Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu stiu ce tranzistori sa folosesc

Vizitator marianbossu

Postări Recomandate

Vizitator marianbossu

Salut, am facut schema de mai jos si am folosit la ea tranzistori BC 557 PNP, dar pe 12v stau ledurile aprinse tot timpul, la 5v schema merge perfect. As vrea sa stiu ce model de tranzistori sa pun sa duca la 12 v. Schema este un indicator de nivel lichide cu actionare automata la pompa, am facut-o din doua scheme , cea cu 555 care actioneaza pompa si cea cu tranzistori pentru leduri.Apreciez orice fel de ajutor!

post-64507-139829599807_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

3

• zal

1

• sebi

1

• modoran

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Întîi pune cîte o rez de cîţiva kOhmi între b-e la fiecare trz şi apoi vezi cum se comportă. Ar trebui să fie deschis permanent doar primul trz, cu baza legată la minus (masă).

Link spre comentariu
Vizitator marianbossu

la 12 volti ledurile lumineaza normal sau mai intens?

La 12v lumineaza normal, findca le-am pus cate o rezistenta de 560 ohmi, daca scot rezistenta lumineaza mai tare si nu cred ca va dura mult pana se va arde.

Întîi pune cîte o rez de cîţiva kOhmi între b-e la fiecare trz şi apoi vezi cum se comportă. Ar trebui să fie deschis permanent doar primul trz, cu baza legată la minus (masă).

Am sa incerc si dupaia revin cu rezultatele. Multumesc pentru sfat!
Link spre comentariu
Vizitator marianbossu

Am incercat si varianta ta zal , daca pun 100 kohm sau mai mici se aprinde mai tare ledul, si am mai pus una de 270k si nu are nici un efect.

Link spre comentariu

Ca sa fie clar de la bun inceput: nu modelul de tranzistori utilizati indica o functionare defectuoasa la 12V, ci dimensionarea gresita a componentelor.In alta ordine de idei, daca la 5V montajul lucreaza corect, de ce nu pui un stabilizator 7805 pe alimentare si ai terminat toata treaba ?

Link spre comentariu

Circuitul ledurilor contine asa cum este prezentat, o eroare fundamentala, la tranzistorii PNP emitorul trebuie sa fie mai pozitiv decat colectorul, ori acolo plusul alimentarii este conectat la colector prin intermediul ledurilor ceea ce este tocmai invers, sageata de pe emitor ar trebui sa indice clar sensul in care curentul trebuie sa circule.

Link spre comentariu

E mai simplu decat credeti. A inversat emitoarele cu colectoarele. Intre 6 si 10 V jonctiunea B-E a tranzistoarelor planare se deschide ca un Zener. In rest schema e OK.

Link spre comentariu
Vizitator marianbossu

Salut marian si multumesc pentru sfat, am intors toti tranzistorii si merge perfect acum!Nu pot sa cred ca nu am bagat de seama un lucru asa de elementar si am gresit schema, dar noroc cu voi. :101

Link spre comentariu

Stai linistit ca nu esti primul care greseste la ceva simplu, si tocmai de aceea exista Elforum, sa ajute ( si chiar o face ) pe cei la nevoie. Scopul interventiei mele nu a fost de a incrimina eroarea ci de a o scoate in evidenta pentru a rezolva problema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări