Vizitator Postat Iunie 24, 2008 Partajează Postat Iunie 24, 2008 Modulul de FI din CDG2000 este de fapt cel proiectat de K6OLG, descris in QST 5/1996 si a fost preluat ca atare in structura trx-ului.Nu stiu despre o implementare concreta cu AD605 in loc de AD600 in CDG2000, cei ce au realizat asa ceva "nu s-au impiedicat" de un AD600 si au replicat proiectul original.Inainte de a ma decide am studiat si eu posibile de "ocolisuri"... 602, 603, 605... dar in final am gasit totusi AD600.Dupa parerea mea nu ar avea de ce sa nu fie ok o astfel de modificare, cu aceasi atentie la stabilirea tensiunilor de control AGC ca si la AD600 si la alte particularitati ale lui AD605; nu imi amintesc daca tensiunile si caracteristicile de control ale amplificarii sunt aceleasi, ar trebui studiat, dar parca existau ceva diferente, nu inabordabile.In utilizare cu castig mare banda maxima a unui etaj din AD605 este ceva mai redusa; prin cascadarea celor 4 etaje banda ar scade si mai mult fata de acesti 8 MHz care i-ar avea un singur etaj din 605 in configuratia de castig maxim. Deci AD605 trebuie folosit in conexiunea cu castig redus pentru a mentine o banda de trecere larga (FI este 9MHz). Insa chiar si asa, pentru ca in lantul FI sunt 4 etaje cascadate, castigul global este inca suficient (autorii specifica faptul ca amplificarea disponibila in schema originala cu AD600 este mai mare decat necesarul, putand fi compensate pierderi ale eventualelor filtre sau obtine diverse niveluri necesare la iesirea FI).Oricum, la AD605 "comutarea" castigului implica de fapt modificarea valorii unei rezistente interne de reactie in amplificatorul de banda larga; cum ambele terminatii ale rezistentei sunt disponibile la exterior, se pot obtine chiar amplificari intermediare ce implica si benzi de trecere diferite prin simpla utilizare a unei alte rezistente exterioare, in paralel cu cea interna... adica exista cai de rezolvare. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iunie 24, 2008 Partajează Postat Iunie 24, 2008 Discul cu fante este lipit de o flansa de aluminiu. Flansa este fixata pe axul motorului prin presare, nu are surub de blocare sau canal de pana.[attachment=3]Detaliu fixare disc.JPG[/attachment]Dupa demontarea discului cu fante veti avea acces la cele doua suruburi care asambleaza motorul. In foto suruburile se vad sub discul cu fante.[attachment=2]Suruburi sub disc.JPG[/attachment]In foto am desenat cu albastru pozitionarea suruburilor iar cu galben statorul cu magneti permanenti, dupa parerea mea acest reper poate fi inlaturat complet impreuna cu rotorul si axul sau. [attachment=1]Motor.JPG[/attachment]Noul ax poate fi o coada de burghiu, din motorul propriu-zis ramin doar capacele cu rulmentii sau lagarele aferente.Dupa demontare ramine de gasit o solutie pentru jocul axial.[attachment=0]Capac superior.JPG[/attachment] Link spre comentariu
kablu Postat Iunie 24, 2008 Partajează Postat Iunie 24, 2008 Se pare ca si altii au cam lenevit ) . Eu am adunat cu sarg piesele , schemele si documentatiile si pe urma , dupa un schimb de mail-uri cu niste colegi forumisti mi-am dat seama ca DDS-ul simplu nu ar fi o idee buna , mai ales ca acum am si cu ce sa masor performantele unui oscilator :smt029 . Timpul lucreaza in defavoarea noastra ! Din pacate majoritatea am ramas la AD9850/51 ( si eu am cateva bucati ) , iar timpul a demonstrat ca acestea nu sunt solutia minune pentru un transceiver HM performant . AD9911/12 .... cred ca ar fi un DDS la nivelul anului 2008 , dar se pare ca pe net toti au devenit "business mani" si nu mai dau nimic pe gratis . Deci ramanem tot solutia veche DDS + PLL . DDS cu AD9850/51 care sa aibe un quartz la limita ( am observat la monajul meu experimental , ca un DDS incepe sa aibe produse nedorite cu cat creste frecventa quartz-ului de referinta ) . Semnalul de iesire DDS l-as filtra printr-un filtru trece banda , cu largimea de poate 500kHz , iar atenuarea in afara benzii undeva pe la -80-90dBc .( realizabil foarte usor in cazul meu ... cu un VNA :smt030 ) . Acest semnal ar fi semnalul de referinta a unui PLL (pasii de ordinul Hz il da DDS-ul , iar pasii de ordinul kHz si schimbarea benzii PLL-ul ). Si aici schemele pot sa difere mult , dar eu m-am oprit la una din schemele de pe pagina din link-ul de mai jos (LMX2306 se gasete usor ... iar pentru dioda varicap am gasit un furnizor in HA ) : http://hem.passagen.se/communication/rc_rec.html . In fine .. as alege varianta aceasta fiindca am posibilitatea de a masura performantelei fiecarui etaj in parte si la asfarsit a intregului montaj ( daca nu as putea atunci as face cumva sa intru in posesia unui VCO gata facut de minicircuits si atunci asta este .. deschid punga mai adanc :rolleyes: ) . Ok , cam asta as avea de spus , astept ceva pareri ,poate niste idei mai bune (cine stie , poate fac o mare greseala .....) Link spre comentariu
SirRoger Postat Iunie 25, 2008 Partajează Postat Iunie 25, 2008 Un DDS destul de performant si complet (comutare filtre de banda) ar fi aici : http://www.cbjohns.com/aa0zz/ Autorul ofera si codul sursa, asa ca se pot face foarte usor modificari in soft pentru ca AD-ul sa lucreze cu diferite oscilatoare. Acest montaj functioneaza la un amic radioamator in Iasi cu rezultate excelente. Link spre comentariu
kablu Postat Iunie 26, 2008 Partajează Postat Iunie 26, 2008 @Sir ,probabil ca AD9854 merge acceptabil daca ii pui o groaza de filtre , subliniez , nu am incercat nimic care sa aibe un convertor D/A cu 12bit , dar cu 10 bit e cam naspa . Apar spurii cand ti-e lumea mai draga ,peste tot (pot masura pana la 26.5GHz ) nu stiu cum ar merge "in real life " , eu AD9850 l-am testat pe un spectrum analiser HP8560E . Nu stiu daca metoda mea de test a fost cea corecta , dar voi mai face saptamana viitoare inca un test , pana atunci voi mai investiga daca "bancul de testare" a fost configurat corect !Apropo ... si Analog Devices face unele "magarii" cand prezinta graficele obitinute cu ajutorul SA ! Sunt diferente mari intre BW ( 30kHz , 50kHz ) cand obtinem rezultate "indoielnice" , eu am masurat cu BW de 10Hz si span de 10kHz in jurul purtatoarei , iar masuratorile de banda larga pina la 1.5GHz ....Credeti-ma am avut ce sa vad :smt005 :smt005 , de aceea vreau mai multi biti sau DDS + PLL ! Link spre comentariu
SirRoger Postat Iunie 26, 2008 Partajează Postat Iunie 26, 2008 Pt. kablu : Da, ai dreptate in legatura cu filtrele de iesire. Tocmai am proiectat cablajul pentru DDS-ul din link-ul de mai sus in asa fel incatsa-mi permita sa montez diferite filtre la iesirea AD-ului. Partea proasta e ca nu prea dispun deaparatura de masura specializata (asa cum dispun altii.. :smt033 ) . Dar sunt sigur ca o sa ma descurc cumva....La DDS-urile cu AD daca frecventa semnalului generat nu depaseste 1/3 din clock-ul de referinta semnalul este nu curatci foarte curat. Cat despre semnalele generate de un AD9850 si un AD9852(54) imaginile din subsolul paginii urmatoare sunt, dupa parerea mea, destul de relevante:http://www.f6blk.net/main_en.php?page=7773! Link spre comentariu
kablu Postat Iunie 26, 2008 Partajează Postat Iunie 26, 2008 @ Sir , dupa ce simulezi filtrele cu un program mai bunicel , cu ajutorul unor componente SMD ( eu am folosit 0805 ) poti "nimeri" un filtru destul de bine , mai ales ca va utiliza pentru radioamatorism :smt003 . ( e adevarat ca firavele mele incercari le-am facut la frecvente inalte si cu certitudinea ca domnul "AGILENT" poate sari in ajutor in orice clipa :smt050 Apropo echipament .... ( un pic off topic , dar cred cu tarie ca fara echipament de masura , chiar si home made nu poti construi nimic ! ) recent am avut ocazia sa testez un echipament R&S mai putin costisitor , dar care ar trebui sa troneze in fiecare radioclub ( sau macar in fiecare judet sa fie unul disponibil pentru radioamatori ) . Este vorba de simpatica serie ZVL Vector Network Analyzers . Modelul "low end" este capabil "doar" pana la 3GHz si optional se poate pune si un spectrum analyzer . Acopera toate aplicatiile pe care un amator le poate visa si cred ca pasul peste 3 GHz este dificil de trecut ( si costisitor ) , deci nu merita . Pretul .. ( sper sa nu fi fost super top secret ) .. ( ZVL3 Vector Network Analyzer + optiunea de spectrum analyzer tot pana la 3GHz) 23.000E , e adevarat ca fara cablurile rf ( 1 buc. cam 350E ) + un kit de calibrare "low cost" de vreo 1000E ( bine .. se poate calibr si "response" , deci nu trebuie chiar in totdeauna full 2 port , deci kitul se poate omite ) . Nu prea are rost sa il mai laud (curent lucrez doar cu Agilent ) , dar pretul relativ mic , simplitatea meniurilor , update de soft (VNA-urile noi sunt un fel SDR ) recomanda de la sine acest aparat ! Unul dintre "-" ar fi procesorul slab ( celeron 400MHz care mai duce si un win xp ) , dar acest neajuns apare doar atunci cand utilizatorul doreste sa masoare multi parametii in acelasi timp ( la mine a aparut cand am avut 3 chanel , fiecare cu cate 2 traces ( 2 parametrii S ) ) si ar mai fi (asta este chiar un moft ) , are doar 2 porturi si nu pot masura cu el direct IP3 la un mixer .. sa zicem :smt009 ...dar tot atunci am avut si un VNA din seria ZVB si anume ZVB14 Vector Network Analyzer : 4 ports , 14GHz , posibilitate de a scoate/introduce semnalul fara a mai trece prin atenuatoare , posibilitea de a masura IP3 la mixere in diverse configuratii , se pot face masuratori asupra unor diplexere ..... posibilitati de calibrare cu toate kiturile posibile si imposibile ( o gramada de versiuni de ghiduri de unda si o intreaga teorie a lor disponibila in descrierea fiecarui mod de calibrare ) si alte chestii ....Pret ....hmmm 53k E .. cam scump dar ....Iata si o poza cu cele 2 bijuterii , de pretul carora poti sa-ti cumperi chiar si un apartament :smt007 : Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2008 Partajează Postat Iulie 1, 2008 Pentru a masura performantele de zgomot si puritate ale unei sinteze de amator nu este nevoie de asemenea echipamente. VNA sau analizoare de spectru de 23000 Eu bucata la fiecare radioclub judetean, etc,... vise sau mai degraba cosmaruri, sau realizari pentru cei ce nu au ce face cu banii... Se gasesc analizoare de spectru la sume mult mai mici (de 4-10 ori), arhisuficiente pentru ce avem noi nevoie. Iata aici cateva poze facute de mine vineri si sambata (27-28 iunie 2008) la Friedrichshafen. R&S FSEA cu optiuni instalate la 4500...6000 Eu, 3000 Eu fara optiuni, HP, Advantest si Anritsu, etc., nu ultimul racnet, dar nu 30000 Eu ci sub 5-6000. Cu 30000 Eu se poate face un shack de amator foarte bine echipat, chiar si cu IC-7800 pe masa + QRO 1,5kW + tower cu Optibeam 18 el..., nci vorba de analizoare! Revenind... nu este nevoie de asa aparatura, decat in cazul in care se doresc masuratori foarte rapide sau foarte precise, cum este nevoie in laboratoare si productie (unde si timpul inseamna multi bani). La 10...14 biti ai convertorului D/A de la iesirea DDS, nivelul spuriilor este situat intre -60...-85 dBc, deci din acest punct de vedere dinamica de > 105dB a analizorelor performante (de genul FSA/FSAS/FSAC/FSB ale anilor '80 sau FSEA/FSEB ale anilor '90) nu este absolut necesara. In schimb se pot concepe si realiza sisteme simple home made cu o foarte buna dinamica si rezolutie, sau cel putin suficiente... Se poate face un sistem de masura mai ieftin (sau chiar cost zero!) home made, utilizand un generator de referinta cu bune performante S/N, deci un generator comercial de genul HP8640, R&S SMGU/SMHU, etc, sau XO home made (e chiar mai bine!); acesta se mixeaza intr-un mixer de nivel mare (+23 sau +17 dBm) cu semnalul de analizat (sintetizor home made sau semnalul Tx rezultat din el in acest caz) la frecvente identice (adica structura de receptor sincrodina) iar semnalul de AF rezultat si filtrat de componentele de RF se analizeaza pe calculator cu o placa de sunet decenta (sau analizor de AF). Se obtine direct analiza zgomotului de banda laterala la frecventa respectiva. Trebuie tinut cont ca de fapt se analizeaza simultan zgomotul ambelor benzi laterale (este doar o sincrodina, nu?! :yawinkle: ) si se face corectia necesara (-3 dB). Largimea de banda analizata este limitata de cardul de sunet (Fs maxima, de obicei pana la 196 kHz la cele mai bune), si trebuie avut grija in ceea ce priveste nivelurile de semnal aplicate la intrarile mixerului (atenuatoarele pot fi foarte utile). Un sistem similar s-a folosit inclusiv in anii '90 si inceputurile anilor 2000 la ARRL pentru masuratorile zgomotului de faza la trx-urile comerciale, inclusiv la IC-781, FT1000 (toate genurile), TS950, etc. Pragul de zgomot de faza atins era (din cate-mi amintesc) de -140 dBc. Costul unui asemenea sistem, la preturile de dincolo, este de vreo 1000 $ sau sub (excluzand PC-ul), partea cea mai scumpa fiind generatorul de referinta (vreo 600$ un HP8640); daca se utilizeaza XO HM, costul => 0. Deci nici vorba de VNA de 20000 Eu pentru asa ceva... Un alt "sistem" de masura implica chiar Rx-ul in care va fi utilizat DDS-ul: se aplica la intrarea Rx-ului ce are DDS-ul ca oscilator local (VFO) un semnal curat dintr-un XO + atenuator reglabil calibrat, iar iesirea audio a Rx se masora (TRMS); prin variatia atenuarii, se masoara nivelul aplicat la intrarea Rx (setarea atenuatorului) pentru care puterea de zgomot la iesirea AF trece peste un prag (sa zicem 6 dB raport S/N)); spuriile vor apare ca semnale discrete; masuratorile se fac pentru diverse valori ale dezacordului (offset-ului) urmata eventual de reprezentare grafica. In fond, astfel se masoara chiar calitatile GLOBALE ale Rx, incluzand calitatea VFO (sinteza) + calitatea celorlalte oscilatoare si componente din schema de mixaj si intreg lantul Rx (inclusiv si pana la BFO), selectivitatea dinamica, etc. Cu alte cuvinte, calitatea sintezei poate fi apreciata dupa calitatile rezultate ale Rx-ului in care este utilizata; la urma urmei tocmai de aceea dorim oscilatoare locale cat mai bune, pentru ca se reflecta direct in calitatea Rx-ului rezultat! Asta nu este o noutate, primele sinteze PLL in echipamentele de RA erau extrem de zgomotoase (FT ONE, TS430, etc.) incat cei ce atunci au trecut de la TS830 de exemplu la aceste trx au remarcat imediat problemele noi aparute, prin simpla utilizare practica ale Rx-urilor respective, fara nci un analizor de spectru... Aceasta se datoreaza faptului ca intr-un sistem cu mixare, zgomotul la iesire va fi suma puterilor de zgomot ale semnalelor ce se mixeaza: daca semnalul de referinta aplicat la intrarea Rx este suficient de bun (mult mai bun decat oscilatorul local din Rx), atunci la iesire vor fi prezente in special si preponderent "imperfectiunile" oscilatorului VFO al Rx-ului (DDS-ului) ce pot afi astfel apreciate/determinate. De fapt acest sistem de mixare si Rx este chiar principiul functionarii majoritatii analizoarelor de spectru, care in fond sunt mai mult sau mai putin niste Rx-uri superheterodina, iar analiza de zgomot a unei surse externe cu un analizor ce contine un OL neperformant poate sa nu fie posibila si sa se analizeze de fapt performantele OL-ului din analizor (incercati analiza unui semnal dat de un XO, utilizand analizoarele ieftine sau de banda larga ale anilor '70-80...). In ambele cazuri trebuie cunoscuta selectivitatea (banda de trecere) a lantului Rx pentru a putea fi apreciata/normata densitatea de zgomot. ORICUM si orice s-ar face, nivelul maxim al spuriilor la iesirea DDS va fi situat inevitabil aproape de nivelul teoretic de -6 x N dBc, unde N este rezolutia convertorului D/A, si asta cu respectarea exigentelor privind calitatea referintei si a realizarii practice. Utilizarea filtrelor la iesirea convertorului D/A al DDS-ului NU ELIMINA SI NU ATENUEAZA spuriile, ci doar limiteaza banda de frecvente in care acestea vor fi prezente, cu alte cuvinte limiteaza si reduce numarul celor audibile in banda Rx-ului !!!! Un DAC la iesirea DDS cu rezolutia de 14 biti cum este la AD9951 este suficient pentru un trx de amator, spurii audibile la Rx vor fi prezente, dar nu chiar peste tot si la niveluri decente/reduse (mai ales ca multe produse vor fi situate sub nivelul de zgomot real al benzilor de HF - in special cele inferioare), iar intr-un DDS driven PLL, chiar si un AD9850 poate fi suficient ca referinta pentru PLL. Trebuie spus ca chiar si la trx comerciale, spurii pot fi prezente, chiar si in sistemele cu PLL, dar in numar mai mic. Studiati recenziile ARRL si se vor vedea (v. TS870). Ceva interesant la http://members.aol.com/cdrentea2/Fractional-Part1.pdf , http://members.aol.com/cdrentea2/Fractional-Part2.pdf Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 1, 2008 Partajează Postat Iulie 1, 2008 Din practica am constat ca cuiele se aud sesizabil in momentul in care antena nu este conectata la receptor sau nu este propagare. De obicei zgomotul benzii le acopera acceptabil. De asemenea sint foarte inguste, o simpla deplasare a frecventei cu 32 de hz care nu este mare duce la disparitia acestora. De asemenea am observat o imbunatatire sesizabila folosind ambele iesiri ale dds si un tbl cu priza mediana, chestie care nu am intilnit-o in nici o schema dar am presupus ca fabrica nu a pus degeaba 2 iesiri in antifaza ! Acestea sint observatii practice, nu am facut masuratori desi am la job cu ce le face, pentru ca pina la urma eu ascult cu urechea nu cu analizorul. Apropo, un hameg 5014 inclusiv generatorul in stare foarte buna se putea lua cu 1500 de euro. PS. Nu ati avut probleme cu fotografiatul, mie mi-au dat citiva cu flit ?Si o constatare cam trista : asa cum se vede si in poza, este facuta la casele de bilete de le intrare, predominau persoanele mai in virsta. Ne rarim, nu am remarcat asa multi tineri cum ma asteptam, desi in parcari erau masini din toate colturile europei ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2008 Partajează Postat Iulie 2, 2008 Este normal. Daca rezultatul asupra Rx al acestor probleme se situeaza sub nivelul zgomotului benzilor de frecventa, atunci este ok. Nu trebuie uitat ca totul constituie de fapt un compromis. "Secretul" consta in a realiza un BUN compromis intre costuri, performante si complexitate, toate acestea sub rezerva necesitatilor REALE. Un DDS cu AD9951 este excelent in ceea ce priveste raportul performante/pret. Altfel se poate ajunge in situatia acelor audiofili tip "audiphool" ce cheltuiesc 2000 Eu pe un cablu de alimentare cu Ag convinsi ca argintul din cablu "schimba sunetul in bine" facand ei de fapt comparatia intre cabluri de Ag si de Cu diferit dimensionate, sau mai rau, a acelor de aici http://www.machinadynamica.com/machina31.htm http://www.machinadynamica.com/machina60.htm (v. "recenziile" si "feedback-ul" de acolo) Iesire prin TBL nu este o noutate, a fost utilizata si in sinteza lui I0CG pe care am abordat-o si eu http://it.geocities.com/giulianoi0cg/ Distributia si nivelul spuriilor depind de factorul de divizare si raportul de frecvente in/out. Acestea se pot modifica chiar si la schimbarea factorului de divizare cu o singura unitate (un singur pas de frecventa) si tocmai de aceea, daca nivelul si numarul lor nu este foarte mare, dezavantajul lor poate fi atenuat sau poate deveni suportabil comparativ cu avantajele implicate. La Friedrichshafen am facut poze cat am putut, practic la discretie, vreo 200. Important este sa nu abuzezi de utilizarea blitzului, este de inteles (si chiar de bun simt). Asta inseamna camera buna si mare atentie la fotografiat in atmosfera de acolo nu foarte bine iluminata, iar in aceste conditii unele foto sigur nu ies foarte bine pe auto, mai ales ca obiectele de fotografiat sunt diverse, de la panouri frontale albe si stralucitoare pana la aparatele retro negre, cu rezultate in expunere... Nu am avut mari probleme, singura problema a fost cu un "audiofil" care vindea lampi audio si care a sarit ca ars cand am vrut sa fac foto la lista lui de preturi :yawinkle: desi majoritatea aveau afisate preturile la vedere si nimeni altcineva n-a comentat (unii chiar s-au oferit sa ajute, expunand mai bine marfa). Se pare ca acest tip de indivizi au ceva probleme cu preturile si cu intelectul, usor de constatat si dintr-un anumit punct de vedere chiar usor de inteles daca tinem cont ca un ECC283 sau 803 TFK se vinde la radioamatori cu 40-60 Eu (nou/NOS!) iar "uns" cu "soundstage si separare de instrumente" se vinde la audiofili cu peste 200 ... Daca ar sti ei ca un metru de cablu coaxial argintat cu tresa dubla si cu dielectric teflon gen RG142U costa acolo doar 1 Eu / m, (cel mai subtire este si mai ieftin) si ca nimeni "nu se bate" pe el si nici nu scrie "recenzii" de pagini intregi despre el... :yawinkle: Daca o sa pot, voi mai pune ceva poze, desi este mai dificil sa le prelucrez si mai ales sa selectez din ele, timpul este dramuit, si mai este si problema dimensiunii atasamentelor... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 2, 2008 Partajează Postat Iulie 2, 2008 Usor pe linga subiect : cei tineri nu stiu, dar pe vremuri se introducea ferita pisata in elementele antenelor de tv, pentru a le imbunatati performantele. Pina la urma, pe frecvente joase, eu am folosit schema de frecventmetru cu " stabilizator de frecventa " ( nu huff&puff) a carei iesire de control am conectat-o la un varicap de pe oscilator si a lucrat excelent pina pe la 12 Mhz, pe oscilatoare destul de instabile. Pasul era de numai 10 Hz. Link spre comentariu
kablu Postat Iulie 3, 2008 Partajează Postat Iulie 3, 2008 @TraianB : nu sunt chiar de acord cu ce ai spus legat de aparate . Preturile din pozele tale sunt un pic "unflate" , pe ebay un 8594 se vinde sub 2k euro , dar e targ si probabil e negociabil pretul . Problema majora a acestor aparate este CALBRAREA , care intre noi fie spus poate influenta si mult chiar si "echipamentele de amatori" ! Cele cu calibarea la zi au preturi peste 15k , tot pe ebay , asa ca probabil si unul din echipamentele prezentate de mine va ajunge la cateva mii dupa ce iese din perioada de garantie sau expira calibrarea .Am facut ieri comanda pentru un AD9951 si promit ca il voi testa cat de curand si sper sa rezolv una alta ( singurul program pentru el l-am gasit la un german pe site , momentan nu stiu link-ul catre el .. sunt la serviciu :smt022 ) si sper sa-l pot testa si pe un receptor domestic .Proiectul meu actual se refera la un DDS cu AD9850 (pe care il posed ! ) care va fi referinta la un PLL cu LMX23x6 ( care exista si el disponibil ) . Necunoscutele raman doar VCO-ul ... nu stiu inca ce sa aleg unul "de fabrica" , sau unul construit ( probabil voi face amandoua versiuni si voi pastra cel cu rezultate mai bune ) , oricum acum pot sa fac toate masuratorile si pot evalua CORECT performantele unui echipament !@Marele Savant : proabil merge , dar un DDS are o multime de avantaje pe care m-am obisnuit sa le am la un echipament : adica , daca apas 3 butoane pot sa am la iesire 2GHz sau 1MHz ....si in zilele noastre , componentele vechi devin din ce in ce mai greu de gasit , SMD 1206 e deja depasit in constructiile profesionale , deci ne putem astepta cat de curand la disparitia componentelor " cu picioruse normale " . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 15, 2008 Partajează Postat Iulie 15, 2008 Ai idee despre experimente practice de inlocuire a lui AD600 cu AD605 (dupa fisa de ctalog se pare ca scaderea de performanta este nesemnificativa) ? 73!Poate te intereseaza asta: http://forum.cqham.ru/viewtopic.php?t=1 ... c&&start=0 , schema FI este cu AD605. @kablu: un analizor de spectru obisnuit te va ajuta sa evaluezi performantele de puritate ale semnalului, prezenta spuriilor, armonice si rejectia referintei. In privinta masuratorii zgomotului de faza, este posibil sa nu te ajute foarte mult. Ca sa-ti dai seama, incearca sa masori zgomotul de faza al unui oscilator de referinta cu cuart: ce vei obtine va fi mai degraba reprezentarea zgomotului de faza al OL-ului analizorului, adica limita sistemului de masura (al analizorului). Tot ce vei masura aproape de acea limita va fi imprecis, iar sub limita va fi imposibil. In cazul analizoarelor de banda larga (chiar si moderne) limita este de multe ori inacceptabila pentru sintezele HF performante, deoarece de multe ori acestea din urma au performante de zgomot de faza superioare oscilatoarelor din analizoarele obisnuite. De aceea in evaluarea OL-urilor trx-urilor de HF performante, in ceea ce priveste performantele de zgomot de banda laterala, nu se utilizeaza analiza directa cu analizoare de spectru obisnuite ci sisteme de masura dedicate (ex. HP3048) sau solutii de genul celor mentionate mai sus. In privinta preturilor, este relativ, insa una este sa cumperi ceva de pe ebay cu arhiprezenta observatie "Sold as is!", si alta sa poti macar sa verifici functionalitatea inainte de cumparare, sa-l lasi vreo ora-doua in functionare, sa verifici -chiar numai partial- cu generatorul intern de calibrare, cu generatoarele de langa, etc, asa cum se intampla la Friedrichshafen, si mai ales sa ai contact direct cu vanzatorul (de multe ori chiar firme!), cu posibilitatea unei altfel de relatii pe viitor decat se intampla de obicei pe ebay.... iar comparatia cu "un 8594" nu este relevanta, ia mai multe 8594 in consideratie, inclusiv pe cele pe care se cer >4000$, altfel "un 8594" anume vandut pe ebay cu 500$ de un user cu zero feedback si care vroia "pick-up only" nu are relevanta. Uite, cauta acum pe ebay primele 10 analizoare de care zici tu, fa media pretului lor (a celui de buy it now, mult sub care nu ai sansa sa le poti cumpara), adauga costul transportului (http://www.ups.com) si TVA 19% in vama, considera si faptul ca este foarte posibil ca pur si simplu multi dintre vanzatori nici sa nu te bage in seama ca individual YO, si vezi cam ce iese... http://cgi.ebay.com/HP-8594E-Portable-S ... 0239843940 http://cgi.ebay.com/HP-Agilent-Spectrum ... 0262153185 http://cgi.ebay.com/HP-8594E-SPECTRUM-A ... 0282950436 http://cgi.ebay.com/HP-Agilent-8594E-2- ... 0066386269 http://cgi.ebay.com/HP-Agilent-8594E-2- ... 0236349224 http://cgi.ebay.com/HP-Agilent-8594E-2- ... 0236349252 http://cgi.ebay.com/HP-Agilent-8594E-2- ... 0236349253 Oricum, analizoarele R&S FSEA si FSEB le poti gasi in SUA la preturi > 10000$, chiar si pe ebay, cel mai ieftin FSEA care l-am vazut in primavara asta s-a dat la 4500$, vandut de un individual cu feedback mic, cu omniprezenta mentiune "as-is". FSA-ul pe care l-as fi castigat la < 2000 USD a fost retras de vanzator si licitatia anulata, repus in vanzare si vandut la 2500 ... atentie! pretul cu care se castiga nu este si nu ne spune nimic despre oferta maxima reala a castigatorului!, deci o comparatie directa cu "pretul la care s-a dat" nu este intotdeauna relevanta... Desi norocul poate sa ne surada, nu ne putem baza pe el, iar vrabia din mana nu se da pentru cioara de pe gard... In privinta calibrarii, chiar daca este de preferat, situatia nu este deloc asa de neagra cum spui tu, calibrarea este determinanta pentru laboratoarele comerciale, unde aparatele trebuiesc sa fie avizate metrologic si obligatoriu calibrate metrologic, periodic, pentru a putea fi utilizate comercial, si de aceea acestea au cu totul alte preturi. Dar chiar daca nu are eticheta de calibrare, nu inseamna neaparat ca nu este ok pentru uz, si multe analizoare din anii '80 de genul FSA/FSAS/FSB ar fi de mare folos inca pentru noi, chiar daca nu ar avea o eticheta "Calibrated: 12 july 2008". La urma urmei, am fi cam penibili sa strambam din nas in cazul utilizarii unui FSEA pentru masuratori la o sinteza de amator pentru faptul ca a expirat perioada pentru care era garantata calibrarea, la urma urmei +/- 3 dB nu este catastrofa, este acceptabil pentru un analizor pe care ai platit 35% din pretul normal si pe care nu il vei utiliza in productia comerciala a 1000 de echipamente a 20000 Eu bucata , mai ales daca stii deja de existenta acestei diferente si de semnul ei :yawinkle: La urma urmei, in regim de amator cel mai adesea si mai utile pot fi masuratorile comparative, caz in care erorile absolute sistematice au importanta mai redusa, si macar ca 5% dintre RA sa aibe pe masa un FSEA sau 8594 necalibrate de 8 ani... Link spre comentariu
Blacksmith Postat August 16, 2008 Partajează Postat August 16, 2008 Am construit si eu... :smt016 Link spre comentariu
Blacksmith Postat August 20, 2008 Partajează Postat August 20, 2008 :weedman: Impecabil de curat si uscat ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum