Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

decuplare termica

Emil 1986

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Emil 1986

14

• Marian

8

• validae

1

• vladonedj

1

Top autori în acest subiect

95 de grade mie mi se pare cam mult, este destul de aproape de punctul de fierbere al apei ( ~100gr ) deci radiatorul va frige foarte tare in acel moment, desi teoretic semiconductorii pot lucra si la aceasta temperatura totusi nu sunt convins ca asta este un regim termic de dorit la finalii unui amplificator audio. Verifica pdf-ul mosfetilor si vezi deriva termica, ce putere disipabila este permisa pentru 100gr apoi compara cu ce ai tu si vezi care ar fi puterea maxim disipabila pe finali la maximul de volum, daca esti sub ceea ce gasesti in pdf atunci ar trebui sa fie ok.

Link spre comentariu

da am vazut dar nu stiam daca sunt date in conditii normale sau de test acele valoriiia este recuperata de pe un rad cu 4x2n3055Operating and Storage Temperature -55 to 150oC

Link spre comentariu

Ar fi bine sa nu ajunga niciodata la asemenea temperaturi, daca vrei sa te tina mult timp.Cu cat merg mai reci cu atat mai bine.Cand radiatorul va avea 95* jonctiunile vor fi mai fierbinti, exista si o rezistenta termica intre capsula si radiatori totusi.

Link spre comentariu

acum am una la 45oC si dupa 30-40 min decupleaza desi este racit fortat cu 2 ventilatoare de sursa. radiatorul este gros de 1cm lat de 11cm si lung de 26 cm

Link spre comentariu

Intr-adevar se specifica in pdf o gama de temperaturi pentru functionare intre -55 si +150, cred ca tinta ar trebui sa fie pentru un regim termic cat mai bun o medie intre cele 2, practic insa e posibil sa nu fie asa. Oricum parerea mea este ca ar trebui sa fie pe cat posibil feriti de zona din apropierea ~100*, pana la urma un asemenea regim termic poate avea efecte daunatoare cumulative pe termen lung, cred ca un termocuplu undeva in jur de 80* ar fi mai ok, dar repet este doar o parere personala, se prea poate sa ma insel. Oricum un termocuplu se poate si construi cu ajutorul unui termistor fixat pe radiator si un circuit care la temperatura preferata sa cupleze/decupleze un releu.

Link spre comentariu

acum nu vreau sa supar pe nimeni cu intrebarile mele dar daca 2n mergea la acea temp nu pot merge si astea?ma gandesc ca si la 2n sau gandit sa il inchida pana la 100 oC. o sa cumpar 1 la 80oC la urmatoare comanda online

Link spre comentariu

Nu te grabi cu alegerea valorii termocuplului, asa cum am zis 80* era doar o parere personala, e posibil ca ceilalti sa aiba alte opinii, asteapta pana se vor mai posta si alte sugestii referitoare la temperatura si apoi ti-l poti face tu, ai nevoie de un termistor pe care sa-l poti fixa ferm pe radiator si un releu, nu are importanta valoarea termistorului, se poate adapta circuitul la ea.Mofetii respectivi au o putere maxim disipabila de 150W, deriva termica este de 1,2W/*C, deci la 95 de grade puterea maxim disipabila scade cam asa Pd=150-(1,2*95)=36W, aceasta este puterea maxima pe care trebuie sa te asiguri ca nu o vei depasi.

Link spre comentariu

Daca folosesti si racire fortata ( adica ventilator ) atunci poate ca ar fi o ideie buna decuplarea boxelor pentru a pastra alimentarea ventilatoarelor care vor raci mai repede radiatorul, si la revenirea la o temperatura potrivita termocuplul va cumpla boxele automat si te poti bucura in continuare de muzica sau ai putea folosi alt traf pentru alimentarea ventilatoarelor si il decuplezi cu termocuplul pe cel principal, o ideie ar fi realizarea unui termocuplu cu histeresis. Pe de alta parte ca si masura de siguranta poate ca nu ar fi o problema nici cele 95*, depinde insa cat de usor se ajunge la acea temperatura, daca ai multimetru digital cu sonda de temperatura atunci ai putea lasa amplificatorul sa functioneze fara termocuplu si verifici pana la ce temperatura ajunge radiatorul, daca ajungi la 90* destul de repede atunci ar cam trebui radiator mai mare, daca se ajunge greu si dupa functionare prelungita la volum ridicat atunci poate reprezenta o masura de siguranta ok.LE: Daca nu ai sonda de temperatura atunci poti folosi direct acel termocuplu de 95* pe care il pui pe alimentare pentru teste, si lasi ampliful sa functioneze la volum ridicat cu racirea fortata activa ( daca are ) si vezi dupa cat timp decupleaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări