Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect incinte fullrange cu pretentii de hi-fi

Cumnatu

Postări Recomandate

Pe langa multele spuse in topic as avea de completat cu o concluzie dobandita in timp (cam 15 ani de cand sunt cuprins de microbul diy):...................Ca sa se inteleaga ce am spus este suficient un test cu o pereche de incinte br cu bas de 12'' intr-o camera sub 16mp si veti observa ca bas-ul unei melodi mai ritmate se va simti mult mai bine in camera vecina.

Din cate vad in acei 15 ani nu prea ti-a placut cartea, nici sa gandesti.Te rog nu mai repeta si tu pentru a nsprea oara aceeasi aberatie doar ca asa pare logic din experimentele facute de tine pe genunchi.Multumesc!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 203
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cumnatu

55

• ahegyes

27

• CBI

26

• Yoshiro

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am studiat foarte mult, pentru un proiect personal...

Pentru ce vrea el, eu recomand (aproape imposibil de batut in bugetul lui);

AUDAX TW025A16

AUDAX HM210C0

Iar discutiile astea cu enspe inci... c'mon.................

P.S. Investeste cat e nevoie in filtre (componente de calitate), precum si in geometria incintei, sa ai un raspuns "liniar"...

Link spre comentariu

Am studiat foarte mult, pentru un proiect personal......Iar discutiile astea cu enspe inci... c'mon.................

*Eficienta ridicata*Cursa ansamblului mobil mai mica*Distorsiuni mai mici (variatia parametrilor de semnal mare este redusa, pe langa asta putem include si reducerea distorsiunile Doppler datorita cursei mici si datorita constructiei pe 3 cai)*Posibilitatea utilizarii unui motor fizic mai mare si din nou eficienta ridicata*Frecventa de rezonanta mai joasa*Puterea acustica livrata mai mare*Puterea maxima de intrare mai mare*ADSR superiorOP-ul a precizat ca dimensiunile nu sunt o problema, ma intreb ce anume nu ar fi bun din cele de mai sus?
Link spre comentariu

nomikos,poate ca acum ti se par niste insistente fara rost ,pt ca esti la inceput,dar poate in timp o sa ai ocazia sa obs ca sunt f reale cele scriseinvestind intr-un difuzor cu un pret fantastic dar de aceeasi marime,de la un anumit nivel nu se mai simt diferentele mult asteptate(acustic fiind mai mult de nuanta,gusturi) pt ca exista anumite limite tehnologice,dar crescand marimea sau nr. de cai,incarcarea difuzorului in cutie se va simti mult mai usor unde s-au dus fondurileplus ca nu intotdeauna din niste difuri care dau bine pe hartie individual nu ies garantat rachete,cand se intalnesc impreuna in cutie s-ar putea sa dai de surprize mari de tot,sa nu vorbeasca' cum trebuie intre ele...

Link spre comentariu

Yoshiro, CBI - incep sa fiu confuz. Incercati cu atata inversunare sa ii bagati pe gat omului niste difuzoare de 15" , 18", etc. incat nu mai stiu daca omul vrea HI-FI sau vrea sa faca un BAND in garaj. Din cate tin eu minte vrea hi-fi in 16mp. Faptul ca ca voi ati obtinut ceea ce va place folosind difuri PRO nu inseamna ca si lui ii vor fi pe plac aceste difuzoare mari. Asa cum zice cineva mai sus e chestiune de gusturi, iar ceea ce s-a dovedit statistic ca fiind mai ok pentru hi-fi in spatii mici sunt chistoacele de 5"-8". Daca ar fi altfel toti marii producatori ar construii dulapuri cu lighiane de 18".Sfatul meu - lasati omul sa asculte in camera lui de 16mp (pe cat posibil) ambele variate si apoi sa decida.

Link spre comentariu

nu i-am bagat nimic pe gatce i-am recomandat eu este 10"+5"+1" ,perfect acceptabil in 16mpsau 8" +1,2" in varianta 'light'restul sunt 'discutii'dar statistic nu s-a dovedit nimic,doar ca banii sunt o mare problema la toti marii producatori /consumatori cand vine vorba de marime sau performante de top :da

Link spre comentariu

Stiu ca o sa va suparati pe mine dar am stat si m-am gandit bine, ingrozit de pretul filtrelor m-am gandit ca poate pentru primul proiect facut de munuta mea ar fi mai sanatos sa scad din suma investita si in cazul in care ies nasol dpdv calitativ... le pot da fiica-mii ( care la 7 ani nu face diferenta intre sunete frumoase sau plasticoase ) si apoi pot face alte incinte cu mai multa cultura.

In concluzie, fata de recomandarile voastre de mai sus, pe o scara de la 1 la 10 unde credeti ca sta SD215A-88 8" de la Dayton ?

Pe net reviewrile sunt destul de bune dar nah, apelez la experienta voastra pentru a imi face o imagine comparativa de exemplu : daca diful X ( prezentat de voi anterior ) la 100 $ il luam de referinta ca fiind nota 10 in banii aia, acesta ( SD215A-88 8" ) este cam de nota ... ? Sau am scazut mult prea mult bugetul si deci calitatea si nu se merita munca la ele ?

Am ajuns la concluzia ca filtrele s-ar putea sa coste intre 2 si 5 mil / bucata si d-aia incerc ceva mai modest financiar, pot sa renunt la ceva volum, pot sa renunt si la ceva calitate dar nu mult incat sa fie totusi muzica nu zgomot.

Stiu ( citind forumul, am ajuns deja la pagina 30 din categoria in care suntem ) ati spus de multe ori aceleasi sfaturi, f utile, sper insa sa aveti rabdare, poate, sperm cuiva o sa ii foloseasca acest topic candva.

Multumindu-va frumos pentru rabdare si atentite va doresc o duminica placuta !

LE : in timp ce eu scriam au mai aparut ultimele doua posturi. Hai sa clarificam o chestie , wooferul va fi de 8 sau de 10. Nici mai mic nici mai mare. Si nu, nu vreau PA, am avut PA in casa si e nasol, vreau pentru mine nu pentru vecini sa sune muzica si vreau sa aiba caldura care PAul nu o da ( ca sa nu zic finetea ca se poate intelege precizie in loc de finete )

Link spre comentariu

acel dayton se afla pe o alta scara pt ca NU merge pe 2 caidaca nu ai putut vedea acest simplu fapt,atunci poate ca intr-adevar ar fi indicat sa incepi mai de jos niste filtre pe 2 cai pot costa si ele intre 3-4mil pt 2 buc in fctie de ce minuni pui acolo,dar nu uita totusi ca aportul unui condesator este f mic raportat la o proiectare buna.Poti folosi si componente recuperate sau fabricate daca ai acces si atunci investitiile sunt si mai mici

Link spre comentariu

In cazul acelui Dayton ma gandeam la 3 cai, evident. De unde si pretul de filtre si complexitatea lor .Ca si inalte zice-se ca ar merge cu un DC28F-8 1-1/8". Mediile inca se cauta. Aceasta varianta este propusa de un coleg de forum foarte binevoitor dealtfel si astfel se cam injumatatesc sau chiar mai mult preturile difurilor. Intrebarea e cat din calitate se pierde, ca e pe alta scara sunt f constient , cam pe ce scara insa, comparativ... asta nu mai stiu si un raspuns mi-ar face un tablou.

Link spre comentariu

parerea mea,mai bine ramai la 2 cai decat mai mult si mai prost deoarece in timp o sa vezi unde sunt compromisurilemai exista si o alta solutie, in acelasi buget, Usher 8133 ,8137

Link spre comentariu

Sper sa nu fiu inteles gresit, colegul nostru cauta sa faca petru cineva acest proiect si m-a intrebat daca n-as fi interesat si eu de el din considerentele de mai sus. Nu stim ce o sa iasa d-aia intrebam cam ce-ar putea sa iasa. Sunt convins ca recomandari similare sunt bune si pentru el, poate schimba si el proiectul care pana in sec asta se bazeaza pe Dayton.

Link spre comentariu

daca o sa se descurce cu optimizarea in cazul ce mai fericit ,dpmdv o sa iasa ceva cel mult comun . daca e de bine ,e de rau,depinde de pretentii ,asta nu se poate afla pana nu e gata lucrareamedii bune cu pret accesibil ti-am indicat cateva anteriorai grija totusi cu 'caldura' mult cautata,sa nu ai surprize.Vizavi de bubuiala si definitie,basul e si el de mai multe feluri,mai ales cand incerci sa obtii 30hz din diametre mici.Aceste aspecte nu o sa le aflii niciodata de la un vanzator,ar fi culmea

Link spre comentariu

Yoshiro, CBI - incep sa fiu confuz. Incercati cu atata inversunare sa ii bagati pe gat omului niste difuzoare de 15" , 18", etc. incat nu mai stiu daca omul vrea HI-FI sau vrea sa faca un BAND in garaj. Din cate tin eu minte vrea hi-fi in 16mp. Faptul ca ca voi ati obtinut ceea ce va place folosind difuri PRO nu inseamna ca si lui ii vor fi pe plac aceste difuzoare mari. Asa cum zice cineva mai sus e chestiune de gusturi, iar ceea ce s-a dovedit statistic ca fiind mai ok pentru hi-fi in spatii mici sunt chistoacele de 5"-8". Daca ar fi altfel toti marii producatori ar construii dulapuri cu lighiane de 18".Sfatul meu - lasati omul sa asculte in camera lui de 16mp (pe cat posibil) ambele variate si apoi sa decida.

Da' tu de ce ii bagi pe gat 5"? hahahaNu stiu de ce ai impresia ca 12-15" sunt numai difuri PRO? Sunt multi producatori ce activeaza in sectorul "domestic" care au in oferta astfel de woofere. Nu cred ca a adus nimeni vorba de boxe PRO de sonorizare. Deja omul traieste cu impresia ca va gasi aceste difuzoare numai ptr aplicatii PA. Citeste ce scrie. Sper intr-o zi sa ajunga sa asculte niste boxe echipate cu traductoare mari si apoi sa vina sa-ti multumeasca.

Stiu ca o sa va suparati pe mine dar am stat si m-am gandit bine, ingrozit de pretul filtrelor m-am gandit ca poate pentru primul proiect facut de munuta mea ar fi mai sanatos sa scad din suma investita Am ajuns la concluzia ca filtrele s-ar putea sa coste intre 2 si 5 mil / bucata si d-aia incerc ceva mai modest financiar, pot sa renunt la ceva volum, pot sa renunt si la ceva calitate dar nu mult incat sa fie totusi muzica nu zgomot.

Nu ne suparam ca-s banii tai.Niste tips and tricks daca vrei sa tii cont de ele in ceea ce priveste filtrul. La bugetul asta si la traductoarele pe care le poti cumpara va conta mai mult topologia filtrului decat calitatea componentelor. Iti va fi foarte dificil sa observi diferente intre condensatori Mundorf Supreme Gold si Bennic MKT si chiar si asa ar trebui sa ai ambele tipuri sa vezi ce si cum.Investitia in componentele din filtru vine dupa ce nu mai ai ce investi in traductoare si sistem (ex. nr de cai). Nu te stresa prea tare daca nu vei pune rezistente de 20E bucata, 3 cai cu difuzoare ok (12" + 5" +1" - o reteta trecuta de testul timpului), cu o schema gandita bine ptr filtru si cu rezistente de 1E se va auzi mai bine decat o solutie cu difuri mici si filtru pompos. Mai bine amani constructia daca iti este frica de investitie si te duci pe la unul pe la altul, pe la un showroom si vezi ce-ti place.
Link spre comentariu

Eu de princiupiu n-am nimic impotriva unui dif de 12 dar pt a fi si calitativ ok cred ca devine scumpicel + ca nah, trebuie controlat bine. Ca si amplif mi-ar place sa ma inscriu intr-un 5 mil sh ceva mai vechi ( de pe vremea cand inca se mai faceau lucrurile bune ) si bun-bunicel.M-as duce eu cu placere pe ici pe colo sa ascult numai ca nici nu prea stiu unde si oricum nu cred ca prin magazine gasesc incinte care sa fie exact din ceea ce o sa aleg eu. Si conteaza fff mult camera, spre exemplu in dormitor acum am niste Sony de combina, medii canci , basul insa e decent tinand cont de parchet si de rezonanta, mutate in sufragerie sunt mute. Nu le consider nici macar merituase de mentionat, sunt daca vreti unui sistem 2.1 de 2 mil si da, pot umple camera cu galagie, nu si cu muzica insa. Mai mult decat atat, cand am avut nunta, neavand boxe am cumparat de la muzica niste sateliti de scena DB Technologies care sunau intr-un mare fel in magazin conduse de statie profi si eu fost f ok pt nunta. Acasa ajuns nah, am luat o statie d-asta comerciala si mi-am dat seama ca nu le poate misca deloc. Si oricum nu erau cu mari tendinte hi-fi, erau nah PAuri. STIU ca se poate ca un 12-15 sa fie hi-fi dar nu cred ca in 100 $ bucata ( ca sa ramana banuti si pt medii si inainte si transport si filtre samd ) ( ma insel ? )

Link spre comentariu

Gasesti, Beyma de exemplu are in oferta 12BR70, si cu media 5" din seria de studio, are si tw in gama de 50E si vei avea si bani de filtre.La fel gasesti si la Monacor difuzoare in buget. Gasesti medii de 6.5" foarte ok si la 150RON in oferta lor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări