Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare calculator HC

gerbil

Postări Recomandate

In sfarsit am gasit un calculator HC2000, saracul de el a stat intr-o magazine, era plin de praf, mizerie, coconi de viespii uscatii :da si paienjeni. L-am curatat, am observat ca avea un fir dezlipit si piciorul unei piese dezlipit, le-am lipit inapoi.

Nu am sursa pentru el, as dori sa il alimentez de la o sursa de pc. Cred ca mufa de alimentare este cea de langa mufa de casetofon ( mai are o mufa de alimentare, m-am uitat pe net in manual si aceea ar fi pentru floppy extern optional ). Am gasit prin casa un cablu adaptor pentru mufe molex si ma gandeam sa il folosesc pe acesta dar nu stiu cum trebuiesc lipite firele, daca ma poate ajuta cineva, sa imi deseneze pe poza eventual unde sa le lipesc. Si inca ceva, vad ca unitatea de floppy nu are nici un fir cu mufa de alimentare, este normal asa ? Nu vad sa aiba pe udneva pe placa de baza vreo mufa pt floppy, decat cea lata pentru cablul de date. Daca lipseste, am firul de la o sursa de pc defecta de la care as putea folosi cablul cu mufa de floppy, dar la fel sa imi zica cineva unde sa lipesc firele. Nu sunt electronist, ma pricep doar asa la cate o lipitura ocazional de mufe, eventual un condensator de inlocuit si cam atat.

Si inca ceva, are o mufa in lateral si nu stiu pentru ce este, in manual nu este prezenta e posibil sa fie facuta de cineva o adaptare ( ultimele 2 poze ). Vad ca firele vin lipite cam in zona unde se baga cablul pentru tv. Va multumesc si sper sa reusesc sa-l trezesc la viata cu ajutorul vostru.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Aici se gasesc si schemele daca ajuta la ceva : http://www.cipsoft.ro/zx-spectrum/manua ... +ICE+Felix

Iar aici este placa de baza din manual cu specificarea mufelor - nu este poza facuta de mine -( in poza aici lipseste mufa a doua de alimentare si mufa de floppy extern, al meu le are si pe acestea ).

Posted Image

Am prin casa si un astfel de alimentar universal. Am inteles ca HC2000 ar merge doar cu 5V, cei 12V fiind pentru interfata seriala ( care nu ma intereseaza, doar nu o sa pun la el imprimanta sau mai stiu eu ce ). Ar fi bun ? Asa as scapa de sursa de pc care e cam mare, dar nu stiu daca este bun amperajul, asa el are si 5V pe el.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

3

• gerbil

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

HC91 avea alimentator extern de 9V, dar intern are stabilizator de 5V cu LM323.Ai putea sa folosesti o sursa de PC pe 5V fara probleme.Trebuie sa alimentezi cu 5V dupa stabilizatorul LM323 intern.Vezi ca HC-ul ia ceva curent, nu am masurat dar stiu ca se incingea bine radiatorul in functionare.Nu cred ca va face fata orice alimentator de 5V.Ai grija sa fie stabilizata tensiunea altfel prajesti tot in el.

De aceea ar fi mai buna sursa PC. Vezi ca se gasesc pe la second-hand si surse PC mai mici pentru unitati desktop .

Link spre comentariu

Orice sursa pc este stabilizata ? Am destule prin casa, o sa folosesc una dintre ele. Problema e sa stiu unde lipesc firele de la mufa, rosul este +5V pe mufa de molex pc, negru masa si galben +12V. Ar merge doar cu firul rosu si unul negru ? Unde ar trebui lipite ? Mersi.

Link spre comentariu

Orice sursa PC e stabilizata, poti folosi un fir rosu si unul negru. Trebuie sa vezi pe placa HC-ului traseul de 5V. Ai grija sa nu gresesti polaritatea ca vei distruge HC-ul.

Link spre comentariu

Mufa de alimentare e aceea tip DIN audio ? Daca e asa inseamna ca avea doua tensiuni de alimentare, 5V pentru logica si 12V pentru modulatorul video.Chiar si asa o sursa PC te aranjeaza, avand cele doua tensiuni. Urmareste firele si vezi ca duc pe placa la niste condensatori electrolitici.Dupa polaritatea conensatorilor poti sa determini si polaritatea alimentarii. Daca nu te pricepi, roaga un prieten care se pricepe sa-ti faca legaturile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări