Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DDS - cine a construit asa ceva?

ywar2

Postări Recomandate

Discurile de mai sus sunt "tentative" de a realiza un encoder opto-mecanic cu 25 de pasi, pe care sa-l pun provizoriu intr-un FT1000.In stanga, randul de sus se poate vedea PCB-ul de la encoderul original ALPS cu 25 de pozitii discrete / tura, era folosit ca encoder MEM in FT1000 si s-a intamplat ca la trasport sa se fisureze. Pana sa adaptez eu ceva a sosit si originalul nou pentru inlocuire...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 183
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

27

• hmisy

17

• BodoRF

15

• ywar2

13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 luni mai târziu...

Cine doreste sa construiasca DDS-uri poate sa mai incerce si unul indian .... cred ca s-a mai povestit de el ... dar a aparut versiunea 4.0 la : http://www.hamradioindia.org/forums/viewtopic.php?t=465 .

Si eu sint in cautarea unei scheme bune ( pe bune ) , realizabile . DDS-ul lui TraianB pare interesant , fara prea multe SMD-uri ....poate Traian ne impartaseste mai multe despre el , procurearea pieselor ....

Apropo de encoder , nici eu nu am unul profesional , dar la mine motorasul de la un fdd de 5,25" ( cel care roteste discul) este cel modificat si sint absolut multumit . Cum l-am tetat ? foarte simplu ... am legat 2 fire la "=" unui calculator de buzunar si numaratorul merge excelent . Schema : era un link pe pagina lui OZ2CPU , dar vad ca nu merge acum . Vad ca nici http://www.yo9.ro nu merge .... se pre cai cei pina la 2MBPS de la reclama nu mai functioneaza sau chiar au picat . Oricum cine vrea schema de la encoder o pot oferi din fisierele temporare de pe un HDD mai vechi . Sper sa le mai am :prayer:

Link spre comentariu

Sinteza respectiva face parte dintr-un proiect mai amplu, respectiv transceiverul CDG2000 http://www.warc.org.uk/cdg2000/The%20CD ... ceiver.htm .

Sunt date acolo toate detaliile teoretice si practice necesare.

Nu este vorba despre un simplu DDS ci despre un "DDS driven PLL".

Chiar daca DDS-ul folosit nu este foarte modern, performantele in ceea ce priveste zgomotul de faza sunt excelente si in plus unele dintre dezavantajele sistemului "DDS only" sunt atenuate.

Nu este simpla, iar unele componente sunt foarte dificil de procurat.

HSP45102 se poate procura de la Allied Electronics, iar bobinele pentru VCO numai de la proiectantii transceiverului, respectiv de la George G3OGQ, detalii pe pagina de web respectiva. Chiar si unele dintre circuitele din seria AC si chiar HC necesare (in special comparatorul de faza) sunt greu de gasit "la bucata" in zona noastra si a trebuit sa le comand de la Digikey sau G3OGQ...

VCO-ul cu 2 circuite acordate este de o constructie speciala, patentata de G3SBI.

Desi prezinta si unele mici dezavantaje, practic aceasta sinteza este la limita performantelor obtenabile in regim de amator la simplitatea si pretul respectiv.

Comparat cu un simplu DDS, nu este ieftin, dar ceea ce a fost cel mai important in decizia mea a fost "repetabilitatea" rezultatelor montajului: in teorie este usor de obtinut o sinteza performanta, dar aspectele practice sunt determinante daca se doreste performanta maxima la un anumit cost si complexitate (de citit observatia de acolo referitoare la efectele si importanta decuplarilor si a tipului de CI logice folosite): repetabilitatea montajului si mai ales a rezultatelor este foarte importanta, cu atat mai mult cu cat verificarea rezultatelor practice nu este foarte simpla, iar sinteza din CDG2000 a fost construita in zeci/sute de exemplare cu aceleasi rezultate excelente, confirmate.

Uneori gasesc pe web proiecte DDS la care se specifica ca si performante pur si simplu cifrele copiate din foaia de catalog, in timp ce aspectele "marunte" dar foarte importante cum ar fi topologia cablajului, alimentarile si calitatea decuplarilor sunt destul de neglijate...

Nu trebuie uitat ca un simplu chip DDS in sine nu garanteaza cele mai bune rezultate...

Link spre comentariu

M-am uitat un pic pe schema respectiva si .. multe par aproape imposibil de gasit ! Deci am abordat o schema ceva mai simpla , dar in principiu pare la fel . DDS cu AD9851 , PLL cu 4049 , VCO cu BFR93 . Alta schema ar fi cu AD9951 , fara PLL a lui DL5MGD , dar nu am vazut mai nimic despre el , doar datasheet-ul de la Analog Devices . Nu stiu cum merge, e si mai mare decit AD9850/51 si bugetul meu e cam limitat :smt001 Ma mai gindesc ce fac , dar timpul trece.....

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator yo7hli

si la mine stau degeaba un AD9850 si un 9852.

am tot cautat de ceva timp niste scheme pentru un DDS si am gasit urmatorul proiect:

http://www.f6blk.net/main_en.php?page=77

Autorul zice ca puritatea spectrala a semnalului folosind AD9852 este mult mai buna fata de DDS-urile facute cu AD9850/9851.

M-as apuca de el, dar am zis inainte sa intreb si aici, poate a mai facut cineva proiectul asta, sau macar un DDS cu 9852.

ywar, kablu, ati facut sintezele? ar fi interesant sa postati ceva poze, impresii

73, numai bine.

Link spre comentariu

Eu si kablu colaboram pe subiectul asta. Ptr moment singura informatie sigura este ca am stabilit schema si am lansat comanda ptr cablajul imprimat. Cind apar noutati am sa le spun si aici.

Link spre comentariu

Eu pot doar sa sa confirm cele spuse de ywar2 . La noi lucrurile merg un pic mai incet , dar foarte sigur :partyman: . Cind vom termina vom da de veste , poate si ceva poze .... Eu zic sa mai citesti forumul , datasheet-ul si sa alegi o schema care a fost reprodusa de mai multi radioamatori , sfat pe care l-am primit la rindul meu de la alti oameni mai eruditi ca mine . :smt003

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator yo4gjw

am ales sa mesteresc dds-ul indian, pare a fi cel mai bine documentat. sper sa revin cu impresii pozitive :)spor la lucru

eu am facut dds-ul indian versiunea 4,merge bine acum,au fost unele probleme la inceput cu software-ul pe care le-a corectat chiar autorul caruia i-am scris si am tinut legatura cu el chiar pe forum-ul de la hamradioindia.Daca intampini probleme cu software-ul care inca este in versiune beta scrie autorului un pm ca cel putin in cazul meu a fost prompt...in rest merge bine inca nu l-am pus pe un analizor spectral sa vad spuriile dar in rest partea logica functioneaza ok...spor la lucru 73's...
Link spre comentariu
Vizitator yo7hli

spuriile se mai pot reduce prin dezactivarea multiplicatorului intern in cazul lui 9851, si folosirea unui oscilator de frecventa mai mare. La capodimonte am gasit de 80MHz, cu el ar trebui sa mearga bine pina la vreo 20MHz.

Link spre comentariu
Vizitator yo4gjw

spuriile se mai pot reduce prin dezactivarea multiplicatorului intern in cazul lui 9851, si folosirea unui oscilator de frecventa mai mare. La capodimonte am gasit de 80MHz, cu el ar trebui sa mearga bine pina la vreo 20MHz.

da,am aflat de kestia asta,dar in cazul meu este mai greu din cauza sistemului de mixare care l-am ales (frecventa DDS in cazul meu trebuie sa fie cu 9 Mhz deasupra frecventei receptionate,ceea ce duce DDS-ul la aproape 39 Mhz in banda de 10 metri)...un calcul simplu spune ca 39Mhz x 3 =117Mhz frecventa minima a oscilatorului pentru ad9851,ceea ce este mai greu de gasit...asa ca am recurs,cu durere in suflet,la activarea x6 din ad9851 si folosirea unui osc de 30 Mhz...oricum,prin testul care il voi face cu un analizor spectral sper ca solutia DDS sa fie mai curata decat varianta anterioara,un VFX,cu cristale pt fiecare banda si mixare cu un oscilator 4.6 - 5.7 Mhz,varianta care produce destule elemente nedorite de mixaj care sunt greu de filtrat,montaj realizat ingrijit dar la care nu am putut reduce frecventele nedorite sub -30dBm (aratat de un analizor spectral Hameg)...
Link spre comentariu

Nici sa nu-l pui. Parerea mea !

De ce sa nu-l puna ? daca are acces la unu analizator eu as fi foarte bucuros sa aflu cam care ar fi performantele montajului la care lucrez . Eu investesc destul de mult timp in acest montaj (mai ales ca nu prea am timp liber decit prin weekend) si ceva banuti :smt004 si ... am cam aceleasi componente ca si yo4gjv si ... poate sint mai curios :yawinkle: .Am citit intr-o revista ca este mult mai usor sa elimini niste spurii decit zgomotul de faza -> prefer sa elimin spurii :weedman: . Apropo de spurii si vad ca interesul pentru DDS-uri nu scade : cine stie o schema de amplificator mai "surd" care sa zicem sa amplifice semnale de mim -40dBm fata de semnalul dorit si atunci .... adio spurii ... Deci daca stie cineva ceva sau are vreo idee ...please share it :yawinkle:
Link spre comentariu
Vizitator yo7hli

pt yo4gjw: eu din pacate am doar un 9850 deci n-as putea activa multiplicatorul nici daca as vrea. in loc de modulul oscilator se poate folosi insa un oscilator separat care sa mearga undeva spre frecventa maxima a cipului dds. (180MHz in cazul lui 9851, 120 in cazul lui 9850)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări