pinii de alimentare, dar nu am separat cele 2 mase, am un plan de masa comun.Am ales frecventa de iesire de 10.7Mhz ca sa pot sa ii verific cat de cat functionarea. Ma gandeam sa generez din el o frecventa intre 1-2Mhz ca referinta pentru PLL - trebuie sa pun si PLL in functiune si apoi sa stabilesc exact cum se comporta mai bine. O alta intrebare: ce frecventa de referinta folosesti si cum este generata ? Eu am momentan un oscilator de 20Mhz, recuperat dintr-un switch, alimentat la 3.3V . Cum e mai bine sa il conectez la intrarea chip-ului DDS ? Am incercat initial printr-un divizor de tensiune dar nu functiona -> l-am lasat legat direct. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2009 Partajează Postat Aprilie 14, 2009 Faptul ca DDS-ul genereaza o frecventa ce se modifica in functie de comenzile din controller este un semn ca 90% DDS-ul este functional. Restul pot fi probleme de soft si control. Ceea ce am vrut sa subliniez anterior este ca raportul de transformare al transformatorului-balun poate depinde si de sarcina. Ai aici adaptarea lui 9951 pentru picastar. Majoritatea amatorilor folosesc ca referinte oscilatoare de clock, asa am utilizat si eu la primul 9951, insa in general acestea nu sunt cea mai buna solutie - zgomotul de faza al oscilatoarelor disponibile de obicei amatorului nu este foarte bun. Pot fi ok, dar nu optim. Exista asemenea oscilatoare de zgomot mai redus, dar nu sunt multe asemenea modele disponibile si nici foarte ieftine. Mai buna este utilizarea unui oscilator Butler la frecvente ridicate pilotat cu cristal de cuart. Exact asa ceva folosesc, pe frecventa de 149 MHz (aici aveam cuartul). Schema o gasesti aici http://carnut.info/star-parts/pcbs/PnM_ ... date-1.pdf la ultima pagina. Original este proiectat pentru 120MHz, cu trimerul redus la 3-12 pF functioneaza bine pe 140-150 MHz. Schema este de fapt preluata din RadCom, fiind original proiectata la radioclubul de la... Plessey ca sursa de semnal (cu zgomot redus) destinata pentru multiplicare pana in SHF (1,3 si 2,4 GHz) si cu scopul de a fi usor reproductibila in conditii de amator, ceea ce pot confirma. Unii au incercat-o cu succes cu cuarturi de frecvente fundamentale de ordinul 24-30 MHz pe overtone 5. Cu cuartul ce am avut eu disponibil pe 24 MHz a mers foarte bine numai pe overtone 3 (72 MHz) dar pe 5 (120MHz) nu a fost ok, acordul din trimer era critic si iesea usor de sub controlul cuartului chiar si la schimbari minore ale sarcinii. Conform incercarilor unora, balunul de la intrarea DDS nu aduce imbunatatiri detectabile si nu l-am folosit. In general in picastar nu este utilizat. Cuartul este termostatat cu un circuit simplu. Intradevar, dupa masuratorile mele, cuartul este principala cauza a instabilitatii termice, mult mai mult decat circuitul acordat! Link spre comentariu
yo6pir Postat Septembrie 13, 2009 Partajează Postat Septembrie 13, 2009 Salut baieti, In sfarsit am terminat si eu DDS-ul. http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/dds/ Merge super-frumos. A meritat tot efortul. Intr-adevar nu se compara cu toate FLL-urile pe care le-am facut pana acum. Am totusi o intrebare catre cei care l-au mai facut inainte: Daca in setarile acestui DDS se poate seta doar un singur SHIFT de frecventa pentru a-l adapta la nevoile fiecaruia, cum ati facut voi in cazul unui transceiver care are pentru 3,5 si 7 Mhz VFO-IF iar pentru 14, 21, 28 Mhz VFO+IF cum e cazul la A412. Eu acolo vreau sa-l adaptez in final. Cum sa fac? Sa fac numai IF+VFO pentru toate benzile si sa inversez spectrul benzii laterale pentru benzile de jos 3,5 si 7 Mhz? Voi cum ati facut? Toate bune, 73! Ovidiu. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 13, 2009 Partajează Postat Septembrie 13, 2009 Domnule Ovidiu, este spectaculos ceea ce faceti parca ieri alaltaieri v-am trimis schita de cablaj si azi vad DDS-ul functionand.Aveti o manualitate de invidiat faceti totul cu multa pasiune, numai am cuvinte, sper acuma sa va dotati A412-le cu DDS si numai aveti treaba nici la comutatul benziilor.Pui la IF frecventa cu minus -9Mhz sa zicem si la maxim DDS frecventi lasi maxim , na si DDS-ul va merge de la 0Khz la maxim din treimea oscilatorului local. Link spre comentariu
yo6pir Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 Da Feri, asa am facut si merge bine, numai ca pentru benzile inferioare, LSB a devenit USB, deoarece pana acuma pentru 80m aveam VFO=11,3-11,8Mhz, iar acuma am 4,3-4Mhz. Pe deasupra trebuie sa schimb si frecventa intermediara la vreo 10,7Mhz deoarece acuma pentru frecventa intermediara de 7,8Mhz, cu DDS-ul, cu inversarea asta de spectru, pentru banda de 40m am frecventa generata de 0,8-0,7Mhz ! Si nu e bine. Asta e. Ma adaptez si eu, daca vreau scule mai moderne. Ce sa fac? Apropo de cablaje, Feri, am pastrat ideea de la tine si le-am modificat dupa conceptia mea, ce zici? Multumesc si tie si lui SirRoger care mi-a dat programul de cablaje SprintLayout5.0 care e super-beton. Eu lucram pana mai ieri, cu ExpressPCB care e slabut. sa vezi ce cablaje imi ies! Toate bune, 73! de Ovidiu. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 Am gresit la IF lasi 10,7 cat ai intermediara la maxim dds frecventi lasi maximum cat poate, iar la minim pui -10,7Mhz.Asa se seteaza si lucra corespunzator.Cu ce ai desenat cablajul pentru DDS? Link spre comentariu
yo6pir Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 Pai nu am zis ca lucrez cu Sprint Layout 5.0 care mi l-a dat SirRoger ?E un program super-beton pentru cablaje. Iar tehnologia de realizare, poate parea incredibil, dar am facut-o cu fierul de calcat ! In casa. Cat despre FI asa am facut si merge OK. Toate bune.Ovidiu. Link spre comentariu
Yo4You Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 Da domnle tehnologia de realizare din virtual in real , nu imi vine sa cred cu fierul de calcat ti-a iesit? ma mir, eu am facut cu metoda foto.Ma bucur ca totul functioneaza, numai bine si fa domnle legaturi si in 7Mhz nu numa in 80m. Link spre comentariu
SirRoger Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 Salut baieti, In sfarsit am terminat si eu DDS-ul. http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/dds/Merge super-frumos. A meritat tot efortul. Intr-adevar nu se compara cu toate FLL-urile pe care le-am facut pana acum. Am totusi o intrebare catre cei care l-au mai facut inainte:Daca in setarile acestui DDS se poate seta doar un singur SHIFT de frecventa pentru a-l adapta la nevoile fiecaruia, cum ati facut voi in cazul unui transceiver care are pentru 3,5 si 7 Mhz VFO-IF iar pentru 14, 21, 28 Mhz VFO+IF cum e cazul la A412. Eu acolo vreau sa-l adaptez in final. Cum sa fac? Sa fac numai IF+VFO pentru toate benzile si sa inversez spectrul benzii laterale pentru benzile de jos 3,5 si 7 Mhz? Voi cum ati facut? Toate bune, 73! Ovidiu.Felicitari Ovidiu pentru realizare! Ma bucur ca te-ai obisnuit cu Sprint Layout si vad ca ai prins repede toate ,,secretele".Adevarul este ca nu trebuie cine stie ce soft gen Orcad pentru proiectat PCB-uri la montajele noastre. Plus ca un fier de calcat se gaseste in orice casa (totusi e bine sa fie unul dedicat ca sa nu se supere xyl-ul daca se lipeste ceva pe talpa...hi hi). Ideal ar fi un laminator facut dintr-un cuptor termostatat de imprimanta laser....Am primit si eu un AD9850 si o sa ma apuc sa fac un generator de Rf cu el. Toate bune! Link spre comentariu
yo6pir Postat Septembrie 14, 2009 Partajează Postat Septembrie 14, 2009 ... fa domnle legaturi si in 7Mhz nu numa in 80m.Exact asa zic si eu despre tine, Feri numai putin schimbat: Fa domnule legaturi si in 80m nu numai in 7Mhz! Stiu ca nu ai antena in 80m, dar eu am antena acordata pe 3700 khz si reflectata zero, asa ca îi dau bataie cat se poate. Am primit 58 control in Italia de la indicativul special I0/YO7LKW in M.D.V. cu numai 40W si BITX80. 1010km! (asa zice UcxLog). Eu zic ca e bine, nu? 73! Toate bune, Ovidiu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum