Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Matrice 80*16=1280 leduri..... (clonare lcd 16*2)

costyy86

Postări Recomandate

Salutare.As dori sa fac o matrice din leduri care sa insumeze 1280 leduri, mai exact acelasi numar cate puncte are un LCD 16*2.Dar problema este controlul lor, se pot comanda aceste leduri exact ca un lcd 16x2? doar prin porturile Rw;E; D0-D7? sa folosim in compilator acelasi program ca la un LCD exista integrat care sa execute asa ceva?Amgasit ceva scheme pe net, dar sunt cu totul altceva, comanda se face prin mult mai multi pini decat la un LCD....Atasez mai jos o schema la care se mai pot adauga matrice de 7*5 leduri..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costyy86

4

• vcdec

2

• Dr.L

1

• mihaicozac

1

Top autori în acest subiect

Am simulat schema atasata in proteus si nu functioneaza ok, am vrut sa sting un singur led (ca matricea este aprinsa), si imi stinge tot randul....am scris diferite comenzi in bascom dar acelasi rezultat, oare doar in simulare sa se comporte asa? si in ralitate oare e ok?

Link spre comentariu

Interesanta ideea, totusi nu mi-e clar de ce s-ar comanda o matrice de leduri (grafica) intr-un mod similar cu un LCD... sigur, exista scheme deja concepute si pare o logica, insa cred ca ar fi de 10 ori mai simplu sa definesti propriul "standard" de comunicare cu matricea.

Link spre comentariu

Interesanta ideea, totusi nu mi-e clar de ce s-ar comanda o matrice de leduri (grafica) intr-un mod similar cu un LCD... sigur, exista scheme deja concepute si pare o logica, insa cred ca ar fi de 10 ori mai simplu sa definesti propriul "standard" de comunicare cu matricea.

Este mult mai simplu de afisat texte pe un LCD...cel putin in Bascom, la un LCD cand vrei sa afiseze un text scri pur si simplu acel text, pe cand la o matrice trebuie creat fiecare caracter.......
Link spre comentariu

Cu alte cuvinte acces la fiecare pixel al ecranului LCD nefiind posibil, cum spune si @Dr.L intr-adevar trebuie create "caracterele". Dar exista circuite specializate MAX7219 care are ceva caractere definite (cifrele le are sigur) si interfata seriala (SPI).

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Daca ar trebui sa comand atatea led-uri si acestea nu ar fi de putere, as alege 20 circuite MAX7219.Eu am cumparat 10 astfel de circuite cu cativa euro de pe ebay.Singura problema ar fi ca trebuiesc 20 semnale "chip select", dar acestea se pot codifica cu un registru de deplasare, astfel ca sunt necesari 2 pini pentru SPI (data, clock) si inca 3 pentru registrul de deplasare (data, clock, reset).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări