coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 ^Se pare ca nu ai inteles prea multe din ce am zis acolo eu:Daca insa este vorba doar de un traf de retea cu punte redresoare si electrolitic dupa ea, si acesta este capabil doar de un apriximativ 3,7A ( de unde cifra asta asa exacta? ) atunci evident ca o rezistenta de 2 Ohm pe borne nu va fi un lucru prea bun pentru el, tensiunea pe rezistenta va scadea destul de mult de la cei 24V, cat anume? depinde de rezistenta interna a bobinajului, inductanta de scapari, inductanta fiecarei infasurari, etc... traful se va supraincalzi cu siguranta si in lipsa unei sigurante termice insistenta in mentinerea acelei sarcini va duce destul de probabil la arderea primarului trafo. Daca cei 24V sunt inscrisi pe carcasa trafului de retea atunci sunt CA, si deci dupa redresare si filtrare ai cam 32-33Vcc. Pe de alta parte cei 3,7A sunt doar o valoare medie pentru care regimul de functionare este unul sigur, trafurile de retea ofera mult mai mult curent la suprasarcina dar evident ca se supraincalzesc. Pai este vorba de un traf de retea pe care scrie 24V, 3.7A ( pe secundar, primarul e la 220V) , dupa el am o punte redresoare si un condensator. Despre situatia asta vorbesc. Deci daca ii pun la bornele acestui sistem o rezistenta de 1 ohm, din ce scrii mai sus se va arde primarul trafului. Corect? Dupa aceea ma intreb, daca nu mai redresez cei 24VAC de pe secundar si pun contactorul cu bobina in 24VAC 50/60Hz pe secundar, se arde bobina? De ce da sau nu? Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 Da, da.Problema mea este ca am o electrofrana ce am presupus ca este in scurt. Dar nu stiu daca am presupus bine daca este stricata sau nu. Asa ca am zis sa masor rezistenta bobinei electrofranei.Electrofrana are 24V/29WAm verificat formula P=R*I^2, de unde am scos rezistenta R=P/I^2 pe contactoare si relee de curent continuu, s-a verificat. Aveau rezistenta mari, nu fortam sursa de alimentare.Apoi am verificat formula pe un contactor cu bobina in 24VAC, nu s-a mai verificat iar rezistenta era mica.Tot ce vreau e sa determin daca electrofrana era in scurt sau nu, prin masuratori. Daca era in curent continuu sau alternativ. Eu am gasit-o conectata dupa puntea redresoare si condensator, dar poate era conectata gresit.Am dus-o la rebobinat acuma. O sa-i masor rezistenta dupa bobinare. Dar nu o sa stiu ce protectie sa-i pun, sa nu se arda din nou ( daca a fost arsa ). Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Acuma, sa-ti spun cum e si cu calculul curentului pe care-l trage bobina unui contactor de curent alternativ, daca vrei neaparat sa stii cum se face, desi mai simplu e sa pui ampermetrul serie cu bobina si sa vezi cat indica. La contactor sunt 2 situatii: -una cand aplici tensiunea, si cele doua miezuri nu sunt inca in contact, curentul initial fiind mult mai mare decat cel permanent, de dupa actionarea contactorului. Dar asta dureaza foarte putin, daca te uiti in foaia de catalog la care chiar tu ai dat linkul, e vorba de 10-20 milisecunde. Pentru calcul, vom ignora aceasta situatie, pt simplificare. -alta situatie e cand contactorul e actionat si cele 2 miezuri sunt lipite. In aceasta situatie (circuitul magnetic inchis) trebe sa stii inductanta L. Rezistenta R pe care o masori cu ohmetrul, este evident, aceeasi, indiferent daca bobina are miez sau nu. Cunoscand inductanta L, calculezi reactanta X cu formula data de @marian ( X=6,28*F*L , unde XL este reactanta, F este frecventa si L inductanta bobinei ). Mai simplu, stiind ca frecventa este 50 Hz, formula (X=2*pi*F*L) devine (X=314*L), unde L este valoarea inductantei in Henry, ca X sa rezulte in ohmi. Mai departe, stiind cat este reactanta X, o ridici la patrat si o insumezi cu patratul rezistentei masurate cu ohmetrul (ohmi). Radical (radacina patrata) din rezultat, este tocmai impedanta care te intereseaza. Curentul tras de bobina contactorului il afli impartind tensiunea (24V in acest caz) la impedanta gasita anterior. Lucrand cu volti si ohmi, vei avea rezultatul in amperi. Deci, ca sa ai abateri cat mai mici, cand masori inductanta bobinei, aceasta trebe sa aiba montate cele 2 miezuri, cel fix si cel mobil, miezurile sa fie lipite ca sa ai intrefier cat mai mic (le incotopenesti cumva in pozitia asta, mecanic, fara sa aplici tensiune pe bobina, ci doar bornele L-metrului). PS Acuma vad ce ai scris de electrofrana. Pai daca era dupa punte, inseamna ca e de curent continuu, deci nu conteaza decat rezistenta ohmica, iar curentu-l afli simplu, cu legea lui Ohm, deci nu e nici o inginerie, trebe sa stii doar tabla inmultirii. Dar de ce nu pui o poza cu ea, sau zi-i tipul, poate o stie cineva. De exemplu, eu folosesc la podurile rulante electrofrane FEA10, astea sunt de curent continuu, curentul tras asculta de legea lui Ohm in cc (I=U/R), asa le si probez, le masor rezistenta ohmica. PPS M-am uitat acu prin cele hartoage si am gasit datele uneia din electrofranele cu care am lucrat: IM Cugir – Tip FEA10/NID5886 – 10dNm – 24V/2.5Acc Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 Multumesc foarte mult pentru ajutor.La masurarea inductantei apas pe tzamburusul ala de la contactor cu o surubelnita ceva ca sa se contopeasca miezurile, banuiesc ca o sa mearga. multumesc.Din experienta dvoastra din ce motive credeti ca se poate arde o electrofrana? Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 Electrofrana este de pe un strung nemtesc. Am atasat poza.Partea urata este ca aceaste electrofrana era inseriata cu un potentiometru de 47Kohmi, 60W.Cand am masurat rezistenta la bornele electrofranei avea vreo 2 ohmi.Potentiometrul asta la 47K lua toata tensiunea pe el si pe electrofrana nu mai ramanea nimic. Plus ca nu stiu de ce se incalzaea puternic potentiometrul si reglat la valaorea maxima. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Mama ei de electrofrana e aia din topicul celalalt? Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 da, aia e. Nu stiu pe unde mai scot camasa ca am desfacut si strungu si l-am lasat pe butuci. Sper sa o rezolv. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Poza numarul 2 e dupa ce ai desfacut capacul franei?Daca da nu te mai intreba de ce se incingea rezistenta Semana cu franele romanesti,dar ....Baga niste cote,cat mai multe. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 ...La masurarea inductantei apas pe tzamburusul ala de la contactor cu o surubelnita ceva ca sa se contopeasca miezurile, banuiesc ca o sa mearga....O sa mearga. Desi operatia nu mai e necesara, problema fiind alta, cea cu electrofranele, eu zic ca merita facut experimentul, apoi verificat abaterea de la calcul la valoarea masurata cu ampermetrul. Asta pentru familiarizare cu comportarea bobinelor in curent continuuu si alternativ. Vei constata in final ca, in alternativ ponderea cea mai mare in valoarea impedantei o are in general reactanta inductiva X, ca atare inductanta L, rezistenta ohmica fiind in general mai mica, de aia cand aplici curent continuu unei bobine destinate sa lucreze in alternativ, in cele mai multe cazuri se arde, caci curentul, dictat de rezistenta ohmica (mica) va fi foarte mare.PSIar am ramas in urma cu postarea, pana am postat eu vad ca v-ati intins la vorba si au aparut si poze. Deh, ma misc mai greu cu clapele...Pe prima poza vad poansonat 24V/29W.Daca cei 29W sunt puterea electrica, electrofrana fiind de cc, atunci curentul ar fi I=P/U=29W/24V=1,2 Amperi.Daca e vorba de cc, rezistenta bobinajului ar trebui sa fie R=U/I=24V/1,2A=20 Ohmi.Avea rez ohmica 20 ohmi?Sarma cu care era bobinata tine 1,2 Amperi la o densitate de curent rezonabila? Ce grosime are sarma de bobinaj (fara email)? Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 Am aflat de la dumneavoastra un lucru foarte important astazi si va multumesc.prima poza este fundul electrofranei, cea de-a doua este partea cealalalta.Chestia este ca eu am dat jos protectia ce acoperea spirele si le-am dezmatat in halul ala, primul lucru ce l-am facut dupa ce am ajuns la spire a fost sa dau cu buzzerul intre ele, si a sunat. intrebare, sa fi luat eu emailul de pe ele asa repede cand am dat cu surubelnita sa ajung la ele? Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Iar am ramas in urma cu postarea, te rog pune micrometrul pe sarma si zi-mi si mie diametrul.La ohmetru ce zice?PSNu ai specificat locatia in profil.Daca esti din Bucuresti o poti aduce la mine la atelier, sa-i facem bobina fata mare, treaba e sa corespunda mecanic, la asta ne pricepem mai putin. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Daca asa aratau spirele dupa ce ai dat jos capacul ala frana aia era arsa si spirele in scurt.O frana normala,daca o alimentezi la 24v fara nici o rezistenta isi face treaba mult si bine, de aia te intrebam pe topicul celalalt care e caderea de tensiune pe frana cand alimentezi. Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 @em2006-Am dus-o la bobinat deja, o sa intreb pe cei de acolo diametrul.La ohmetru imi indica 2 ohmi la borne, intre spire doar cu buzzeru am dat si au sunat. Sunt din Timisoara.Partea urata e ca cei ce o rebobineaza o bobineaza masurand lungimea spirelor, nu stiu sa-mi spuna alte detalii, putere, tensiune de alimentare...@marius_3004-Pai nu puteam sa o pun direct la 24V pentru ca tensiunea era redresata de la 24VAC la 30 si ceva VDC, buleam poate frana, nu stiu ce sa zic, mi-e frica sa nu am vreun scurt pe circuitul ei de comanda. Asta mi-e frica cea mai mare, ca nu am descoperit din ce cauza s-a ars bobina electrofranei. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 @coco243 -eu ti-am dat linkul fix catre mesajul unde se explica cum se calculeaza. Deci imi confirmi ca am zis corect prima data: nici nu te-ai deranjat sa citesti ce scrie acolo Apoi, apasa domne butonul 'raspune' in loc de cel pe care scrie 'citeaza' cand raspunzi cuiva! Ce rost are sa citezi in mod nenecesar un emsaj, ocupand loc aiurea? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Martie 12, 2013 Partajează Postat Martie 12, 2013 Franele pe disc ca cea postata se alimenteaza in curent continuu.Asemenea evenimente sunt frecvente.Poti vedea daca frana elibereaza complect axul .Poate a fost o ambalare termica datorita frecarii.Un contactor va lua un curent foarte mare pana in momentul cuplarii.Miezul se inchide. Vezi ca ai datele in PDF. Puterea consumata pentru mentinere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum