Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructia unui radio.

MaesTTro

Postări Recomandate

In primul rand ai nevoie de o antena buna si impamantare.Si un post de radio in unde medii de referinta.Stii cumva la ce distanta de tine e cel mai aproape emitator ?Cum se zice mai sus,casti cu impendanta mareee!-Altfel,ca sa incepi cu ceva mai usor,poti folosii cu succes o pereche de boxe de pc,la care folosesti amplificatorul audio,dupa care treci la imbunatatiri.

Credeti ca cu niste boxe de la calculator voi avea succes? Daca este asa, din start as incepe cu schema propusa de catre fery.visky , (2 Radio cu galena si bobina cu prize) , pina fac rost de un condensator variabil.
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Eu mi-am procurat recent un condensator variabil modern(cred eu) pe care am dat trei lei. Problema e ca nu stiu sa-l conectez .

Asa ca al meu cicuit oscilant are condensatorul fix si bobina cu miez reglabil .

Link spre comentariu

Inainte de toate trebuie o antena bine pusa la punct si o priza de pamant. Astea trebuie sa fie si intr-o zona linistita din punct de vedere al perturbatiilor, deci ca sa reuseasca un receptor cu galena, totul trebuie sa fie verificat si incercat prima data eventual cu dispozitive semiconductoare clasice. Desigur ca inainte vreme nu se punea problema asa dar nici sursele perturbatoare actuale si inerente nu existau. Pe langa astea mai trebuie si o minima dotare tehnica si evident studiu , nu oriunde, trebuie cautate carti in domeniu. Si astea se pot gasi in virtutea tehnologiei actuale de comunicare.

Link spre comentariu

Multumesc de informatii ,dar nu sunt noi pentru mine .Am o antena ,,long wire,, de 70 metri cu care prind bine 4 posturi,plus inca unul rusesc sau bulgar (stiu ca la marimea ei nu mai este acordata pe frecventa de lucru ,dar oricum se aude bine)

Link spre comentariu

Cum arata condensatorul variabil de trei lei? La pretul asta poate fi un variabil adevarat, metalic, cu aer, sau o panarama din plastic cu ax foarte scurt. Daca e metalic are un corp legat la rotoare si care se leaga la masa, sasiu, pamant, si unul sau mai multe statoare. Un stator cu multe placi se leaga la capatul "cald" al bobinei. Daca e o panarama din plastic bornele care au contact electric cu axul se leaga la masa, iar celelalte se identifica prin masurarea capacitatii fata de masa. Cele cu capacitate de sute de pF sunt pentru UL, UM si US. Cele cu capacitate mica sunt pentru UUS. Unele panarame au pe spate si patru trimeri care se vor ignora.

Link spre comentariu

Cred ca am unul cu trimeri ,pentru ca pare sa aibe dedesubt niste surubele reglabile ,4.Am vazut un asemenea condensator intr-un aparat relativ recent,aparat de radio .

Link spre comentariu

Aparatele de radio ceva mai vechi au condensatoare variabile,asemanatoare cu cel prezentat de @flomar60, cu doua sectiuni cu capacitatea unei sectiuni de 200 si ceva de pF fiecare.Legarea celor sectiuni in paralel va face ca ,capacitatea condensatorului variabil sa creasca.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări