Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura in puncte,in comutatie.

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

• Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

5

• em2006

3

• nicusor1961

2

• pusu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Si eu iti recomand MKP10, dar la 10kHz si 25A un calcul sumar arata peste 30uF pentru +/-10% variatie pe ei sau 20% din alimentare pentru varf la varf pe cond (30V) la semipunte. Nu te gandi la electrolitici daca nu ai pdf-ul lor sa vezi variatia de curent maxim.Iti sugerez ca principiu:post-1-139829605248_thumb.gifCondurile simple si electrolitice trebuie multiplicate pana la certitudinea ca rezista la variatii de curent aferente. Cu inutila precizare ca acele conduri MKP se insumeaza ca valoare pentru configuratia asta, fiind puse in paralel prin electrolitic.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cat m-ar costa 30 micro,facuti cu MKP10?Deja ma gandesc la full bridge,parca devine mai simplu.Am inca doua module IGBT,pot folosi inca un traf driver,TC-uri am,dublez nr de spire din fiecare primar...si vad ce iese.Am si doua electrolitice de 2700micro,la 400V,are 500 grame unul...Ce zici?Schema ar deveni asta...Am cautat pe net,MPK10;ca sa fac 30 micro,la 400V,ma costa vreo 150 lei.In concluzie semipuntea pica,incep testele pentru comanda puntii,cu doua trafuri driver.Si iata cum ma intorc in timp,la comanda invertorului rezonant,pe care l-am lasat candva balta...Am conectat inca un traf driver,iar semnalul pe iesire e identic ca si la primul traf.Cu galben e semnalul in unul din secundarele primului taf,cu albastru,in unul din secundarele celui de-al doilea traf driver.Se observa si varfurile de tensiune,care imi comanda aiurea TC-ul,pana sa pun divizorul rezistiv la intrare.Ca drivere o sa folosesc 4 bucati TC4420,de 6A,cate unul pentru fiecare IGBT.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Electroliticele sunt beton. Nu uita sa le decuplezi totusi cu ceva 220n-1u polipropilena sau ceva cu inductanta mica.Forma de unda va fi ok cu TC comandat cu divizor si alimentat din semnal trafo driver (parca ai mai facut-o).Si puntea ar necesita cond inseriat in primar, timpii nu pot fi perfecti. Totusi, te poti da fara cond, dar ar fi bine sa pui un mic intrefier (0,1-0,2mm, o folie de ceva) pentru a suprima orice urma de componenta continua posibila. Nu cred ca trebuie sa le faci reglabile, chiar daca sunt diferente, se vor traduce prin mici diferente de tensiune pe primarele inseriate.E dificil sa mentii 2000A prin contacte si cabluri la tensiune mica, chiar si in Vcc, e vorba de contacte, strangeri mecanice, diametre cabluri, papuci, etc. Va fi greu la 10kHz unde orice cablu are o inductanta si deci o reactanta echivalenta.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Azi noapte am refacut cablajul pentru doua trafuri driver,cu cate doua TC4420,pe iesire.Dupa care am reluat testele;cum lucrurile mergeau prea usor,de ma si miram,ca nu prea mi se intampla,am reusit sa ard doua perechi de TC,unele de 9A,celelalte de 6A,mai exact cele de la iesirea SG3525.Nu gasesc alta explicatie,decat ceva tensiuni de autoinductie;ambele erau alimentate din 16V,printr-o rezistenta de 10 ohmi.Cu rezistenta totul a fost in regula,semnalul era corect la iesirea trafurilor,driverele s-au dus,cand am pus un electrolitic de 470 micro,ca filtraj dupa cei 10 ohmi.Nu vreau sa mai ard si altele,asa ca pun cate un totem pole cu mosfeturi.Referitor la cei 2000A,ce sa zic,sa ajung pana acolo, apoi vad eu ce si cum.Si de ajuns,o sa ajung,indiferent cate componente mai ard...Totusi nu-mi fac probleme din cauza conexiunilor,la 2000A.In experimentele cu pistolul de lipit,am tras peste 200A,dintr-un ETD39,la 10khz.Aici o sa folosesc 10 trafuri,cu secundarele identice ca la pistol,dn teava de cupru,de 12mm diametru,la 1mm grosime,adica peste 30mm patrati.La 200A,ar veni o densitate de vreo 7A/mm patrat.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pentru TC-urile din primarul trafo driver, verifica daca exista sau nu diode incorporate antiparalel pe iesire. Daca nu le poti masura existenta, trebuie sa montezi tu. Tensiunea de autoinductie putea sa arda TC, dar cu acele diode si conduri de filtraj pe alimentarea lor (inclusiv din secundare) nu se poate obtine autoinductie nici daca doresti asta. Alimentarea lor nu e nevoie sa treaca de 15V.Cred ca poti folosi perechi BD441/442 la 10kHz, fara nici o problema.Indoielile referitoare la cei 2000A nu sunt nejustificate. Daca spira care compune traseul are 1uH, asta inseamna 63 miliohmi iar la 2V inseamna 32A. Toata inductanta traseului trebuie sa fie sub 16nH la 2V/10kHz ceea ce intre noi fie vorba, e super pentru terminalele unui MOS de putere, dar si acelea taiate mai din scurt. Iar astea pe langa problemele pomenite valabile in Vcc.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am rezolvat comanda cu totem pole cu mosfet.Cu albastru,o iesire a 3525;cu galben,o iesire dintr-un traf driver.Se observa ca nu exista nici-o intarziere a semnalului.Ramane sa montez TC-urile,pe iesirile traf driver,pt comanda IGBT.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Partea de comanda a puntii e gata si functioneaza perfect.Pun semnalul la iesirea a doua TC4420,pe un condensator de 10nF,incarcat/descarcat cu 10 ohmi.

Link spre comentariu

@cand poti, pune si schemele driverilor (varianta fara spikeuri :rade: ).Cumva la pistolul de lipit nu decupla protectia termica pe traf? Ai grija cu inductia prin miez, sa fie ok (acolo banuiesc c-ai calculat-o pt frecventa mare si scazand frecventa, a crescut)Si la 10kHz orice conductor nefixat o sa cante (si la 2kA posibilitatea asta creste mult), sa speram ca nu prea tare! :speriat

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Asta e partea de comanda,la 3525 am semireglabil pentru modificarea frecventei,potentiometru pentru reglare umplere,de la zero,la aproape 50%.Trafurile driver sunt SD250-3 Coilcraft; http://www.coilcraft.com/pdf_viewer/sho ... wrbase.pdf

Daca te referi la clikurile ce se aud pe filmulete,nu e protectia termica ci microcontactul,pe post de intrerupator,care exista si la pistolul clasic.Exista si contact termic,de 160 grade,montat pe secundar.In varianta cu secundar din platbanda,reuseam sa-l decuplez,daca foloseam pistolul excesiv,la putere maxima,gen cositorit teava de cupru;la varianta cu secundar din teava,n-am reusit inca,probabil racirea e mai buna.

Asta cu cantatul conductorului e din ciclul..''tara arde si baba se piaptana''...

E chiar ultima mea grija,daca va canta traful.Preventiv totusi,imi caut o pereche de antifoane.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cum arata semnalul GE,la un IGBT,la 15khz,si o poza cu cele necesare unui prim experiment.Patru trafuri EE55,la care o sa inseriez primarele,secundarele in paralel..

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Azi am facut primele teste,cu sursa alimentata la retea.Am folosit patru trafuri,cu primarele inseriate,secundarele in paralel.Am vrut sa vad daca semnalul de comanda se pastreaza corect si cu sursa alimentata.Regland manual umplerea de la un max 46% in jos,semnalul e identic cu cel de la iesirea SG3525;asta pana pe la 20%,unde apar niste varfuri de tensiune,timpii de conductie se suprapun,iar becul insriat pe 220V,se aprinde.Ceva se intampla,dar habar nu am ce...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pastreaza galben si fa albastru iesirea pe acelasi traf driver. Apoi acelasi galben cu o iesire opusa. Foloseste tranzistoarele low, masa sondelor e aceiasi si nu poti masura cu unul high.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am rezolvat problema,am pus cate 470nF pe terminalele de plus si minus a modulelor.Semnalul s-a linistit,dar pana sa lipesc condurile,s-a aprins la maxim becul inseriat cu 220V.Semn bun,mi-am zis...Am sperat ca s-a dus puntea redresoare,nu credeam ca se pot duce niste IGBT de 150A;dar s-au dus...amandoua module.Prostia mea e ca am pus becul intre 220V si electrolitic,daca il puneam intre cei 2700 micro si IGBT,n-aveau nici pe naiba. Partea buna e ca partea de comanda inca e functionala;asa ca trec pe mosfeturi.Am vreo 20 de bucati la 48A,daca le termin,mai cumpar....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări