Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare sursa IEMI I-4104


Lonerider

Postări Recomandate

Am primit o sursa IEMI I-4104, in stare de functionare. Cine mi-a dat-o a renuntat la ea ca fiind defecta (a parlit cu ea cateva radio-casetofoane auto).Sursa porneste, se pot comuta tensiunile din selectoare, fara a indica alte valori, este stabila in functionare, protectia lucreaza, dar defectul se manifesta la oprire.La trecerea comutatorului de pe pozitia PORNIT pe pozitia OPRIT (si daca se scoate stecherul din priza), pe bornele de curent continuu de pe panoul frontal, se produce, pentru o secunda, un salt brusc al tensiunii la 40V, indiferent de pozitia selectoarelor de tensiune. Eu nu am gasit o schema, inca, si nici nu stiu daca as reusi, fara sprijin, sa-i dau de cap. Daca a mai intalnit cineva fenomenul asta si ma poate ajuta, astept sfaturi. Eu nu am ars echipamente cu ea inca, numai becuri, dar nici nu as vrea. Prefer sa incerc sa-i rezolv, cumva, defectul. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Lonerider

    3

  • Dr.L

    2

  • maremaestro

    1

...... Eu nu am gasit o schema, inca, si nici nu stiu daca as reusi, fara sprijin, sa-i dau de cap. Daca a mai intalnit cineva fenomenul asta si ma poate ajuta, astept sfaturi......

Am scris, de la inceput, ca nu am gasit o schema, inca. Ce mi-ati indicat dvs. am parcurs si eu. Din pacate, nu am cont pe pagina respectiva si nici nu-mi fac. Am oroare de creare de conturi.

Daca se poate gasi o documentatie, intr-un mod mai simplu, si postata aici sau sa o primesc prin e-mail, ar fi bine, daca nu, poate ceva sfaturi de la cei/cine s-au/s-a mai lovit de ceva asemanator.

Daca deschiderea acestui thread a incalcat, in vreun fel, regulamentul, poate fi sters. Eu am inteles altceva din semnatura dvs.

Link spre comentariu

Defectul semnalat de dvs. pare sa fie cauzat de "uscarea" unui condensator electrolitic.Dar cunosc 3 cazuri cand acest tip de sursa s-a defectat prin scurtcircuitarea tuturor tranzistorilor de putere (parca 1xKD503 si 2x2N3055) , situatie in care la iesire a aparut direct tensiunea redresoruluiprincipal (parca vreo 70 V ... au trecut ceva ani de atunci...). In toate aceste 3 cazuri , sarcina era inductiva ( motoras de curent continuu , bobina de inductie , electromagnet ) si sursa functionase ireprosabil pana in momentul defectarii . Nu am aflat cauza defectarii . In concluzie : e o sursa riscanta . Atentie la ce alimentati cu ea !!!

Link spre comentariu

E clar ca sursa nu are dioda de protectie la iesire si autoinductia aparuta in momentul deconectarii sracinii inductive a ars tranzistorii.Intr-adevar e bine de schimbat toti electroloticii, ca in zeci de ani sigur s-au uscat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări