coco243 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Aveti idee ce curent consuma o bobina de contactor la 24VAC 50/60Hz?I-am masurat rezistenta si are vreo 5.5ohmi, la bobine in curent alternativ mai este valabila relatia U=I*R lca sa pot scoate pe I din relatie? La curent continuu este aplicabila?Multumesc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Nu, nu e valabila.Uite aici ce e valabil: viewtopic.php?p=1245854#p1245854 Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 M-ai redirectionat la topicul de transformatoare de retea, acolo nu e vorba de tensiunea indusa din primar in secundar? Bobina contactorului este doar alimentata si cred ca actioneaza un miesz de fiere sa faca cuplajul.Nu am acum timp sa ma uit la transformatoare, dar o sa o fac deseara. Ma interesa cum se comporta o bobina in scurt, sau cum se comporta o bobina in general, doar din punct de vedere tensiune, curent, SI rezistenta, daca pot sa-i spun asa. Multumesc. Link spre comentariu
lrai Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Raspunsul este NU. Nu se poate "doar din punct de vedere tensiune, curent, SI rezistenta".Nu poti ignora inductanta unei bobine in curent alternativ. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 @coco243 orice bobina prezinta o caracteristica numica inductanta care se masoara in Henri, acea inductanta atunci cand este alimentata in curent alternativ prezinta o anumita reactanta ( poate fi interpretata ca o rezistenta care isi modifica valoarea o data cu frecventa ), si bine pentru determinarea curentului de mers in gol pentru o bobina masori inductanta acesteia si calculezi reactanta XL=6,28*F*L ( unde XL este reactanta, F este frecventa si L inductanta bobinei ), Dupa aflarea reactantei o insumezi cu rezistenta ohmica si obtii o valoare a impedantei bobinei la care poti raporta tensiunea pentru a afla curentul. In curent continuu nu mai conteaza reactanta sau inductanta, pur si simplu rezistenta ohmica iti sugereaza curentul il gol. Ce contactor este acela? Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 @coco243 -dar ai citit ce scria acolo? Acolo scria clar formula pt determinarea impedantei unei bobine in ca. Adica exact ce-ti trebuie sa sa-i aflii curentul.Adica exact ce ti-a explicat marian mai pe indelete, ca tu te-ai blocat la cuvantul 'transformator' Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 @coco243 -dar ai citit ce scria acolo? Acolo scria clar formula pt determinarea impedantei unei bobine in ca. Adica exact ce-ti trebuie sa sa-i aflii curentul. Adica exact ce ti-a explicat marian mai pe indelete, ca tu te-ai blocat la cuvantul 'transformator' Imi cer scuze, eram la servici nu am avut timp sa citesc tot topicul cu transformatoare @coco243 orice bobina prezinta o caracteristica numica inductanta care se masoara in Henri, acea inductanta atunci cand este alimentata in curent alternativ prezinta o anumita reactanta ( poate fi interpretata ca o rezistenta care isi modifica valoarea o data cu frecventa ), si bine pentru determinarea curentului de mers in gol pentru o bobina masori inductanta acesteia si calculezi reactanta XL=6,28*F*L ( unde XL este reactanta, F este frecventa si L inductanta bobinei ), Dupa aflarea reactantei o insumezi cu rezistenta ohmica si obtii o valoare a impedantei bobinei la care poti raporta tensiunea pentru a afla curentul. In curent continuu nu mai conteaza reactanta sau inductanta, pur si simplu rezistenta ohmica iti sugereaza curentul il gol. Ce contactor este acela? 1. Imi spui te rog daca inductanta bobinei se poare masura cand bobina este nealimentata? Spre exemplu bobina contactorului? Parca am pe aparatul de masura domeniu pentru inductante ( Henry ). Se conecteaza aparatul de masura in paralel cu bornele bobinei cand este scoasa din circuit? 2. Contactorul este unul schneider LC1D09B7 http://www.schneider-electric.ro/romani ... 14%26lc=ro Multumesc Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 @coco243 -dar ai citit ce scria acolo? Acolo scria clar formula pt determinarea impedantei unei bobine in ca. Adica exact ce-ti trebuie sa sa-i aflii curentul. Adica exact ce ti-a explicat marian mai pe indelete, ca tu te-ai blocat la cuvantul 'transformator' Imi cer scuze, eram la servici nu am avut timp sa citesc tot topicul cu transformatoare @coco243 orice bobina prezinta o caracteristica numica inductanta care se masoara in Henri, acea inductanta atunci cand este alimentata in curent alternativ prezinta o anumita reactanta ( poate fi interpretata ca o rezistenta care isi modifica valoarea o data cu frecventa ), si bine pentru determinarea curentului de mers in gol pentru o bobina masori inductanta acesteia si calculezi reactanta XL=6,28*F*L ( unde XL este reactanta, F este frecventa si L inductanta bobinei ), Dupa aflarea reactantei o insumezi cu rezistenta ohmica si obtii o valoare a impedantei bobinei la care poti raporta tensiunea pentru a afla curentul. In curent continuu nu mai conteaza reactanta sau inductanta, pur si simplu rezistenta ohmica iti sugereaza curentul il gol. Ce contactor este acela? 1. Imi spui te rog daca inductanta bobinei se poare masura cand bobina este nealimentata? Spre exemplu bobina contactorului? Parca am pe aparatul de masura domeniu pentru inductante ( Henry ). Se conecteaza aparatul de masura in paralel cu bornele bobinei cand este scoasa din circuit? 2. Contactorul este unul schneider LC1D09B7 http://www.schneider-electric.ro/romani ... 14%26lc=ro Multumesc Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 pai normal ca inductanta o masori cu bobina scoasa din orice fel de circuit, adica nealimentata, pui L-metrul direct pe bornele ei si vezi cat obtii. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 N-ar fi mai simplu sa alimentezi pur si simplu contactorul si sa masori curentul consumat ? Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 @marian, vezi ca-l derutezi, e vorba de bobina unui contactor, daca o scoate de la contactor, ce face cu miezul?Apoi nu mi-e clar de ce se afirma ca se insumeaza pur si simplu reactanta cu rezistenta ca sa rezulte impedanta.Am scris pe topicul de transformatoare formula care se foloseste de fapt, exact la acel post a dat link Dr.L.Daca nu sunteti de acord cu ea, justificati, nu incurcati omul.@coco Inseriaza ampermetrul si vezi cat trage efectiv daca nu esti sigur pe formule, ori te-ncurci in stiinta. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 ^Aveti dreptate, poate ca nu m-am exprimat asa cum ar trebui si mai mult incurc decat sa descurc, sa ma explic, deci cand am zis ca masuratoarea bobinei se face cu aceasta inlaturata din circuit ma refeream la modul general, in situatia de fata evident ca nu trebuie scoasa din acel contactor si daca asta s-a inteles atunci imi cer scuze. Apoi referitor la sugestia Dvs in legatura cu modalitatea mai precisa de aflare a impedantei tre sa recunosc ca abea acum am observat-o accesand linkul postat de @Dr.L, nu am nici de departe experienta necesara sa contest vre-o afirmatie de-a Dvs asa ca sugerez si eu modalitatea pe care ati postat-o acolo cu scuzele de rigoare pentru ignoranta. Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 11, 2013 Autor Partajează Postat Martie 11, 2013 @marian, vezi ca-l derutezi, e vorba de bobina unui contactor, daca o scoate de la contactor, ce face cu miezul?Apoi nu mi-e clar de ce se afirma ca se insumeaza pur si simplu reactanta cu rezistenta ca sa rezulte impedanta.Am scris pe topicul de transformatoare formula care se foloseste de fapt, exact la acel post a dat link Dr.L.Daca nu sunteti de acord cu ea, justificati, nu incurcati omul.@coco Inseriaza ampermetrul si vezi cat trage efectiv daca nu esti sigur pe formule, ori te-ncurci in stiinta.Ideea e ca trebuie sa clarific treaba cu formulele, mi s-a spus in alte topicuri ca daca pun o rezistenta mica la o tensiune data de un traf ( 24Vac, 3,7A ) de retea redresata si filtrata bubui trafu. Daca am rezistenta de 1 ohm, tensiunea redresata va fi undeva pe la 33VDC deci curentul prin rezistor va fi de 33V / 1 ohm = 33A. Deci ori bubui trafu ori rezistenta.Daca vreau sa comand un contactor cu aceasi sursa de alimentare cum imi dau seama daca bubui sau nu contactorul sau traful? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 ^Se pare ca nu ai inteles prea multe din ce am zis acolo eu: Daca traful respectiv este de fapt un alimentator ( 24Vcc ) si are curentul electronic limitat la 3,7A atunci la conectarea rezistentei de 2 Ohm la borne, curentul nu poate fi altul decat 3,7A, situatie in care circuitul de limitare va scadea tensiunea pana la nivelul la care poate fi mentinut acest curent ( 3,7A*2Ohm=7,4V ), pe rezistenta se vor disipa 3,7A*7,4V=27,4W, daca rezistenta este dimensionata suficient ca si putere atunci aceasta doar se va incalzi, daca insa este prea mica atunci se va arde. Alimentatorul in functie de configuratie este posibil sa aiba de suferit sau nu, daca este unul liniar atuncvi disipatia va fi mare pe el si nu va rezista prea mult, probabil ar avea o siguranta care sa se arda inainte de distrugerea vrepunei componente datorata supraincalzirii. Daca alimentatorul este unul in comutatie atunci comportamentul depinde in mare masura de tipul limitarii si modul de actionare al acesteia, daca este SCC atunci pur si simplu se va limita acel curent maxim prin reducerea tensiunii si in conditiile in care alimentatorul este bine dimensionat, disipatia va fi destul de mica pentru a nu-i cauza daune, daca limitarea blocheaza alimentatorul la un anumit curent atunci conectarea rezistentei va opri alimentatorul.Daca insa este vorba doar de un traf de retea cu punte redresoare si electrolitic dupa ea, si acesta este capabil doar de un apriximativ 3,7A ( de unde cifra asta asa exacta? ) atunci evident ca o rezistenta de 2 Ohm pe borne nu va fi un lucru prea bun pentru el, tensiunea pe rezistenta va scadea destul de mult de la cei 24V, cat anume? depinde de rezistenta interna a bobinajului, inductanta de scapari, inductanta fiecarei infasurari, etc... traful se va supraincalzi cu siguranta si in lipsa unei sigurante termice insistenta in mentinerea acelei sarcini va duce destul de probabil la arderea primarului trafo. Daca cei 24V sunt inscrisi pe carcasa trafului de retea atunci sunt CA, si deci dupa redresare si filtrare ai cam 32-33Vcc. Pe de alta parte cei 3,7A sunt doar o valoare medie pentru care regimul de functionare este unul sigur, trafurile de retea ofera mult mai mult curent la suprasarcina dar evident ca se supraincalzesc. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 @coco, cred ca ai incurcat borcanele, de ce vorbesti aci de tensiune redresata, cata vreme ai un contactor de CURENT ALTERNATIV?La contactorul de curent alternativ, pe bobina trebe sa aplici tensiune alternativa, in cazul de fata 24Vef.Tensiune continua (redresata) aplici numai pe bobinele contactoarelor de CURENT CONTINUU.Daca ai contactor de curent continuu (sau orice releu de curent continuu), treaba se simplifica enorm daca vrei sa afli ce curent trage, aici nu te mai intereseaza inductanta, ceea ce conteaza e doar rezistenta ohmica. O masori cu ohmetrul si afli curentul simplu, cu legea lu Ohm, impartind tensiunea aplicata la rezistenta masurata la rece cu ohmetrul. Poti inseria apoi ampermetrul sa te convingi ca ai socotit corect, dar, atentie!, e vorba de contactoare de curent continuu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum