Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect incinte fullrange cu pretentii de hi-fi

Cumnatu

Postări Recomandate

Si eu subscriu la ideea ca 7" nu e o solutie completa.Chiar daca wooferul pe care il am nu e tocmai de lepadat, are unele carente. Coboara el destul de jos, suna frumos, dar nu are atac si nu stie sa cante tare, indiferent cata putere ii dai.Un 12" bine filtrat ii da clasa in zona de bas-midbas, dar si asta are alte deficite.Pana la urma e o chestie ce tine de gusturi si compromis intre avantajele/dezavantajele fiecarei solutii, neexistand vreo solutie universal valabila pt fiecare om.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 203
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cumnatu

55

• ahegyes

27

• CBI

26

• Yoshiro

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sa nu uiti sa iei in coniderare, in situatia in care ramai la 3 cai, woferele de 8 inch HiVI m8a si Dayton rs225 :da Pentri 2xHivi/ incinta, garantat nu vei simti absolut nicio carenta pe joaze (relatez din proprie experienta)

Link spre comentariu

Deci imi bag picioarele.

M-a mancat undeva sa ma uit pe troelsgravesen . dk si dupa recomandarile voastre si dupa ce am vazut acolo... imi este imposibil sa aleg. Fiecare firma are atatea si atatea modele care intra cat de cat in suma de bani..... inebunesc.

Pana acum am asa :

- proiectul pe 3 cai al lui AHEGYES http://www.diy-audio.ro/boxe/imago-v-st ... 3-cai.html

- proiectul pe 3 cai al lui PLAYER4 viewtopic.php?f=4&t=85999 dar cu alte medii... dar care ?

- SHAMBALA a dat niste idei dar prea generice, firmele ok dar ce modele.. ?

As prefera sa nu am basul sub 8' dar nici mai mare de 10'

Acum in ce masura un sungur dif poate sa ( in cazul incintelor pe 2 cai ) acopere o gama atat de mare de frecvente si sa o faca bine versus 2 difuri unde fiecare lucreaza acolo unde stie el sa lucreze...

Haideti oameni buni, exemple concrete firma si model va rog !

Si f important, parerea vostra despre cele doua proiecte, comparativ unul cu altul ?

Cu multumiri !

Link spre comentariu

Da - vad ca lumea se leaga de diful de 7". In apararea lui pot spune ca la Usher (si Scanspeak) datorita marginii de membrana mai neobisnuita, suprafata membranei e mai mare ca la un dif de 7" obisnuit. Mai pe romaneste, e aproape cat un dif de 8" de la alti producatori.

Link spre comentariu

Am scris clar ca e vorba de gusturi, nu se leaga nimeni degeaba de difuzoare, in special de cele bune.Tot asa cei care s-au legat le-au auzit, unora le place, altora nu. De fapt mai bine zis, nu cred ca e cineva caruai sa nu ii placa usherul/ss-ul de 7" pana la un anumit punct. PRoblema e doar ca in unele cazuri se vrea mai mult.Eu as recomanda dl-ui sa experimenteze si sa vada cum suna fiecare tip de difuzor, apoi alege ce ii place. Cel mai sigur in orice situatie!

Link spre comentariu

La urma urmei sunt doar pareri mai mult sau mai putin personale. Eu unul zic, din moment ce dimensiunea nu e o problema, sa mearga pe ceva mare si astfel aplicand legea lui Hoffman va avea si extensie si spl. De ce sa compromiti SPL-ul pentru dimensiuni mici?Oricum din cate vad nu prea stie ce vrea/ce-i place. pozele sunt in general frumoase dar...

Link spre comentariu
Vizitator obuzel

Parerea mea,

1000 de lei per boxa fara cutii pentru un spatiu de 16 mp e o suma care iti poate oferi satisfactii nebanuite.

Ai spus ce muzica asculti insa eu iti mai pun o intrebare. Ce calitate au inregistrarile pe care le asculti. Si nu ma refer la mp3 sau flac ci la calitatea masterizarii discului respectiv.

Ca exceptie si Vaya con Dios si Metallica, pe care le-ai amintit au discuri bine inregistrate, insa in mare masura inregistrarile rock si pop sunt facute cu picioarele.

Si atunci ar trebui sa alegi unproiect tolerant cu inregistrarile proaste, da, sunt si proiecte astfel facute. Depinde si de difuri, HIVI din metal sunt tolerante.

Dupa cam 4-5 ani de hobby sfatul mel:

- mergi pe cat se poate pe un proiect bine documentat de pe net, preferabil castigator la concursurile de DIY si/sau care are multe feedback-uri de la cei care le-au construit

- decat cantitate, mai bine calitate, adica in cazul tau mai bine 2 cai decat trei cai, un proiect pe trei cai nu poate avea toate cele 3 difuri de calitate foarte buna, exceptie poate doar daca mergi pe Dayton Reference sau Scan Speak Discovery.

Alta observatie. Nimeni nu ti-a spus de boxe in transmission line, sau nu am fost eu atent. Este poate mai bun decat basul de cutie inchisa, coborand la fel de bine ca si bas reflexul in cutie mai mica. Eu personal am devenit mare fan.

Vis a vis de ce te-au sfatuit altii

- in 16 mp cred ca sunt de acord cu ahegyes, 6,5, 7, 8'' poate fi mai mult decat suficient

- sunt de acord cu player, difurile de la HIVI, nu doar M8A ci altele din serie, M6A, B5, au basul foarte convingator

Ca sa iti dau si cateva sugestii care incap in banii tai:

1.

Transmission line cu 8" pe doua cai, castigator la competitie,

http://www.midwestaudiofest.com/2012/wi ... s_duet.php

proiectantul, Paul Kittinger, are multe proiecte foarte bine vazute si in plus are si productie de boxe comerciale, vezi aici http://philharmonicaudio.com/.

Difuzoarele Dayton din seria reference sunt foarte bune si comparabile dupa experienta mea cu difuri mai scumpe europene.

2.

Trasmission line pe 2,5 cai de la acelasi Kittinger:

http://meniscusaudio.com/images/ER18%20 ... Ribbon.pdf

Seas + Dayton reference, mai scumpe.

3.

Bas reflex, 2 cai de la Paul Carmody, personal am construit cateva din boxele lui si pot sa spun ca imbina in mod fericit detaliul cu permisivitatea, adica pot fi ascultate si inregistrari proaste:

https://sites.google.com/site/undefinition/zx-spectrum

4.

Bas reflex, 2.5 cai de la Troels

http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830875.htm

Daca ai convingerea ca impreuna cu d-nul despre care spuneai puteti pe baza masuratorilor sa proiectati niste filtre bune atunci o combinatie foarte faina in 2 cai sau chiar 3 cai nu pare imposibila insa necesita multa munca, adica simulat filtrul, facut filtrul, ascultat filtrul, tunat filtrul, samd, ceea ce poate deveni cu usurinta o activitate care se intinde pe luni de zile.

Daca mergi pe linia aceasta atunci o recomandare concreta este foarte greu de dat, tweetere bune gasesti la Seas, Scan Speak, Fountek, Dayton, Usher, SB Acoustics, Vifa.

Mid-woofere bune au cam toti enumerati mai sus si poti adauga HIVI si Tang Band.

Link spre comentariu

Dupa cam 4-5 ani de hobby sfatul mel:- mergi pe cat se poate pe un proiect bine documentat de pe net, preferabil castigator la concursurile de DIY si/sau care are multe feedback-uri de la cei care le-au construit.

Si eu sunt de aceeasi parere...Un alt site interesat cu proiecte DIY, comparatii difuzoare, etc: http://www.zaphaudio.com/
Link spre comentariu

... Volumul in 90 % din timp probabil ca f putin peste cel conversational ( specific pt ca mi-ar place sa se auda toate sunetele si la volum mic ) si f rar dat cat tin boxele, in acele momente de nebunie.

...vocile cat mai realiste, toba mare sau basul scurt dar si jos ...

In 2 cai se pot obtine ultimile doua cerinte, dar partea cu "dat cat tin boxele" va duce la o crunta dezamagire, chiar daca se investesc si 40 de mil in 4 difuri!!

Singura solutie pe 2 cai care poate satisface [cat de cat] "momentele de nebunie" este cea de tip horn, cu difuri cu spl f mare. Din pacate o asemenea solutie va suna foarte diferit de una "cu basul scurt si jos".

Si eu sunt de parere ca initiatoul topicului nu stie ce sa vrea (nu stie ce solutie i se potriveste), chiar daca crede ca stie ce vrea.

Pt a evita o imensa dezamagire este indispensabil sa mearga sa asculte cum suna diverse variante de incinte. Pentru inceput poate il primeste cineva din Bucuresti care are ceva BLH-uri bune.

ps - pt a se vedea cat de diferite sunt opiniile asupra sunetului, eu nu agreez mediile sau midwooferele cu membrana metalica (si nici chiar wooferele).

Deci - "Cumnatu" - nu te baza prea mult pe ce iti spun altii ca aud, asculta cu urechile tale!

Si cand te duci sa asculti, mergi cu muzica ta, pe care o cunosti. Oricum va suna diferit de la o locatie la alta, dar daca nici macar muzica nu o stii dinainte...

Link spre comentariu

Pe langa multele spuse in topic as avea de completat cu o concluzie dobandita in timp (cam 15 ani de cand sunt cuprins de microbul diy):-pt 16mp in bas reflex nu e recomandabil a se folosi difuzoare mai mari de 8'' iar pt a ajunge la spl si putere mai mare este recomandabil a se mari numarul difuzoarelor de bas iar 30hz poti sa-i obti si cu difuzoare de 13cm ,trebuie doar sa sti cum si cu ce.-pt compresie se poate accede lejer si la 12'' sau chiar mai mari,lucru chiar recomandabil.Despre nuante de sunet(kick bass,dinamica mai mare,sunet mai deschis,....) e mult de discutat si nu cred ca initiatorul topicului este in masura sa inteleaga/implementeze acum aceste chitibusuri,pe viitor dupa ce se mai ''scalda prin boxe'' poate fi mai riguros in alegere.Un alt aspect este legat de amplificatorul/toarele cu care vor fi miscate boxele,fiind stiut faptul ca amplificatoarele si boxele se ''inteleg'' altfel unele cu altele.Voi incerca sa-i fac si eu o recomandare de difuzoare si configuratie a acestuia dar doar dupa ce spune cate ceva despre amplificari.L.e. nu am facut referire la alte incinte pt ca le consider mai greu de realizat corect de catre un incepator si nici nu recomand unui incepator.

Link spre comentariu

-pt 16mp in bas reflex nu e recomandabil a se folosi difuzoare mai mari de 8'' iar pt a ajunge la spl si putere mai mare este recomandabil a se mari numarul difuzoarelor de bas iar 30hz poti sa-i obti si cu difuzoare de 13cm ,trebuie doar sa sti cum si cu ce.

Hmm nu am vazut problema cu bass reflexu' in brosurile monitoarelor JBL, Altec si gasesti reflex si cu 15" in camere mai mici de 16mp pe la batranii japonezi. Sau o fi de la jazz ca nu prea are bass sau de la vinil ca nici ala n-are bass?30Hz din 13cm? poate la 70db... in colt.
Link spre comentariu

Intradevar altec,genelec si altii mai evoluati au reflex de 15'' dar nu cred ca intra in discutie astfel de incinte,acolo fiind multa inginerie iar rezultatul fiind pretabil pt o imperechere cu amplificatoare ''cu mot'' ,semnal de cea mai buna calitate si auditii de bun simt......intelegi la ce ma refer.Ca sa se inteleaga ce am spus este suficient un test cu o pereche de incinte br cu bas de 12'' intr-o camera sub 16mp si veti observa ca bas-ul unei melodi mai ritmate se va simti mult mai bine in camera vecina.Legat de 30hz cu difuzoare de 13cm ....am obtinut asta cu batranii basi din radiotehnika s-30b ,8 bucati per incinta cei drept, dar si cu difuzoare de la subwooferele altec lansing.

Link spre comentariu

iti pierzi credibilitatea continuand sa sustii astfel de ideieu am tot crescut de la chistoace pana am ajuns la 12' si nu am deloc pbme cu vecinii pt ca un dif bun care reda cum trebuie nu bubuie si nu huruie anapoda si nici eu nu am vila(am 5 pe 3,3m camera)mai mult,nu as mai cobori sub 10' nici daca mi s-ar da gratis un turn' plin cu difuri mici de la podea pana in tavan,de orice fel sau pretpot aprecia si incinta cu 5' sau X x 5' in lipsa de altceva,dar odata ce ai auzit ca se poate si altfel,nu ai cum sa mai crezi orice povesti audiofile de marketing sau aiureli pe forumuricat despre treaba cu 30hz din 13cm,continui sa dai cu bata-n balta.Asa ceva nu este realist nici cu difuri de 200E, ce auzi acolo nu este semnalul initial ci armonici si thd .Daca un dif suna greu sau 'plin' pe bas e din cauza faptului ca nu poate reda cum trebuie,nu ca ar cobori f jos.Totul se rezuma pana la urma la referintele cu care compariCumnatuin bugetul dat,eu as merge pe ceva clasic,mai simplu de pus la punct niste difuzoare orientative de studiat,in ordine aleatorie,citez indicativele din minte,e posibil sa mai apara deci greselitwetere: Monacor DT25N /DT28N/DT99 ,Audax TW025A0,Ciare HT264mid : Monacor MS-130, MSH-115 ,MSH-116 ,Ciare HM130, ?$Seas MCA15rcy woofere : Ciare HW251 /N ,Seas CA26RE4X, SS 26W/8534,Dayton RS270S-8,Monacor SPH-250KE,Usher Audio 1001problema insa ramane aceeasi,trebuie legate unele de altele,nu exista proiect...pt 2 cai,ti-am dat mai sus o idee,Seas Ca22rny cu un tweter capabil sa coboare la 2000hz ,de ex Audax TW034(ca sa fie in aceeasi liga).se poate observa in lista ca exista o oarecare doza de subiectivism personal,nu am precizat twetere de la Vifa,Seas ,SBA,Usher si altii pe care poate i-am uitat ,desi erau cateva in aceasta categorie de pret,cele pe care le stiu sunt mai greu de lucrat cu ele

Link spre comentariu

Ca sa-l bulversez definitiv pe cumnatu' , parerea mea este ca un sistem activ in doua cai imbinat la 350Hz ( unde energia joase-restul este fix jumatate-jumatate) se bate cu un sistem pasiv de 2-3 ori mai scump. Adica in cei 1000 ron activ poate sa tinteasca in liga peste 3000 pasiv la pas. Fara subintelesuri tendentioase :speriat

Link spre comentariu

Precizare: cele doua cai active au urmatoarea structura: <350Hz Woofer >350Hz Mid+Tweeter imbinate pasiv, costul inductante-capacitati in zona asta fiind in mod semnificativ rezonabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări