coco243 Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Salut,Ce se intampla daca la bornele unui trafo de 24VDC, 3.7A leg o rezistenta de 2 ohmi?Ce curent imi va trece prin circuit?Multumesc. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 12 A ... se va arde rezistenta sau transformatorul , ar putea sari siguranta de la tablou , probabilitatea unuia din evenimente depinde de mai multe variabile . Ce inseamna " trafo de 24VDC, 3.7A " ? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Daca traful respectiv este de fapt un alimentator ( 24Vcc ) si are curentul electronic limitat la 3,7A atunci la conectarea rezistentei de 2 Ohm la borne, curentul nu poate fi altul decat 3,7A, situatie in care circuitul de limitare va scadea tensiunea pana la nivelul la care poate fi mentinut acest curent ( 3,7A*2Ohm=7,4V ), pe rezistenta se vor disipa 3,7A*7,4V=27,4W, daca rezistenta este dimensionata suficient ca si putere atunci aceasta doar se va incalzi, daca insa este prea mica atunci se va arde. Alimentatorul in functie de configuratie este posibil sa aiba de suferit sau nu, daca este unul liniar atuncvi disipatia va fi mare pe el si nu va rezista prea mult, probabil ar avea o siguranta care sa se arda inainte de distrugerea vrepunei componente datorata supraincalzirii. Daca alimentatorul este unul in comutatie atunci comportamentul depinde in mare masura de tipul limitarii si modul de actionare al acesteia, daca este SCC atunci pur si simplu se va limita acel curent maxim prin reducerea tensiunii si in conditiile in care alimentatorul este bine dimensionat, disipatia va fi destul de mica pentru a nu-i cauza daune, daca limitarea blocheaza alimentatorul la un anumit curent atunci conectarea rezistentei va opri alimentatorul.Daca insa este vorba doar de un traf de retea cu punte redresoare si electrolitic dupa ea, si acesta este capabil doar de un apriximativ 3,7A ( de unde cifra asta asa exacta? ) atunci evident ca o rezistenta de 2 Ohm pe borne nu va fi un lucru prea bun pentru el, tensiunea pe rezistenta va scadea destul de mult de la cei 24V, cat anume? depinde de rezistenta interna a bobinajului, inductanta de scapari, inductanta fiecarei infasurari, etc... traful se va supraincalzi cu siguranta si in lipsa unei sigurante termice insistenta in mentinerea acelei sarcini va duce destul de probabil la arderea primarului trafo. Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 9, 2013 Autor Partajează Postat Martie 9, 2013 Da, traful este de retea, cu punte de diode dupa el, pe eticheta transformatorului sunt scrise caracteristicile de 24V si 3.7A.Problema adevarata este ca acest trafo + redresare imi alimenteaza printre altele, o electrofrana inseriata cu un potentiometru de 47Kohmi, iar potentiometru asta se incalzea excesiv, si nu stiu din ce cauza, potentiometru avea 47K si 60W, dar se incalzea extraordinar, te frigea la mana, pana la autodistrugere, intrebarea e de unde atata curent, sa distruga un potentiometru de 60W, iar bobinajul electrofranei avea vreo 3 ohmi. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Daca cei 24V sunt inscrisi pe carcasa trafului de retea atunci sunt CA, si deci dupa redresare si filtrare ai cam 32-33Vcc. Pe de alta parte cei 3,7A sunt doar o valoare medie pentru care regimul de functionare este unul sigur, trafurile de retea ofera mult mai mult curent la suprasarcina dar evident ca se supraincalzesc. Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 9, 2013 Autor Partajează Postat Martie 9, 2013 1. imi dai si mie formula cu care ajungi la tensiunea redresata?2. despre electromagneti stii ceva? e posibil ca electrofrana aia sa aiba cumva blocat/fortat miezul si sa dea inapoi curent din electromagnet?3. Daca pe sursa am 2 sarcini in paralel, si pe una am scurt, sa am curent mare pe cealalata? Nu imi explic cum un potentiometru de 47000 ohmi, 60 W se poate arde la trafu ala de 24V redresat? Cum calculez curentul nominal al potentiometrului, adica ala de functionare normal, P=R*I^2 si scot i de aici? Multumesc Link spre comentariu
homer Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Formula pentru tensiunea redresata este Vcc= (Vca X 1.41) - 1.4. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Si eventual filtrata si in gol ... fara sarcina ( consumator ) . Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Cum calculez curentul nominal al potentiometrului, adica ala de functionare normal, P=R*I^2 si scot i de aici? Exact. I=35mA. S-asa, la putere mare,potentiometrul frige.Dar gandeste-ce ca ii poti regla rezistenta intre 0 si 47000 ohmi. Ce curent trece prin el daca-l reglezi la 10 ohmi,de ex? 3. Daca pe sursa am 2 sarcini in paralel, si pe una am scurt, sa am curent mare pe cealalata?Tocmai ziceai ca potentiometrul e inseriat cu frana...Cum ajungi la 15mA, potentiometrul se incalzeste. Sigur e potentiometrul care trebuie? Cam slaba electrofrana la 35mA... Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 9, 2013 Autor Partajează Postat Martie 9, 2013 3. Daca pe sursa am 2 sarcini in paralel, si pe una am scurt, sa am curent mare pe cealalata? Tocmai ziceai ca potentiometrul e inseriat cu frana... Exact, potentiometrul e inseriat cu frana, DAR trafu' redresat si filtrat mai alimenteaza si alte lucruri, led-uri, relee, si ma intreb daca ar fi pe circuitele astea un scurt, as avea amperaj mare si pe circuitul cu potentiometru si electrofrana? Sigur e potentiometrul care trebuie? Cam slaba electrofrana la 35mA... Pai electrofrana asta poate ar trebui sa aibe rezistenta foarte mare, deci curentul ce s-ar stabili pe aceasta ramura ar fi foarte mic si nu ar afecta potentiometru. Problema urata este ca nu am mare habar despre electrofrane si nici nu am gasit vreo placuta pe ea, nu stiu la ce tensiune lucreaza sau ce rezistenta/putere are bobina ei. Intrebarea este ce a cauzat acest defect? Nu am reusit sa diagnostichez cauza si asta e o problema mare. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 Formula pentru tensiunea redresata este Vcc= (Vca X 1.41) - 1.4.O mica rectificare trebuie efectuata, Vcc = (Vca-Vd)*1,414. Adica din tensiunea livrata de traf se opreste cea care cade pe diode ( depinde de fiecare tip de redresare care este aceasta ) si apoi se inmulteste cu 1,414, nu inainte, deoarece tensiunea redresata nu poate fi decat Vca-Vd, testati practic si va veti convinge.Curentul printr-o rezistenta depinde de tensiunea de la bornele ei, in situatia de fata potentiometrul dimpreuna cu bobina sarcinii constituie un soi de divizor rezistiv, cum insa 3 Ohm este o valoare insignifianta fata de 47k se ia in calcul doar rezistenta potentiometrului pentru evaluarea curentului prin acesta, si reglat la valoarea lui maxima curentul este 24V/47k=510uA si puterea disipata pe el la reglajul maxim am rezistentei este insignifianta ( 510uA*24V ), insa la o valoare mica a rezistentei lucrurile se schimba, depinde la cat este el reglat atunci cand se incalzeste asa de tare, totusi chiar si la o valoare mica ( 1 Ohm spre exemplu ) puterea este mult sub cei 60W... totusi cred ca ai putea realiza o comanda activa pentru acea sarcina, e mult mai eficienta. Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 9, 2013 Autor Partajează Postat Martie 9, 2013 insa la o valoare mica a rezistentei lucrurile se schimba, depinde la cat este el reglat atunci cand se incalzeste asa de tare, totusi chiar si la o valoare mica ( 1 Ohm spre exemplu ) puterea este mult sub cei 60W... totusi cred ca ai putea realiza o comanda activa pentru acea sarcina, e mult mai eficienta.Nu cred ca ai fost atent la calcule, la 1 ohm I=24V/1ohm=24A -> curent imens, da nu cred ca-l poate furniza sursa, puterea disipata va fi P=24V*24A=576W, ma insel? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 9, 2013 Partajează Postat Martie 9, 2013 ma insel?Pai sa vedem, la 1 Ohm rezistenta a potentiometrului divizorul ar arata 1Ohm+3Ohm, adica 3 ohm de la sarcina si 1 Ohm de la potentiometru, si 24V/4Ohm rezulta 6A, acuma 6A*1Ohm rezulta 6V cadere pe potentiometru si 6V*6A rezulta 36W teoretic disipatie pe potentiometru, practic nu este asa deoarece tensiunea de la traf va cadea in aceasta sarcina destul de mult, cat anume am explicat mai sus de ce factori depinde. Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 9, 2013 Autor Partajează Postat Martie 9, 2013 ma insel?Pai sa vedem, la 1 Ohm rezistenta a potentiometrului divizorul ar arata 1Ohm+3Ohm, adica 3 ohm de la sarcina si 1 Ohm de la potentiometru, si 24V/4Ohm rezulta 6A, acuma 6A*1Ohm rezulta 6V cadere pe potentiometru si 6V*6A rezulta 36W teoretic disipatie pe potentiometru, practic nu este asa deoarece tensiunea de la traf va cadea in aceasta sarcina destul de mult, cat anume am explicat mai sus de ce factori depinde.Da, ai dreptate, nu am mai luat in calcul rezisenta de 3 ohmi a sarcinii ( bobina electrofranei ) ziceai ca e insignifianta, am gresit DAR, potentiometrul are 60W la 4700 ohmi, la 1 ohm are 0,001W, deci 36W e muuult.Revin, vreau sa ma ajutati sa identific cauza defectarii circuitului. Problema e de la electrofrana sau de la circuit?E posibil datorita faptului ca mai am alimentat si altceva din sursa respectiva sa imi mareasca curentul pe ramuracu potentiometru si electrofrana?Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum