Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie Charger panou solar pentru barca

Vizitator catakate

Postări Recomandate

Vizitator catakate

Salutari tuturor!La sfarsitul lunii voi aduce in tara o barca cu vele cu care planuiesc sa plutesc pe langa tarmul marii negre pana spre toamna. Intentia e sa echipez barca cu un panou PV de 100 W si baterii insa am o problema cu dispozitivele de incarcare, fie ca e vorba de cum functioneaza, fie de pret. Candva m-am jucat cu letconul si clorura ferica dar nu am cele necesare pentru a construi un astfel de dispozitiv.Pe scurt, sunt pe ebay chestii destul de destepte PWM care, pe langa incarcare cu compensare in functie de temperatura, fac si contorizare pentru a sti exact cat s-a scos/bagat in sistem. N-am gasit insa niciunul care sa faca "absorption charge", etapa intermediara intre incarcare si "floating", ceea ce inseamna ca bateriile n-au nicio sansa sa urce peste (teoretic?) 80% din capacitate. MPPT-urile sunt de asemenea absurd de scumpe, pe forumurile de afara am gasit multe analize practice conform carora nu dau rezultate notabile in cazul aplicatiei date.Ma poate ajuta cineva cu constructia unui astfel de dispozitiv?Multumiri in avans!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

6

• Dr.L

4

Cum doresti, eu ti-am dat doar un exemplu de kit gasit la repezeala pe Google, ideea este sa cumperi un kit pentru ca daca le cumperi separat componentele (baterie, panou, charger) e posibil sa nu se potriveasca. Chiar tu ai spus "am o problema cu dispozitivele de incarcare, fie ca e vorba de cum functioneaza"

Dat fiind ca pe o barca nu poti pune un panou de dimensiuni mari iti recomand sa folosesti un charger MPPT care iti va creste eficienta productiei de energie cu pana la 40%

Link spre comentariu
Vizitator catakate

A masurat cineva in practica un avantaj in cazul utilizarii MPPT intr-o aplicatie in continua miscare si un panou de 36 celule, 100W? Am citit forumuri si bloguri ale unor oameni care fac asta de multi ani pe banii clientilor si nu se recomanda suta de dolari in plus.

Link spre comentariu
Vizitator catakate

poate n-am intrebat eu destul de explicit: a masurat cineva o diferenta de randament? va pot da eu exemple de cei care au masurat si n-au gasit niciuna pentru situatia data..

Link spre comentariu
Vizitator catakate

Si pentru ca poate fi de folos cuiva, un raspuns aplicat aici:

http://www.morningstarcorp.com/en/suppo ... epaper.pdf

A se citi pana la capat si a se vedea urmatoarele:

- Low power (specifically low current) charging applications may have equal or better energy harvest

with a PWM controller. PWM controllers will operate at a relatively constant harvesting efficiency

regardless of the size of the system (all things being equal, efficiency will be the same whether using

a 30W array or a 300W array). MPPT regulators commonly have noticeably reduced harvesting

efficiencies (relative to their peak efficiency) when used in low power applications.

- As explained in the Environmental Considerations section, the greatest benefit of an MPPT regulator

will be observed in colder climates (Vmp is higher). Conversely, in hotter climates Vmp is reduced.

A decrease in Vmp will reduce MPPT harvest relative to PWM. Average ambient temperature at the

installation site may be high enough to negate any charging advantages the MPPT has over the

PWM. It would not be economical to use MPPT in such a situation.

Lectura placuta.

Link spre comentariu

@catakate -da,normal ca e o diferenta (>10% as zice). Ca idee, s-a proiectat pe forum (la alimentatoare) un astfel de charger, luand ca baza specificatiile panourilor. Mai bine citeste acolo, macar cei care au postat au cunostiinte tehnice si gandire logica. Si argumentele expuse sunt realeNu vad legatura dintre PWM si MPPT...Asa,pe scurt, MPPT adapteaza cat poate el de bine parametrii panoului la cei ai acumulatorului (adaptarea sarcina-sursa). Regulatoarele normale nu fac asta, ci forteaza panoul sa ajunga la nivelul acumulatorilor, pierzand astfel cativa V). Vezi acum cum sta treaba?

Link spre comentariu
Vizitator catakate

Pentru cei ce vor incerca sa inteleaga tot ce tine de o astfel de aplicatie, din dorinta de a lua cea mai buna decizie:Un panou 36 cells functioneaza OPTIM undeva in jur de 17 V la 25 grade Celsius. Tensiunea scade odata cu cresterea temperaturii, unii zic cu peste 30 % la 45 grade. Puteti aprecia cum doriti care va fi temperatura panoulu la ora 11 dimineata la mare. La un calcul simplu ne raman 11,9V. Tensiunea de incarcare a unui acumulator PbAcid este de 14.4 - 14.8 in functie de temperatura. NU EXISTA o diferenta de tensiune pe care un MPPT sa o transforme in curent.

Link spre comentariu

ok de fapt tu vrei sa folosesti un panou de 36 celule pe care presupun ca deja il ai ca sa incarci un acumulator PbAcid, presupun ca il ai si pe acesta, pune o dioda si gata ai facut economie, daca bateria nu se incarca corect pui un PWM, daca necesarul de energie este mai mare faci upgrade la un MPPT, si daca vezi si ca nu te tine suficient bateria o schimbi cu una deep cycle e simplu.

Link spre comentariu
Vizitator catakate

ok de fapt tu vrei sa folosesti un panou de 36 celule pe care presupun ca deja il ai ca sa incarci un acumulator PbAcid, presupun ca il ai si pe acesta, pune o dioda si gata ai facut economie, daca bateria nu se incarca corect pui un PWM, daca necesarul de energie este mai mare faci upgrade la un MPPT, si daca vezi si ca nu te tine suficient bateria o schimbi cu una deep cycle e simplu.

wow!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări