Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dictionar pentru audiofili

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

15

• adigh

12

• mișa

10

• PL500

9

Top autori în acest subiect

SPL sound pressure levelRMS root mean squareNu stiu ce inseamna, relativ la amplificatoare, UTCNu ar fi mai bine sa introducem termenii intr-un fisier excelatasat, fiecare isi introduce noii termeni dupa care se poate sorta alfabetc dupa campul acronimului ?Din cand in cand poate fi afisat ca text in topic.

Link spre comentariu

@feri.visky, Ma refeream la punerea in ordine alfabetica a termenilor.

Abrevieri de termeni in electronica audio:

FFT............Fast Fourier transforms: transformata Fourier rapida

FL..............Floor noise - Zgomot de prag

HiFi........... High Fidelity

High-End.....(hi-end.ro)

NFB........... negative feedback: reactie negativa

NIB.............New in box: nou in cutie

NOS............New old stock: nou din stoc vechi

OFC............Oxygen-free copper Cupru fara oxigen

OT..............output transformer transformator de iesire

OTL............output transformer less fara transformator de iesire

PP...............push-pull: contratimp, de obicei final

PPP.............paralel push-pull final in contratimp cu tuburi paralele

RMS............root mean square

SE..............single end: final cu un tub

SEP.............single end pentode final cu o pentoda

SEP.............single end parallel: final cu tuburi paralele

SEPP...........single end push-pull final in contratimp cu un tub pe ramura

SET............single end triode final cu o trioda

SPL............sound pressure level

SR..............Slew rate - Viteza de rapuns/rampa

SRPP...........shount regulated push-pull contratimp ...

THD............Total Harmonic Distortion

THDN..........Total Harmonic Distortion+Noise

TID.............Total intermodulation distorsion - distorsiuni totale de intermodulatie

UL...............ultra linear: ultra liniar

Cind veniti cu noi termeni va rog sa-i bagati direct in lista in ordine alfabetica pentru a nu-i mai lua la mina cineva inca o data. Cind lista va fi lunga va fi mai greu.

Nu am cautat pe internet dar cred ca se pot gasi ceva liste cu abrevieri.

Link spre comentariu

Felicitari PL500! E cel mai bine in Excell.Oare ar putea defini cineva pe romaneste termenul HiEnd? Scurt, una sau 2 propozitii maxim.Eu as incepe asa: - Dupa ce totul functioneaza conform specificatiilor, multiplicam resursele de amorul artei. -

Link spre comentariu

Eu as incepe asa: - Dupa ce totul functioneaza conform specificatiilor, multiplicam resursele de amorul artei. -

Dar nu pe gratis, totul marketingul asta desantat e legat de $$$$
Link spre comentariu

Hi-End = esoteric or novel sound reproduction technologies (ezoteric = Care poate fi înțeles numai de către cei inițiați; ascuns, secret)

Originally the term "Hi-Fi" meant high fidelity sound, excellent and organic audio. In 1960s, it meant the same as high-end today. Later, due the goal of achieving better sales, the Japanese audio manufacturers started to make and sell cheaper audio equipment with hi-fi label that did not offer as good sound quality as the earlier units. This trend has continued. Thus, a new term was needed for the true high-quality equipment. Later, the high-end term has also suffered some loss of value

sursa: Wikipedia.

Link spre comentariu

Hi-End = esoteric or novel sound reproduction technologies (ezoteric = Care poate fi înțeles numai de către cei inițiați; ascuns, secret)

Ce poate fi inteles numai de catre initiati?

Pot initiatii sa auda mai mult decit compozitorul si cei care cinta daca acestia din urma nu sunt initiati?

Parca am vorbi de o secta, secta initiatilor.

Link spre comentariu

Hei, Hei! Am rugat ROMANESTE! La internet are acces toata lumea. Era doar o mica discutie.Adigh, tu nu stii ca initiatii aud mai mult decit a compus compozitorul si mai mult decit s-a inregistrat in studio? Tu nu stii ca...nu mai zic nimic...

Link spre comentariu

S-a cerut definirea pe romaneste a termenului Hi-End

Scurt, una sau 2 propozitii maxim

Pe Wikipedia (dupa parerea mea) am gasit o definite cat mai aproape de adevar. Hi-End-ul nu reprezinta tot timpul numai un produs cu cei mai buni parametrii ci si un procent de Exclusivitate. Omul prin firea lui tinde tot timpul sa se urce in varful unei piramide a valorilor si odata ajuns in varf incearca sa "propovaduiasca" ca piramida lui este cea mai inalta dintre toate piramidele.

Daca in grupul MENSA intra cei mai inteligenti oameni din lume si pe baza unor teste (deci totul este transparent) in "secta" Hi-End intra doar cine vor cei din aceasta secta. Obtinerea celor mai buni parametrii nu garanteaza accesul in "secta" Hi-End. De aceea mie mi s-a parut o definitie scurta si care sa detina cat mai multa informatie adevarata despre ceea ce este Hi-End-ul. Si notiunea de noutate sau de nou este bine introdusa in acea definitie scurta pentru ca ce a fost Hi-End in 2000 este deja "trancota" in 2013 in "secta" Hi-End.

Link spre comentariu

Nimic nu stiti. Hi-End-ul este in jargonul american un superlativ la o clasa de produse care pot sa n-aiba nici-o legatura cu muzica. Eu pot sa-mi cumpar de exemplu o cabina de dus Hi-End, o motocositoare sau chiar o masina sport Hi-End. Ma rog, nu-s chiar sigur ca pot sa le cumpar la propriu, numa zic.

Daca nu ma credeti luati de aici un sample: http://www.topspeed.com/cars/car-news/t ... 95231.html scuze de offtopic dar era necesar, in exhaustivitatea sa.

Link spre comentariu

Nimic nu stiti. Hi-End-ul este in jargonul american un superlativ la o clasa de produse care pot sa n-aiba nici-o legatura cu muzica.

In sfirsit....Si cum ai defini "notiunea" in Romana?Adrian Pic, cu tot respectul, ai putea sa citesti intrebarea mea initiala iar dupa aia sa revezi ce ai scris?
Link spre comentariu

O scula Hi-End "in Romania" ar trebui sa aiba functionalitatea super-safe (+50-100%) si (eventual) redundanta. Si ar trebui sa arate sa-ti curga ochii dupa ea!!!... dar din punctul meu de vedere ordinea este cea pe care am enumerat-o!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări