Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

decuplare termica

Emil 1986

Postări Recomandate

Cu placere. Am sugerat testul pentru a observa omportamentul amplifului tau ca nu intotdeauna teoria corespunde perfect cu realitatea, este important sa stii cam la ce temperatura ajunge radiatorul tau la volum ridicat dupa functionare mai prelungita, se poate ca temperatura sa nu ajunga decat foarte rar la 95* si atunci termocuplul nu mai este necesar, se poate de asemenea ca sa se ajunga destul de usor la acea temperatura si atunci decuplarile ar fi dese si presupunand ca este vorba despre o putere ceva mai mare ( peste 100W ) sa zicem ca ai merge cu el la o mica petrecere/chef sau ceva de genul, nu ar fi prea placut ca termocuplul sa-ti opreasca muzica in toiul chefului ( este doar un exemplu, nu stiu puterea amplifului tau si nici pentru ce doresti sa-l folosesti in mod predominant ).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Emil 1986

14

• Marian

8

• validae

1

• vladonedj

1

Top autori în acest subiect

aplificatorul il folosesc in casa,rar ascult mai mult de 150w,iar la probe cu termocuplul la 45 cam dupa 30-40 min decupleaza asta la 33V pe 4R,si ma gandesc ca termocuplul asta are temperatura scazuta asta 45oC cand in camera sa zic sunt 25-27 grade,asta de 95oC fiind recuperat dintro combina mai veche cu 2 de 2n3055 pe canal si am vazut in pdf ca difera temperaturile 2n-ul se zice ca rezista la -65 to 200oC fata de -55 +150oC la irfp240

Link spre comentariu

45* este o temperatura destul de mica, mai cu seama pentru puterea de care vorbesti, un regim normal ( subiectiv evident ) cred eu ca ar fi undeva in jur de 60-70*. In fine poti testa direct cu termocuplul de 95, un singur test in care temperatura radiatorului este permis sa ajunga la 95* ma indoiesc ca poate afecta integritatea finalilor, pui acel termocuplu sa intrerupa alimentarea primarului trafo de forta si lasi ampliful sa functioneze mai mult la volum ridicat, daca timpul in care amplificatorul se opreste datorita termocuplului ester relativ scurt atunci e posibil sa fie nevoie de inbunatatirea racirii, daca timpul este destul de lung atunci termocuplul poate fi folosit cu succes ca masura de siguranta, daca nu se decupleaza deloc sau oricum foarte greu atunci cel mai probabil nu ai nevoie de el, ar fi evident ca temperatura ajunge foarte rar la niveluri riscante.

Link spre comentariu

mi-a mai venit o ideie in legatura cu decuplarea termica,vreau sa pun un Termistor NTC 50K 50mW lipit pe radiator si pe un pin sa pun o tensiune de N vcc iar celalalt pin sa il leg la protectia dc din modulul soft start si o sa fac o comanda si iau si un multimetru din ala kinezesc cu sonda de temperatura si opresc ventilatoarele si las radiatorul sa ajunga (daca ajunge)la 75-80oCsi reglez dintrun semireglabil tensiunea necesara care trece prin termistor sa decupleze modulul softstart(la care pot pune releu cu 6 contacte,3 o data 2 la boxe si unul sa alimenteze corectorul de tonuri sa intrerupa si semnalul pe in si pe boxe)deci finali sa fie in repaus total,fara sarcina si fara semnal pe in,voi ce ziceti?

Link spre comentariu

1.-Cred totusi ca nu ar fi o ideie prea stralucita intercalarea altor relee pe boxe si cu atat mai putin pe semnalul de intrare, exista posibilitatea sa se afecteze calitatea sunetului sau sa apara alte problele nedorite.2.-Protectia DC pentru boxe este de obicei destul de sensibila, greu de crezut ca poti calibra acel termistor incat sa nu interfereze cu buna functionare normala a amplificatorului.In lumina celor spuse mai sus cred ca cea mai buna ideie este intreruperea alimentarii trafo putere, si daca este posibil sa se alimenteze ventilatorul de la alt traf, perfect, daca nu ei bine asta e, radiatorul va ajunge la o temperatura ok ceva mai lent. Asa cum am spus mai sus, se poate folosi un termistor comandat de un circuit, fie AO fie comparator configurat in shmith trigger pentru a comanda la randul sau un releu care sa decupleze alimentarea primarului trafo de putere.PS: Cel mai simplu este sa testezi termocuplul pe care deja il ai, vezi cat dureaza pana ajunge la decuplare si apoi stim ce-i de facut deoarece avem un punct de plecare.

Link spre comentariu

Cunosc schema, pe baza ei am dezvoltat si eu niste module pentru DC detect, si este foarte sensibila, de asta zic ca este foarte greu sa poti calibra eficient circuitul cu termistorul astfel incat sa declanseze la un prag fix. Totusi testeaza termocuplul ala de 95, vezi cum se comporta si cat dureaza pana decupleaza, ar fi mult mai simplu si precis.

Link spre comentariu

am realizat schemura,am lasat rad fara ventilatoare sa se incalzeasca mai tare(sa friga dar sa poti tine mana pe el)si am trecut 1,166v prin termistor si decupleaza circuitul de softstart ,iar daca rad este rece am numai 0,900mv si softstartul este on si am semnal pe boxe,cu ventilatoarele on nu creste mai mult de 1,050v tensiunea prin termistor. acum sa iau/fac rost de aparat de masura cu sonda de temperatura sal reglez mai bine,sa stiu si la ce temperatura aJUNGE RADIATORUL

Link spre comentariu

În pagina 2 e o notă mică, temperatura de lucru a joncţiunii (Tj): 25-125*C. Restul de date din tabele sînt garantate la 25*C, dacă nu sînt alte specificaţii. Atenţie şi la graficul SOA.Eu aş căuta un termocuplu de 80*C, folosit într-un montaj de protecţie serios...............Nu înţeleg fascinaţia ptr trz ăştia industriali.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări