Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 __farad_ crezi ca asta ar fi cauza pentru care nu licare ele?? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Pe baza tranzistorului (rezistenta). Link spre comentariu
__farad__ Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 __farad_ crezi ca asta ar fi cauza pentru care nu licare ele??NU. Eu doar ti-am aratat cum sa faci un lucru corect. Cel putin eu cand invat ceva ma intereseaza si DE CE e asa cum e nu doar sa functioneze. Nu "licare" pt ca: 1)tranzistorul este legat gresit. 2)tranzistorul este polarizat continuu (conduce in permanenta). Acuma as mai intreba ceva: fara semnal ledurile stau aprinse sau se sting? Cand "apare" muzica ledurile se aprind brusc si raman asa? Daca da semnalul este prea mare deci inseriezi o rezistenta (sau semireglabil) In plus trebuie sa ai grija ca masa de semnal (banuiesc ca de la placa audio iei semnal) sa fie legata la emitorul tranzistorului iar firul cald (cu semnal) la baza. Link spre comentariu
Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Farad__ fara semnal leduri stau tot aprinse doar ca la o intensitate foarte mica. Am incercat si cu rezistenta dar fara rezultat. Am incercat sa pun rezistenta intre baza si colector tot fara rezultat. Link spre comentariu
__farad__ Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Daca pui o rezistenta intre baza si colector polarizezi tranzistorul si intra in conductie (cu conditia sa fie bun). Ar fi buna o poza cu ce ai acolo. Pana atunci fa urmatorul test: realizeaza montajul de mai jos. Intrarea in leag-o initial la masa. Ledurile trebuie sa fie stinse. Daca nu se sting atunci tranzistorul este defect. Daca sunt stinse atunci atinge intrarea de colectorul tranzistorului (sau de +12V daca mai inseriezi o rezistenta de 10K). In cazul din urma ledurile trebuie sa lumineze atata timp cat tii intrarea la +. Link spre comentariu
Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Am legat in-ul la emitator si ledurile pe colector, apoi pe baza. In toate situatiile ledurile se aprind slab. Am incercat si cu rezistenta, dar tot fara efect. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Si rezistenta inseriata cu ledurile unde e? Link spre comentariu
__farad__ Postat Aprilie 2, 2013 Partajează Postat Aprilie 2, 2013 Si rezistenta inseriata cu ledurile unde e? S-a pierdut in calculul pe care i l-am aratat mai sus Partea proasta ca nici eu nu am figurat-o in schema de mai sus . Deci se inlocuieste ledul 4 cu o rezistenta de 120-150 ohmi.Scuze pentru omisiune@Mihai1989daca legi aiurea ledurile ba in baza ba in colector ba mai stiu eu pe unde cum vrei sa mearga? Mai mult ca sigur ca BD-ul ala e prajit de mult. Electronica nu se face la nimereala, trebuie sa stii exact ce faci. Iti dau un sfat: inainte sa pui mana pe pistolul de lipit invata despre tipurile de tranzistori, ce face si cum se foloseste. Daca ai inteles cum functioneaza un tranzistor poti face panarama asta de montaj cu ochii inchisi. In plus, daca folosesti leduri obisnuite nici nu ai nevoie de un tranzistor de putere medie, tip BD. Orice BC amarat poate duce 20mA. De exemplu BC546.Si daca tot va plac ledurile care "clipare" dupa muzica uite si o varianta de orga de luminifqZre9H2cx0 Link spre comentariu
Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Am precizat: sunt inca la inceput. O sa ma documentez mai mult in ceea ce priveste tranzistorii si celelalte componente electronice si o sa revin.Va multumesc pentru raspunsuri!!!!!! Link spre comentariu
__farad__ Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Am precizat: sunt inca la inceput. O sa ma documentez mai mult in ceea ce priveste tranzistorii si celelalte componente electronice si o sa revin.Va multumesc pentru raspunsuri!!!!!!Stiu cum e. Cand am inceput am ars un pumn de tranzistori, pt ca m-am repezit mai intai la pistolul de lipit.Nu trebuie sa te simti jignit. Toti am facut asta chiar daca unii nu recunosc. Problema este ca esecurile demorali-zeaza, de aceea multi se apuca dar putini termina. Link spre comentariu
Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Nu m-am demoralizat, din contra m-am ambitionat, am reusit pana la urma cu un nou tranzistor bd 243c cu 4 leduri de 3v, dar astazi cautand prin magazine am gasit leduri de 1,5 v; 20 mA asa ca am de gand sa refac schema. O sa pun si un video cand termin. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Leduri de 1,5V eu nu stiu ca ar exista.In primul rand ledurile se alimenteaza in curent. Iar la un anumit curent au o anumita cadere de tensiune pe ele. Si cea mai mica cadere de tensiune ar fi 1,7-1,8V la ledurile rosii Link spre comentariu
Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Dr. L ai dreptate nu exista de 1,5 volti, am intrebat la un alt magazin de electronice si au confirmat cele spuse de tine. Am reusit sa alimentez doar 5 leduri din cele 8 achizitionate. Link spre comentariu
Vizitator Mihai1989 Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Faptul ca nu am putut alimenta decat 5 leduri este influuentat de faptul ca am luat leduri de culori diferite pentru ca din cate stiu eu ledurile colorate au diferite voltaje. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Pune problema invers pt aflarea raspunsului la "de ce nu se aprind ledurile toate ledurile?":-ledurile fiind dispozitive alimentate in curent ,ce se intampla cand ledul cu cadere de tensiune mica e strabatut de curent ? dar cand ledul cu cadere de tensiune mare e strabatut de curent ? dar cand un led cu cadere mica e inseriat cu unul cu cadere mare?LE Ledurile nu au voltaj (de fapt nimic nu are voltaj ,aceasta fiind o formatie de muzica ) ; eventual o cadere de tensiune ,pe scurt o tensiune care de fapt e o consecinta a ... explicatia cu ceva randuri mai sus . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum