Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LED extrem, 9750 lumeni => 85 W

Vizitator dragosh100

Postări Recomandate

Vizitator dragosh100

Salut tuturor, de 3 zile citesc pe forum toate topicurile cu si despre LED-uri si surse de alimentare pentru ele, nu am vrut sa deschid un alt subiect, dar...nu eram hotarat unde sa il postez in alt loc.

Ideea e urmatoarea: Imi voi achizitiona in curand niste led-uri de intensitate foarte mare, peste 2000 lm, led-urile sunt urmatoarele:http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p1268_CREE-LED-CXA2011-2600lm-Alb-Cald.html - 2600lm la 44.9V si 1A ....asta nu e problema asa mare...m-am gandit la un LM338 dar, vad ca poate doar 40V pe intrare si iesire, m-am gandit si la varianta sa mai adaug un LM 137 dar pe "- minus" alimentarea sa o fac dintr-un traf 24 -0 -24. Se poate? Sau ce integrat mi-ati recomanda ....eventual unul care stie pana in 50 V? Sau sursa simetrica cu Lm338?

Al doilea led este aceasta bestie: http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p1901_Bridgelux-LED-Array-BXRA-50C9000--Alb--9750lm.html

Aici nu cred ca as avea problema cu LM338, led-ul are nevoie de 30.4V si 2.8A, LM338 ducand 5A.

Ideea e ca doresc o schema simpla, cu componente care le gasesc relativ usor, si sa nu contina zeci de piesa schema de curent constant

Prioritar va fii cel de 2600lm , pus intr-un reflector de 150W cu 10 lei de la Obi. Doresc 44.9 V incat sa il folosesc la capacitatea lui maxima...fie...si 40 e ok.

Multumesc si o seara placuta sa aveti!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxim_sedilec

11

• mihaicozac

8

• tim_matrix

5

• costi_b

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cat va fi tensiunea sursei de alimentare?Daca e doar cu cativa volti mai mare decat tensiunea led-ului poti pune o sursa de curent constant (SCC) liniara, obtii randament mai bun decat in comutatie si mult mai simplu. De exemplu LM 317 (pe radiator) + o rezistenta pe care cade 1,25 V la curentul care-l doresti prin led + un condensator de decuplare.Nu conteaza cat e tensinea cat timp nu faci scurt intre bornele ledului, SCC e flotanta fata de masa, pe ea va fi doar diferenta de tensiune dintre sursa si led.Daca e diferenta mare intre Sursa si led e aproape obligatoriu SCC in comutatie la curentii acestia.La fe si daca tensiunea sursei e mai mica decat cea de aprindere a ledului.

Link spre comentariu
Vizitator dragosh100

LED-ul de 9750 lumeni, merge la 30.4V si 2.8A asta banuiesc ca pot sa il alimentez folosind LM338 , un circuit cu LM338 pentru a stabiliza tensiunea la 30.4V ( sursa avand peste 35V ) si inca un montaj pentru limitarea curentului.Led-ul de 2600 lumen are nevoie de 44.9V si 1A. Nu ma risc sa fac trecerea de la 230 la 44.9V prin componente electronice, prefer un traf, de 24-0-24 , filtrat ...ajung la ~ 2X34V = ~70V ...deci da..putin peste tensiunea maxima de alimentare a led-ului. Sau aveti vreo schema 230 => 50V ?

Link spre comentariu

La leduri nu trebuie stabilizata tensiunea, se stabilizeaza curentul. Tensiunea pe un led aprins difera in functie de curentul prin el si de temperatura lui (care are prostul obicei de a creste datorita faptului ca disipa termic vreo 90% din energia primita si de restul da lumina). De aceea se folosesc surse de curent constant.

O sa caut ceva scheme care s-ar potrivi pentru ce vrei tu si le atasez.

LE

post-19547-139829597651_thumb.jpg

Link spre comentariu

E scump ca naiba Bridgelux-ul ăla la Zexstar, pe eBay iei LED-uri de 100W la 9000lm la 16 Euro, drivere pt. ele pe la 25 Euro. Adică de aceiaşi bani cumperi 3x100W plus alimentatoarele corespunzătoare.

Link spre comentariu

Pentru mine deja ledurile de la zestar sunt slabe. Deja lucrez cu leduri smd de peste 250Lm/w.La 80W o lampa cu leduri smd am 20000 de Lm in total,fara sa fortez ledurile la curent maxim.Daca bagi curent maxim trebuie sa ai si racire pe masura.Varianta la pastilele astea compacte cu ledurile inghesuite acolo la gramada nu dau randament bun.Folosesc drivere de curent constant comandate dea gata profesionale,sau le fac eu pe comanda.

Link spre comentariu

La schema de mai sus poti folosi de exemplu IRFZ44, foarte ieftin si usor de gasit, rezista lejer la curentul si tensiunea ce ai nevoie.RS calculata astfel incat sa ai cadere de 0,6V la curentul dorit prin led (0,6 ohmi pt. 1A, 0,3 ohmi pt 2A), tranzistor bipolar orice cu tensiune CE de peste 50V de putere mica (BC107 de exemplu), rezistenta de polarizare de 10kOhmi.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Sch publicata de costi_b la care se adauga un regulator de tensiune cu tranzistor serie .[attachment=0]SCC 40V.pdf[/attachment]In pct A ai 47,4V iar din R3 reglezi curentul (prin tatonarea rezistentei) .

Link spre comentariu

Pentru mine deja ledurile de la zestar sunt slabe. Deja lucrez cu leduri smd de peste 250Lm/w.La 80W o lampa cu leduri smd am 20000 de Lm in total,fara sa fortez ledurile la curent maxim

:scarpin :scarpin :scarpin Unde naiba ai găsit LED-uri cu "peste" 250lm/W, că de-abia au anunţat Cree aşa ceva ca rezultate de laborator?
Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Zextar e o firma care trebuia sa falimenteze de multa vreme. Daca e pe aici un user de la zextar, dau pe main poze cu marlaneala lor si putem discuta asta juridic, fara mistocareli, imi asum raspundearea asa cum si ei sper sa si-o asume. Firma asta exista doar pentru ca noi suntem prosti si in loc sa comandam, cu riscuri, de pe e-bay, preferam reselleri. Mergeti va rog pe site-urile Fenix, baietii precizeaza ce acumulatori folosesc la teste. Mergeti si pe alte site-uri straine si n-o sa vedeti atata reclama. Vi se pare democratic sa va plangeti pe forumuri ca ledurile nu-s conform parametrilor? Am proces pe rol cu tzaranoii aia, pacat de ei!

Link spre comentariu

Salut,Pentru LED-uri indiferent de model, putere si fabricant, care sunt folosite in iluminare trebuie sa fie alimentate obligatoriu din surse in comutatie cu limitarea curentului sub valoarea maxima data de producator..Daca folositi transformatoare clasice pe langa dimensiunea si greutatea mare apar si pierderi foarte mari de putere (prin caldura), deci eficienta este undeva la 50-55%...Folosirea unei surse in comutatie (driver LED) pe langa dimensiunea mica creste si randamentul undeva la 85-95%.Deci nu recomand nici macar sa incerci altceva ... consider o pierdere de timp si de bani...Spor la treaba !

Link spre comentariu

Zextar e o firma care trebuia sa falimenteze de multa vreme. Daca e pe aici un user de la zextar, dau pe main poze cu marlaneala lor si putem discuta asta juridic, fara mistocareli, imi asum raspundearea asa cum si ei sper sa si-o asume. Firma asta exista doar pentru ca noi suntem prosti si in loc sa comandam, cu riscuri, de pe e-bay, preferam reselleri. Mergeti va rog pe site-urile Fenix, baietii precizeaza ce acumulatori folosesc la teste. Mergeti si pe alte site-uri straine si n-o sa vedeti atata reclama. Vi se pare democratic sa va plangeti pe forumuri ca ledurile nu-s conform parametrilor? Am proces pe rol cu tzaranoii aia, pacat de ei!

De asta si-au inchis showroom-ul din Bucuresti ? Cica se concentreaza pe livrarea de la distanta a a celei mai mari oferte de produse LED din Romania.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cica se concentreaza pe livrarea de la distanta a a celei mai mari oferte de produse LED din Romania.

Adica castiga de doua ori: odata la transport (ca au contract cu firma de transport) si ala data la vanzare - pe buna dreptate ,nici un comerciant nu-si asuma riscuri degeaba .cristian2009 ,prin alte tari organele de control se cam uita la ce zice unul si altul pe forumuri si cam 'ating' firmele mentionate - se duc pe la ele si stiu deja unde sa caute .La noi mai dureaza ... mai ales ca sant valabile scuzele de genul celei citata . Putem noi sa tot radem de asemenea vorbe pana cei care hotarasc nu rad, degeaba (deocamdata) .---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Varianta la Brigdelux e MK-R de la Cree ,5 buc fac 8845lm la max si costa 25 euro (la Mouser) . Pe langa certitudinea ca sant originale nu facaturi ,mai e si pretul . Bridgelux are produse depasite tehnic ,o sa ai nevoie de un radiator mare pt Bridgelux LED Array BXRA-50C9000 . Factorul CRI e bunicel dar cate ore de functionare are la puterea maxima ? Tot din datasheet rezulta ca tensiunea maxima e la 33,4V iar curentul max e de 2,8A asa ca sch furnizata nu corespunde cerintelor .Ultima data cand am luat de la DX mi-au trimis marfa peste 2 luni iar la mine a ajuns in 3 luni . Aceea sursa nu corespunde ,watti chinezesti sant speciali -mai mici ,dupa chipul si asemanarea lor .La 70W se incinge de mama focului si daca-i ceri 50W va functiona 1 an.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări