Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat de sudura home made

leo 17

Postări Recomandate

diferenta dintre exteriorul si interiorul torului adica la tine de 10 inmultesti cu inaltimea torului apoi imparti ce obti la 50 frecventa curentului si obti nr de spire pe volt pt primar apoi inmultesti cu 220 v si obti nr de spire pt primar ..asta calculat pt 50 dar poti folosi si pt 45 sau chiar 40 daca o sa il folosesti doar ocazional si pt perioade scurte pt sudura ....secundarul la fel nr de spire pe vol inmultit cu 50 de volti pt tensiune in gol

Link spre comentariu

si bobinele cum e mai bun sa le pun ,primarul pe o jamatate de tor si secundarul pe jumatatea opusa

suprapuse ..intai primarul dupa izolezi bine si apoi secundarul ,dar poti pune si asa cum ai spus
Link spre comentariu

Acea constanta empirica de 50 care se imparte la sectiunea miezului nu are treaba cu frecventa.Se alege in functie de calitatea tolelor in principal.Tolele Permalloy se calculeaza si cu 30/S.Vezi cazul trafurilor chinezesti. Daca vrei un transformator rece calculezi cu 50/s.Economic se calculeaza cu 45/s.E bine sa faci bobinele separat pentru a nu se incalzi reciproc si pentru o reparatie mai usoara .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Asa este, se confunda cu frecventa, dar e de fapt permeabilitatea materialului din care e facut miezul. Cu cat contine siliciu mai putin, cu atat creste numarul constantei (Boltzman, parca). Pentru torul de stator, e bine sa se taie ferestrele originale, care foloseau pentru bobinat ca motor, pentru ase face loc destul la interior, si de a nu se irosi sarma (spira fiind mai lunga), si chiar ceva influiente parazite. Raderea lor se face usor, cu o dalta ascutita bine (doar dintr-o parte),si acoperit , pentru ca sar foarte tare si se si infig, prin ce prind in raza. La bobinat, pe primar cat si secundar, nu va mai chinuiti sa faceti mediane, pentru ca cel mai usor, se poate regla curentul, cu un montaj extrem de simplu, cu triac. Cel mai la indemana, in magazinele de electrice, se gasesc variatoare de lumina, care se monteaza in locul intrerupatoarelor. Schimbandu-i triacul, si montand doua triace de 40A, in paralel, in locul lui, pe un radiator mai mare (eu le-am pus pre un corp de hard), merge perfect. Cine are un aspirator cu reglaj al turatiei, e acelasi montaj, doar ca se schimba si la el triacul (mie mi-a mers mult timp, doar cu unul de 40A, pana s-a starpuns izolatia din primar, la o solicitare mai mare). Alta varianta, reglajul de la flexurile prevazute cu asa ceva, sau masinile de gaurit, defecte (carora li s-au ars bobinajele). Cine vrea o schema, nu e greu de gasit, si o pot da si eu. Un (sau doua) tria, un diac, doua rezistente si doua condensatoare. Pentru reglaj, unul sau doua potentiometre inseriate, de valori diferite. Din unul de 500K pana la 1M, se va regla brut, iar din altul de 100-250k, se va regla fin. Eu il folosesc de mult timp, si n-am avut probleme, decat la starpungerea izolatiei (primar bobinat industrial, blocat cu bachelita doar la capete, iar spirele libere au vibrat pana s-a cojit izolatia). Celelalte date, privind constructia, au fost date mai sus, cu diferenta ca, merge si un miez de 30, pentru maxim 2,5. Dar acum, sunt electrozi de 2, si de 1,6. Eu sudez la tabla (auto), numai cu 1,6 . Acasa, nu ai ce suda, cu mai mult de 2,5 deci, in jur de 100A. Pentru 1,6 curentul in secundar, e de 40-50A.

Link spre comentariu

Formula de calcul este:Np[sp/v]=100000000/4,44 x f x B x S unde:f=frecventa retelei [Hz];B=inductia in miez [Gs];S=sectiunea miezului [cmp].Daca facem calculele 100000000/4,44 x 50 x B rezulta:Np=50/S pt. B= 9000Gs;Np=45/S pt. B=10000Gs;Np=30/S pt. B=15000Gs.Functie de inductia aleasa obtinem, sus, orice constanta.Ca sa obtinem direct nr. de spire din primar, formula devine:N[sp]=230 x 100000000/4,44 x 50 x B x STransformatorul de sudura trebuie sa aiba o caracteristica coboratoare (la initierea arcului 45-50V, in timpul sudarii aprox. 25V). Aceasta caracteristica se obtine printr-un cuplaj mai slab al primarului cu secundarul (bobinele unele langa altele). Daca se bobineaza secundarul peste primar, obtinem un transformator cu cuplaj strans, la care tensiunea , in timpul sudarii, nu mai coboara la aprox. 25v. Acest lucru conduce la un curent f mare care inroseste electrodul, cu consecintele negative stiute (cade pasta de pe el si ramane sarma goala).Spor

Link spre comentariu

Aia e formula stiintifica, dar 90 sau 99,9% din cei ce fac un transformator, folosesc N= 50/S*U Asta e formula "sfanta" folosita de toata lumea, si sunt convins ca chiar si tu, o folosesti. Da chiar un numar de spire mai larg, deci in siguranta. Unora le place sa se complice, sau sa complice pe altii, numai de dragul de a-i face neputinciosi, in fata unor situatii simple. Eu am facut zeci, chiar sute de aparate de sudura si alte transformatoare, am invatat si pe multi altii, si totul cat se poate de simplu, ca informatia s-o poata acumula oricine.

Link spre comentariu

Dl. nelute8 modul dvs de abordare este cam "ciudat". Daca toti gandeau ca dvs. acum citeam la opait, ne deplasam cu caruta cu cai si nu mai comunicam prin net. Nu va obliga nimeni sa utilizati formula "stiintifica". Lasati-i macar pe altii sa invete sa construiasca transformatoare mai bune. Utilizarea formulei empirice Np[sp/v]=50/S conduce la realizarea unui transformator neperformant, mare (ca volum, greutate), cu pierderi mari in Cu si Fe (deoarece bobinajul este supradimensionat, trebuie utilizat un miez mai mare), etc.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

datimi si mie un sfat am datimi si mie un sfat am un aparat de sudura facut pe un stator de motor sudez cu 3.25 fara probleme am patru diode ku 1290 si vreau sa le pun pe secundaru aparatului sa pot suda si cu superbaz diodele suporta fiecare 90A si 1200 V cum sa le pun ? toate patru pe un fir sau doua cy doua sau ca in legatura Greitz toate patru sunt de plus sunt de la un aparat de sudura va rog sami desenati daca sunteti amabili legarea lor corecta

Link spre comentariu

Nu cred că vor rezista diodele KU1290, fiindcă dacă nu mă-nşel sunt de 90A. Acest curent e suficient doar pentru sudura cu electrod de 2,5mm, dar vârful de curent la iniţierea arcului e cu mult mai mare. Ai avea nevoie de diode TU38 de exemplu, dar să nu crezi că e suficient doar să redresezi curentul alternativ şi va merge ca uns.....ai nevoie şi de filtrare, care la curenţii ăia e greu (la propriu) de rezolvat. Condensatorii necesari sunt mari, grei şi scumpi iar bobina de aplatizare e aproape cât traful în sine. Eu zic să foloseşti Supertit fără modificări, e mai bine aşa.

Sudura în curent continuu e sensibilă la întreruperile cauzate de trecerile prin zero ale pulsurilor obţinute după redresare, chiar dacă reuşeşti să sudezi cu superbazici, te vei chinui, electrodul tinde să se lipească foarte des...

Link spre comentariu

Pai nu se vede nimic scris pe ele....nu se poate face o apreciere corecta doar dupa dimensiuni! ....

Daca este vreun cod scris pe ele , spune-ne si noua ce scrie....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări