Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructia unui radio.

MaesTTro

Postări Recomandate

... Ajutatima va rog, am ramas uimit de functionarea acestui radio si vreau sa fac unul asemanator. Stiu ca cu lama si creionul este o pierdere de timp, astfel am montat o Dioda detectoare exemplu: http://www.radioamator.ro/mp/poza.php?a=1&m=46549&t= . Puteti sa-mi spuneti din ce cauza acest radio nu functioneaza? Confectionarea bobinei incorecte, cu numarul de spire si grosimea acestora alese incorect?Dioda de detectie nu este oare acea care trebuie? Cred ca poate fi o problema si la casti...se poate oare de utilizat orice tipuri, sau doar cele cu anumite rezistente?Am un voltmetru la indemina si observ ca exista o anumita tensiune in fire, acul acestuia abia de se misca , cred ca este un voltaj de ordinul mili sau micro :) . Datimi va rog sfaturi. Mersi.
Link spre comentariu

Te rog sa citesti pentru inceput

http://archive.org/details/EarlyRadioWaveDetectors

apoi te poti inspira de aici

http://makearadio.com/crystal/index.php

Si cum se dimensioneaza o bobina calculator online

http://www.crystalradio.net/professorco ... ecyl.shtml

Pentru astfel de aparate se folosesc casti cu rezistenta ridicata 2000-4000Ohm sau casti cristal.

Sa sti ca un radio performant cu cristal(dioda) se face greu , desi sunt numai cateva componente.

Link spre comentariu

Cel mai important element... antena face 80% din succes. Trebuie sa fie lunga, inalta si degajata! In filmuletul la care faceti referire se foloseste o casca cu cristal. Rezistenta interna este de circa 100kOhm, foarte mare in comparatie cu castile clasice...Aparatul nu va functiona cu casca de joasa impedanta...Nu va lasati, merita efortul...

Link spre comentariu

In primul rand ai nevoie de o antena buna si impamantare.Si un post de radio in unde medii de referinta.Stii cumva la ce distanta de tine e cel mai aproape emitator ?Cum se zice mai sus,casti cu impendanta mareee!-Altfel,ca sa incepi cu ceva mai usor,poti folosii cu succes o pereche de boxe de pc,la care folosesti amplificatorul audio,dupa care treci la imbunatatiri.

Link spre comentariu

Mersi tuturor de sfaturi... Cred ca cel mai aproape emitator este la aproximativ 40 km distanta, insa nustiu precis...Dioda dar este aleasa corect....Bobina este problema cred, nu cunosc inductanta pe care trebuie sa o obtin.

Link spre comentariu

Tare bine intelegem noi Japoneza :d:D:D:D . Voi incerca sa construiesc acest radio in weekend-ul urmator, deoarece nu am prea multa sarma de cupru... Din cele spuse de catre feri.visky , trebuie sa caut un cablu multifilar , cu lungimea de 20-30 metri si montata la inaltimea de vreo 10 metri, cam problematic, dar se poate de rezolvat. Bobina, 30-45 mm diametrul , cu parere de rau o voi face de 50mm , conductorul cu grosime de 0,25 - 0,30 mm cu izolatie emailat. feri.visky imi mai spune ca din 20 in 20 de spire se pot prevedea cite o priza...Mai este nevoie de un condensator de 500 pF (2x250pF) , ceea ce nu am , fara el oare voi putea obtine ceva? Dioda de germaniu pentru detectie... Si o casca de 1000-3000 ohmi . Pina cind vreau sa fac ceva simplu, poate mai apoi il voi perfectiona.

Link spre comentariu

Din pacate locatia dvs. e cam departe altfel va donam condensatorul, dioda, casca si o bobina buna pentru un astfel de radio.Bineinteles ca o antena buna e obligatorie si de asemenea o pamantare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se poate de experimentat :) nustiu de unde sa gasesc un condensator variabil de 500 pF, limitele acestuia aproximativ cam cit ar trebui sa fie? 2-500pF? . Se poate de improvizat poate unul , poate sa-l construiesc manual ? :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări