slashlinux Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Am gasit o schema pe talkingelectronics cu chasing leds si as vrea sa fie primul meu proiect ca electronist dummy. Uploaded with ImageShack.us Sa ma corectati va rog mult, deoarece nu sunt profesionist in citirea unei scheme, cum am zis sunt incepator: Se folosesc urmatoarele componente: - 6 leduri rosii - 1 condensator de 1uF - 1 rezistenta de 500 k - 1 rezistenta de 22 k - Nu inteleg ce inseamna rezistenta aia --- 330R ? cea care leaga ledurile ? - 1 oscilator 555 - 1 cd 4017 - 10 x 1N418 Si banuiesc ca este alimentat la 6 volti? Astept cateva sfaturi din partea voastra. Va multumesc anticipat Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Nu e rezistenta simpla de 500 kilo-ohmi, este rezistenta semi-reglabila (sau potentiometru). Are 3 fire si atunci cand misti cursorul rezistenta variaza intre zero si 500 k. In felul asta se schimba frecventa cu care oscileaza 555. 330R inseamna 330 ohmi.Sa fii atent la numerotarea pinilor la circuitele integrate.Succes. Link spre comentariu
slashlinux Postat Martie 6, 2013 Autor Partajează Postat Martie 6, 2013 Salut @Ticu, in rest am descifrat bine schema? Merci Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Da. Numerotarea pinilor e ca in poza de mai jos. Integratul este privit de sus (de unde vezi scrisul de pe el).Observa o "cheie" (o adancitura) in partea de sus. Uneori ea este situata in coltul care corespunde pinului 1.Asemanator pentru 555, dar acolo ai doar 8 pini. Link spre comentariu
slashlinux Postat Martie 6, 2013 Autor Partajează Postat Martie 6, 2013 Si banuiesc ca trebuie sa am o statie cu aer cald?Multumesc Link spre comentariu
ratza Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Poţi lipi cu orice letcon sau pistol de lipit. Link spre comentariu
slashlinux Postat Martie 6, 2013 Autor Partajează Postat Martie 6, 2013 Salut,Daca vreau sa alimentez la 12 volti mai trebuie pus vreun condensator sau vreo rezistenta in plus?Multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Sa nu depasesti 15V. 330 ohmi care limiteaza curentul prin leduri ar trebui marita la vreo 680 ohm. Link spre comentariu
slashlinux Postat Martie 6, 2013 Autor Partajează Postat Martie 6, 2013 Si inca o intrebare si nu va mai deranjez.. Plusul si minusul in aceasta schema care e, pe unde intra curentul de 12V ?Din cate vad pe sus este o linie trasata pe care scrie 6v si mai este jos o linie de care sunt legate ledurile...Multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Plusul la linia de sus si minusul la linia de jos. Trebuia sa noteze autorul pe schema.Poti sa-ti dai seama dupa condensatorul electrolitic de 1 micro-farad, care are marcata polaritatea.Ai grija si la polaritatea ledurilor; de multe ori firul plus (anodul) are lungimea mai mare. Link spre comentariu
slashlinux Postat Martie 6, 2013 Autor Partajează Postat Martie 6, 2013 Ok, am bagat la cap .Merci mult sper sa reusesc Stima!!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum