Vizitator Postat Decembrie 14, 2006 Partajează Postat Decembrie 14, 2006 ...in cazul meu este mai greu din cauza sistemului de mixare care l-am ales (frecventa DDS in cazul meu trebuie sa fie cu 9 Mhz deasupra frecventei receptionate,ceea ce duce DDS-ul la aproape 39 Mhz in banda de 10 metri)...un calcul simplu spune ca 39Mhz x 3 =117Mhz frecventa minima a oscilatorului pentru ad9851,ceea ce este mai greu de gasit...asa ca am recurs,cu durere in suflet,la activarea x6 din ad9851 si folosirea unui osc de 30 Mhz...oricum,prin testul care il voi face cu un analizor spectral sper ca solutia DDS sa fie mai curata decat varianta anterioara,un VFX,cu cristale pt fiecare banda si mixare cu un oscilator 4.6 - 5.7 Mhz,varianta care produce destule elemente nedorite de mixaj care sunt greu de filtrat,montaj realizat ingrijit dar la care nu am putut reduce frecventele nedorite sub -30dBm (aratat de un analizor spectral Hameg)...Probabil ca vrei sa zici -30 dBc (adica referit la purtator = semnalul de frecv. utila).In acest caz DDS-ul are toate sansele de a fi mai bun in aceasta privinta. Spre deosebire de cazul VFO+XO in care produsele nedorite rezultate in urma mixarii au nivel ridicat dar sunt totusi la frecvente usor de "controlat" si anticipat, in cazul DDS problema este a numarului ridicat si variabil de asemenea produse si cu spectru larg si inconstant, insa pentru o realizare de amator la care nu se doreste a rivaliza cu IC781 sau TS950 un asemenea DDS este ok. Problema se pune altfel daca se doreste performanta extrema.Daca vreodata vezi pe undeva un card video sau placa de baza de calculator foarte vechi (pe ISA, de pe la inceputul anilor '90), fii atent la oscilatoare, uneori se foloseau oscilatoare de 50, 66, sau 80 MHz... Uneori se gasesc si cristale de cuart in gama respectiva de frecvente si chiar mai sus. Link spre comentariu
Vizitator yo4gjw Postat Decembrie 14, 2006 Partajează Postat Decembrie 14, 2006 am tot cautat prin placi video veki,placi de baza,hdd-uri veki dar n-am gasit un osc corespunzator,cel mai mare gasit fiind de 66Mhz...anterior am gresit putin,trebuia sa spun ca semnalul util la vfx era la nivelul 0dBm/50ohmi...iar cel mai puternic produs de mixaj nedorit se afla la -30dBm... Link spre comentariu
Vizitator yo4gjw Postat Decembrie 14, 2006 Partajează Postat Decembrie 14, 2006 pt yo4gjw: eu din pacate am doar un 9850 deci n-as putea activa multiplicatorul nici daca as vrea. in loc de modulul oscilator se poate folosi insa un oscilator separat care sa mearga undeva spre frecventa maxima a cipului dds. (180MHz in cazul lui 9851, 120 in cazul lui 9850)daca te intereseaza un oscilator extern vezi ca pe forumul de la http://www.hamradioindia.org , la microcontrolers , pe topicul "DDS VFO V4 beta problems" autorul da si skema unui oscilator care spune ca este verificat,un osc de peste 100 Mhz...eu am facut un oscilator de 30 Mhz cu un cristal si un 74HCT00 recuperat dintr-un cd-rom... Link spre comentariu
kablu Postat Iunie 22, 2008 Partajează Postat Iunie 22, 2008 Pana la urma a mai construit cineva ? Se pare ca si la noi incepe lumea sa cumpere din ce in ce mai mult , iar ca sa faci ceva bun , aparatele de masura costa mai mult decat o casa Link spre comentariu
Yo4You Postat Iunie 22, 2008 Partajează Postat Iunie 22, 2008 Eu sunt in cautare de DDS m-am pus sa fac montajul de pe hamradio india versiunea 4 cea cu comutare a benziilor cu doua picuri etc .http://www.hamradioindia.org/circuits/dds.php Am realizat cablajul cu partea logica picuri taste etc , mai trebuie sa fac cealalta parte care este mai complicata cu AD9850 si sa plantez piesele. Link spre comentariu
ywar2 Postat Iunie 22, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2008 Eu l-am terminat pe al meu si l-am pus si in cutie. Din nefericire nu l-am verificat concret, nici pe osciloscop si nici intr-un montaj anume. Aparatura de masurat nu am si proiectele la care lucrez cam stau pe loc ptr unul big. DDS-ul lam construit dupa proiectele lui F6BLK si singurele imbunatatiri le-am adus din punct de vedere soft. Daca intereseaza pe cineva se poate uita aici: http://www.f6blk.net/main_fr.php?page=102 ( Nu stiu ce are la mine forumul asta ca mi-a disparut butonul replay, asa ca am fost nevoit sa dau un quote si sa sterg. Ciudat ) Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iunie 22, 2008 Partajează Postat Iunie 22, 2008 Daca vrea cineva sa construiasca un encoder performant cred ca pot sa-l ajut. E vorba de un disc cu fante si sistemul optic aferent atasat unui motor de CC. Asa arata discul cu fante: Am doua motoare identice, recuperate dintr-o imprimanta ce lucra pe format A0 Link spre comentariu
ywar2 Postat Iunie 22, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2008 Eu am folosit o rotita de mouse cu fante si fototranzistorii de acolo. Deoarece jocurile la partea mecanica nu sint deloc de neglijat am folosit ca ax si sistem de prindere, suportul de aluminiu care rotea discheta de la unitatile de 5.25''. Sincer, functioneaza excelent. Pina sa pun totul in cutie arata asa: http://i30.tinypic.com/5yx3qf.jpg Link spre comentariu
SirRoger Postat Iunie 23, 2008 Partajează Postat Iunie 23, 2008 Salut, Eu am realizat DDS-ul cu AD9854 de aici : http://users.tkk.fi/~jwagner/electr/dc-rx/ numai ca am o problema. AD-ul scoate semnal numai daca cuplez oscilatorul de 50Mhz dupa ce alimentez restul montajului... S-a mai lovit cineva de probleme asemanatoare? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 23, 2008 Partajează Postat Iunie 23, 2008 Daca vrea cineva sa construiasca un encoder performant cred ca pot sa-l ajut.E vorba de un disc cu fante si sistemul optic aferent atasat unui motor de CC. Asa arata discul cu fante:Am doua motoare identice, recuperate dintr-o imprimanta ce lucra pe format A0Sistemul pare a fi asemanator cu cel folosit in generatiile anterioare de trx-uri Icom.IC-781, IC-R9000, IC-735 si altele folosesc un disc rotitor identic dar dublat de un alt sector circular cu fante decalate la o distanta usor diferita fata de cele de pe discul rotitor, ce impreuna produc obturarea succesiva a fasciculelor de IR insotite de defazajul necesar.http://www.qsl.net/icom/download/ic781/yo9fzs_ic781.zipSistemul de la motorul acela are si un alt sector cu fante? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iunie 23, 2008 Partajează Postat Iunie 23, 2008 Ce bine ca ati intrebat!! In prima fotografie se vede ''receptorul" care nu e o simpla fotodioda. Banuiala mea e ca acel cip de siliciu contine toata electronica, cele patru fire pot fi +5V, gnd ,up, down.[attachment=1]Surpriza.JPG[/attachment][attachment=0]IMG_1340.JPG[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2008 Partajează Postat Iunie 24, 2008 Banuiesc ca discul este fixat direct pe axul motorului...Ar fi vreo sansa ca encoderul propriu-zis (discul + traductorul optic) sa poata fi demontat si utilizat separat?In acest caz, m-ar interesa... Link spre comentariu
florinnn22 Postat Iunie 24, 2008 Partajează Postat Iunie 24, 2008 bine, bine ati construit dds-uri, dar cablajul pentru ad si cum l-ati lipit nu spune nimeni?eu cablajul pentru ad9851 l-am facut cu pcb 123 si am folosit metoda foto pentru lipire pe cablaj am folosit pasta de fludor, cablajul l-am degresat bine inainte cu acetona, dupa care am intins pasta de fludor peste terminale, nu foarte multa pasta, am incalzit cu statie cu aer, pasta sa fixat pe terminalele de cupru foarte misto, dupa care am pus ad-ul am dat cu aer si sa lipit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2008 Partajează Postat Iunie 24, 2008 Sinteza respectiva face parte dintr-un proiect mai amplu, respectiv transceiverul CDG2000 http://www.warc.org.uk/cdg2000/The%20CD ... ceiver.htm . Sunt date acolo toate detaliile teoretice si practice necesare.Ai idee despre experimente practice de inlocuire a lui AD600 cu AD605 (dupa fisa de ctalog se pare ca scaderea de performantaeste nesemnificativa) ? 73! Link spre comentariu
ywar2 Postat Iunie 24, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2008 bine, bine ati construit dds-uri, dar cablajul pentru ad si cum l-ati lipit nu spune nimeni?quote] Eu am lipit AD-ul cu pistolul de lipit. Am incalzit bine ansa si am sters-o cu o cirpa moale pina a ramas curata. Cablajul a fost finisat cu hirtie abraziva fina si apoi dat cu lac de saciz. Pozitionarea AD-ului mi-a luat cca 10min si apoi l-am apasat strins cu o surubelnita. Am incalzit ansa, fara sa o trec prin fludor, am trecut-o de la un cap la celalalt peste pinii integratului si pe ambele parti. Datorita cositorului de pe terminalele integratului si probabil la cel ramas pe ansa s-a lipit curat din prima. Nu stiu daca metoda mea este cea mai buna, dar astea sint posibilitatile aici la mine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum