Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator tensiune 12v 2-3 A

Vizitator halogenx

Postări Recomandate

Vizitator mariannnn

deci elementul important este D2...care ar intra in conductive daca pe katodul ei depaseste 18V? valoare mai mica este mai potrivita? de exemplu 14-15V?la pct.4. e mai bine sa pun o capacitate mai mare? cam 220uF? sau are curent de incarcare mai mare si il depaseste pe cel al D1?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

4

• almarghi

3

• validae

2

• costi_b

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1.5KE18A nu taie varfurile la fix 18V asa cum nici ...33A nu o face la fix 33, valorile de referinta se gasesc in pdf-ul transilului, cauta datele pentru ce ti-am sugerat si vei observa cred ca este cea mai potrivita valoare ( trebuie sa fie neaparat cu terminatia A altfel daca nu gasesti asa mergi la cea mai apropiata valoare in sus ca sa nu afectezi tensiunea normala de lucru ). 220u nu cred ca ar fi o problema pentru D1 dar nici nu vad sa fie necesar, poate maxim 100u, tensiunea de la acumulator este oricum continua deci nu exista riplul specific tensiunii redresate de retea.

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

Ma uitam pe pagina unui vanzator si mi-au atras atentia unele specificatii...U invers 15,3V, inseamna tensiunea aplicata (+) la k si (-) la A...daca depasesc aceasta valoare se distruge?U strapungere 18V, inseamna ca in jurul acestei valori, dioda intra in conductie daca e conectata cu K la (+) si A la (-) ? Conform schemei eu o lipesc cu K la (+) /A la (-)....corect?Dioda se va strapunge daca depasesc 18V sau intra in conductie? Poate ma lamureste cineva...

Link spre comentariu

Acel breakdown voltage este tensiunea de la care transilul intra in conductie, nu se strapunge propriu zis, doar shunteaza catre masa tot ce trece peste acel nivel indicat in tabel, acele spike-uri care de natura lor sunt foarte scurte in timp deci nu afecteaza integritatea diodei, si pentru dioda ...18A vad ca acesta poate varia intre 17,1 si 18,9V, ambele variante sunt peste nivelul maxim la care acumulatorul poate ajunge deci nu pot afecta tensiunea normala de lucru, poti folosi diode transil/supresoare bidirectionale la aceeasi valoare, situatie in care polaritatea nu mai are importanta. Acel working reverse voltage banuiesc ca este tensiunea nominala maxima la care dioda poate lucra, adica tensiunea pe acumulator nu trebuie sa depaseasca 15,3V pentru dioda sugerata ca sa nu se distruga, si nu prea are cum sa se ajunga la 15V pe acumulator.

Link spre comentariu
Vizitator mariannnn

am inteles... eu o voi lipi ca in schema: K la Ui stabilizator si A la GND?alta idee: daca in locul D1 lipesc o inductanta de 100uH?

Link spre comentariu

Da, in mod normal o lipesti ca si pe un zenner, dar ti-am zis se gasesc la fel de usor si cele bidirectionale la care polaritatea nu mai are nici o importanta si sunt la fel de ok. Cat despre D1, logica folosirii ei cere ca acolo sa fie o dioda tocmai pentru ca dioda nu conduce decat intr-un sens de aici si protectia fata de conectarea inversa, o inductanta nu ajuta cu nimic acolo, fie folosesti o dioda fie nimic/strap, adica legi direct de baterie intrarea, ca si dioda poti folosi din cele de pe la sursele ATX, practic oricine are o astfel de sursa pe care nu o mai foloseste sau care este chiar arsa, in partea de secundar ar trebui ca macar una din diode sa fie functionala, deasemenea cred ca la fel de bine poti folosi si o dioda redresoare normala la 2-3A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări