Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trafo 24VDC/ 3.7A

coco243

Postări Recomandate

N-ai inteles ideea, da am zis ca rezistenta sarcinii de 3 Ohm este insignifianta, dar asta fata de valoarea maxima a potentiometrului, 3 Ohm pe langa 47000 de ohm este insignifiant atunci camd se evalueaza curentul printr-un astfel de divizor, cu totul alta este situatia atunci cand rezistenta potentiometrului este reglata la 1 Ohm...Pai stai putin, sunt 4700 Ohm sau 47000 de Ohm? oricum puterea la care un potentiometru este evaluat nu are treaba cu valoarea rezistentei, sau mai precis cu pozitia cursorului, ci este puterea elementului rezistiv in sine ( probabil bobina ), deci in situatia in care potentiometrul este folosit pe post de rezistenta variabila, fie ca este setat pe 1Ohm fie pe 47000 de ohm puterea sa maxima tot aia e.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coco243

7

• Marian

6

• homer

3

• gauss

2

Top autori în acest subiect

Formula pentru tensiunea redresata este Vcc= (Vca X 1.41) - 1.4.

O mica rectificare trebuie efectuata, Vcc = (Vca-Vd)*1,414. Adica din tensiunea livrata de traf se opreste cea care cade pe diode ( depinde de fiecare tip de redresare care este aceasta ) si apoi se inmulteste cu 1,414, nu inainte, deoarece tensiunea redresata nu poate fi decat Vca-Vd, testati practic si va veti convinge.Curentul printr-o rezistenta depinde de tensiunea de la bornele ei, in situatia de fata potentiometrul dimpreuna cu bobina sarcinii constituie un soi de divizor rezistiv, cum insa 3 Ohm este o valoare insignifianta fata de 47k se ia in calcul doar rezistenta potentiometrului pentru evaluarea curentului prin acesta, si reglat la valoarea lui maxima curentul este 24V/47k=510uA si puterea disipata pe el la reglajul maxim am rezistentei este insignifianta ( 510uA*24V ), insa la o valoare mica a rezistentei lucrurile se schimba, depinde la cat este el reglat atunci cand se incalzeste asa de tare, totusi chiar si la o valoare mica ( 1 Ohm spre exemplu ) puterea este mult sub cei 60W... totusi cred ca ai putea realiza o comanda activa pentru acea sarcina, e mult mai eficienta.
Eu stiu ca tensiunea dupa redresare este egala cu amplitudinea tensiunii sinusoidale, din care se scad caderile de tensiune pe cele doua diode in conductie.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Uita-te mai bine pe acolo si eventual posteaza o schema.Electrofrana e posibil sa fie un generator care debiteaza pe potentiometrul in cauza. Generatorul pe sarcina formata din potentiometru se va opune rotatiei si astfel franeaza. Este posigil ca frana necesara sa fie prea mare pentru cum e dimensionat dispozitivul. De asemenea, nu cred ca cei 24V au treaba cu potentiometrul tau. Poti pune un voltmetru paralel pe potentiometru, dar probabil ca acolo tensiunea e mult mai mare si generata de sistemul de franare, nu cei 24V. Probabil din potentiometru reglezi forta de franare.

Link spre comentariu

@Homer idea e simpla, diodele redresoare permit curentului sa circule doar intr-un sens, asta provoaca redresarea, si pentru asta ele opresc o anumita tensiune necesara conductiei lor, si deci pentru redresare in punte caderea este de aproximativ 1,2-1,4V, ei bine puntea redresoare modifica tensiunea dintr-o sinusoida cu frecventa de 50Hz intr-o serie de impulsuri pozitive ( jumatati de sinusoida ) la distanta de 10mS, tensiunea care va aparea la montarea condensatorului electrolitic evident este varful acelei semialternante numai ca amplitudinea ei deja a fost redusa cu acei 1,4V deci de acolo se pleaca in calcularea CC.

Link spre comentariu

Smilex, vrei sa spui ca electrofrana ar fi un motor de curent continuu? Daca ar fi un motor continuu ar trebui sa aiba 4 fire de alimentare, 2 pentru rotor si 2 pentru excitatie banuiesc. Dar nu are decar o infasurare si 2 fire. Am desfacut-o si are niste discuri care se imbina cu un pinion aflat pe axul ce trebuie franat. Nu mi-am dat seama inca cum blocheaza sistemul mecanic.Pe google am vazut ca seamana cu electrofrane de tip FEA.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu stiu ce ai acolo. Probabil tu cauti o solutie la distrugerea potentiometrului de 47k/60W. Cu siguranta nu tensiunea de 24V e responsabila de asta. Urmareste firele potentiometrului ca sa vezi de unde vine acea tensiune.

Link spre comentariu

Daca ar fi un motor continuu ar trebui sa aiba 4 fire de alimentare, 2 pentru rotor si 2 pentru excitatie banuiesc.

Afirmaţia este adevărată numai dacă motorul de curent continuu e cu excitaţie separată.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări