Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect incinte fullrange cu pretentii de hi-fi

Cumnatu

Postări Recomandate

Ar fi frumos un proiect TL dar nu prea am gasit pe net ceva care sa imi faca cu ochiul si clar nu am cunstintele necesare reglajelor fine necesare incintei TL asa ca...

Daca e o linie TL clasica nu ai cine stie ce "reglaje" sa faci!Nu ai impuneri mari in ceea ce priveste wooferul si-l poti alege pe gustul propriu. Ca sa nu ai probleme cu un bas flescait si neplacut, alege un woofer cu motor puternic , un Fs in jur de 40-45 Hz si membrana usoara, de hartie (celuloza). La suprafata indicata, 8" sunt suficienti, problema va fi calitatea celorlalte componente ale sistemului si in primul rand amplificatorul.Pentru documentare, incintele produse de PMC si Castle si, gasesti si planuri pe net de incinte TL.Deocamdata, multa teorie si opinii diverse.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 203
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cumnatu

55

• ahegyes

27

• CBI

26

• Yoshiro

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

http://www.seas.no/index.php?option=com ... &Itemid=40

http://www.parts-express.com/projectsho ... fault.html

Iata 2 proiecte de TL, unul este dotat cu difuzoare mai scumpe si mai titrate SEAS.

Celalalt este cu chinezismele Dayton, ce seamna (mai ales wooferul) foarte mult cu celebrele SAL (Somogyi Audio Line). Probabil au aceiasi gaura din China, din care tasnesc si umplu magazinele planetei.

Am vazut si auzit mai multe TL dotate cu woofere Audax si care sunau si f. frumos.

Link spre comentariu

Thor cu SEAS depaseste binisor bugetul. dB61TL parca totusi e prea putin, din toate punctele de vedere.RS duet...hm... nu s-ar putea face ceva de genul dar folosind M8a-uri ?Sunt racit cobza desi nu pot sa dorm si nici n-o sa fac nimic altceva astazi decat sa caut sa caut si sa ma decid. Azi se ia decizia.

Link spre comentariu

Thor cu SEAS depaseste binisor bugetul. dB61TL parca totusi e prea putin, din toate punctele de vedere.RS duet...hm... nu s-ar putea face ceva de genul dar folosind M8a-uri ?Sunt racit cobza desi nu pot sa dorm si nici n-o sa fac nimic altceva astazi decat sa caut sa caut si sa ma decid. Azi se ia decizia.

Nu vad de ce ai folosi m8a, daca proiectul este documentat cu RS225, care este in aceeasi "clasa" cu m8a.
Link spre comentariu

Gata, am decis.Pt bas va fi ori M8a ori RS225-8. O sa va las pe voi sa va dati cu parerea strict comparativ intre ele. Din ce vad M8a-ul are sensibilitate mai mare dar RSul teoretic coboara putin mai jos. Pe 3 sau pe 2 cai.. .hmmm. Daca imi spuneti voi ca pe 2 cai ( specificand si cu ce tw ) nu voi simtii lipsa mediilor date de un dif dedicat medii, pe 2 cai facem ( nah, e si mai ieftin ). Daca nu , pe 3 cai ( ma incordez ce naiba sa fac ) si imi trebuie medii si inalte si gata ca v-am mancat ficatii destul. NU am bani pt incinte cu doua asemenea difuri de basi/incinta si nici nu cred ca o sa le simt rau lipsa tinand cont ca acum nu am nimic. Cand o fi de oi vrea mai mult bas, nu stiu, facem altele, poate cu un 12'', poate adaugam un bas la astea si modificam filtrul, vom vedea. So : RS duet by Paul Kittinger sau ceva facut din M8a + inalta sau M8a+ medie+inaltaDoar trei variante, haideti ca suntem aproape !Multumesc pentru rabdarea de pana acum si sper ca o veti mai avea si in continuare !

Link spre comentariu

Eu nu vad cum vei face 2 cai cu dif de bas de 8" !!! Tw ar trebui sa coboare pana pe la 1.4Khz, daca nu mai jos. Tw care sa coboare asa jos costa vreo 200euro bucata. Ar mai fi solutia cu wave guide - dar nu sunt sigur ca ar merge asa jos.

Link spre comentariu

Eu nu vad cum vei face 2 cai cu dif de bas de 8" !!! Tw ar trebui sa coboare pana pe la 1.4Khz, daca nu mai jos. Tw care sa coboare asa jos costa vreo 200euro bucata. Ar mai fi solutia cu wave guide - dar nu sunt sigur ca ar merge asa jos.

Sunt si solutii cu performante acceptabile gen dt300/pct300 cu wave guide, care folosite cum trebuie merg ok la acea frecventa, iar costul e chiar un nimic.Repet, folosite cum trebuie!Totodata depinde de diful de 8" in sine. sunt multe de discutat si aici.
Link spre comentariu

Aha - si ce impact are acest off-set?Sincer - nu am auzit\vazut pe nimeni vorbind despre acest aspect.

Pai sa privim putin din prisma unui designer/constructor de incinte.Un sistem reflex este un sistem pe 2 cai. O banda este acoperita de port si una e acoperita de difuzor. Avand 2 surse de radiatie se aplica aceleasi legi ca intre o medie si un tweeter. Diferenta este doar lungimea de unda. Chiar si asa insa comb filtering poate apare la frecventele joase chiar daca va avea un singur lob. Insumand direct raspunsul celor doua surse, nu va tine cont de schimbarile de faza determinate de offsetul geometric. Vei obtine rezultatul valabil in care sursele sunt concentrice, In realitate lucrurile nu sunt asa si softurile de simulare mai puternice tin cont de aceasta pozitionare.Un alt aspect tine cont de faptul ca un port amplasat aproape de difuzor va creste rezistenta de radiatie vazuta de acesta si astfel creste eficienta pe o regiune a frecventelor joase determinata de diametrul difuzorului. La fel cum se intampla cand sunt asezate difuzoare de bass unu' langa altul. Acest boost iarasi nu e luat in considerare.Prin urmare multe din determinarile facute de softuri gen winisd nu prea folosesc in a prevede raspunsul sistemului. E util in a vedea cam ce Q va avea filtrul trece sus dat de o anumita incinta si cum influenteaza panta, e util in a calcula un port in anumite situatii si calcule cu parametrii T/S.
Link spre comentariu

O sa fac proiectul asta : http://www.midwestaudiofest.com/2012/wi ... s_duet.phpCam cat ma duc filtrele aprox ?Daca stiti solutii de a cumpara difurile mai ieftin decat de la audioalch va rog sa imi dati mesaj. Plec la vanatoare de materiale.

filtrul este extrem de stufos iar difurile sunt cosmarul oricarui designertu cu 0 experienta daca nu o sa-ti convina ceva (erau la un moment dat si niste discutii pe forumuri ca tweterele au suferit niste schimbari si nu toate mergeau bine asa jos) ,sansele sa poti adapta/re-optimiza asa ceva din ochi sunt 0ambele difuri sunt duse la limita, conurile dure au o medie specifica,de aceea este indicat a fi folosite in banda pt care au fost optimizateplus ca la 84-85db o sa ai nevoie de un amp sanatos ca sa simti ceva,sper ca ai luat si asta in considerare,mai ales ca incinta e mai mult un bas reflex decat o linie de transmisiete-ai sucit si razgandit pe 7 pagini ,sper macar sa fii facut o alegere potrivita(pt tine)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări