cirip Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 S-o luam pe rand. Ceva e putred cu simularea. Te rog ploteaza separat tensiunea si curentul. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Cutentul este de 1mA in linie dreapta de la 100Hz la 100KTensiunea este de 1mV in linie dreapta de la 100Hz la 100K Link spre comentariu
cirip Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Fa o poza cu setarile sursei V3. Cred ca acolo e beleaua. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Am facut si la sursa de curent. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Aha! V-am prins, vrajitoarelor!Bravo Dudi! Sursa de curent trebuie sa fie de curent continuu, ptr ca e polarizare. Fa AC=0 si DC=1m la sursa de curent I1 din emitor.EDIT: Mai poti incerca ceva. Daca inlocuiesti I1 cu o rezistenta de 5.6K, o sa obtii un curent static de 1mA, iar masuratoarea Re proprie a tranzistorului nu va fi afectata prea mult. Incearca si cu 5.6K in loc de generatorul de curent I1.Posteaza te rog rezultatele. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Da, acum merge. Si cu sursa de curent si cu rezistenta. Si mai observ ca rezultatul nu are legatura cu beta, pt ca formula se reduce la Rx = 1 / 40 Ic Dar inca nu pot sa ma bucur pt ca nu stiu ce am masurat noi aici. Ce am masurat noi aici este 1/40 Ic iar formula impedantei de iesire este Link spre comentariu
cirip Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Ce am masurat noi aici este 1/40 Ic iar formula impedantei de iesire este Daca tii cont ca Re=infinit daca pui sursa de curent, Rsource=0 ca sa simplificam, ajungem la rezultatul cunoscut de tot targul ca impedanta de intrare in emitor este 1/gm, unde gm=panta. In cazut bipolarului panta=gm=40*Ic [mA/V] Ce e neclar? Dar asta nu-i nimic. Dupa ce clarificam metroda asta, te paste episodul 2, in care o sa-ti arat o alta metoda de masurare. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Dar in schemele de repetor pe emitor pe care le intalnim in practica RE nu este infinit si Rsource nu e zero.Nu am vazut repetor pe emitor fara rezistenta in emitor. Nici nu cred ca se poate asa ceva... Link spre comentariu
cirip Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Tot nu vad care e problema. Ai formula, ai simularea, joaca-te un pic. Da valori lui Re, Rsource, etc. si vezi ce iese. Compara calculul cu simularea.E adevarat ca Re=infinit nu exista, dar daca pui 5.6K in paralel cu 25 ohmi, o sa dea 24.88 Ohmi. Cam tot 25. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 8, 2013 Partajează Postat Martie 8, 2013 Nu am vazut repetor pe emitor fara rezistenta in emitor. Nici nu cred ca se poate asa ceva... Incearca schema de mai jos. Stii la ce foloseste? Cand o sa vrei sa faci un filtru activ, dar nu vrei sa pui operational, caracteristica e mai aproape de cea calculata daca pui generator de curent in emitor fata de varianta cu rezistenta in emitor.http://www.elforum.info/download/file.php?id=39625 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Am facut un tabel de calcul petru proiectarea unui repetor pe emitor.Valorile pt rezistente le da bine insa nu stiu daca impedantele de intrare si iesire sint chiar ca in realitate si mai ales la frecvente mari unde treburile se imput foarte rau. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 12, 2013 Partajează Postat Martie 12, 2013 Mi-a mai zis cineva ca poti sa masori impedanta de iesire punand o sarcina variabila la iesire si masurand tensiunea pe sarcina. Atunci cand tensiunea scade la jumate fata de cat era in gol, impedanta de iesire este egala cu rezistenta de sarcina (pe care o cunoastem).Am incercat asta pe simulator si nu scade deloc tensiunea, orice sarcina as pune... Link spre comentariu
cirip Postat Martie 13, 2013 Partajează Postat Martie 13, 2013 Am incercat asta pe simulator si nu scade deloc tensiunea, orice sarcina as pune...Ca de obicei, posteaza schema in format jpg, sa vaza boborul. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 13, 2013 Partajează Postat Martie 13, 2013 E aceeasi schema de care am discutat. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Aha. Pai s-o luam pe rand. Am scris pe pagina anterioara ca impedanta se evalueaza cu semnal mic. Daca o sa-i dai in goarna cu 6Vvv, o sa-i sune apa-n cap. Nu merge asa. Vad ca ai pus acolo sarcina de 400 Ohmi. O fi bine? Ia sa calculam. Daca aplicam formulele de pe pagina anterioara s-ar obtine cam asa: Rpi=1/(40*Ic)=1/(40*23mA)=1.08 Ohmi. Re=(Rsource+Rpi)/beta = 834/200 = 4.17 Ohmi, unde Rsource e R5 || R6 || R14, iar beta = 200. Deci tensiunea s-ar injumatati la o rez de sarcina de aprox 4 ohmi. Sa vedem ce zice simularea. Na beleaua, ca de la 8mV cand R7=100K, practic in gol, ajunge la 4mV cand R7=4.5 Ohmi. Adica s-a injumatatit, deci ceea ce ti-a spus amicul e corect. Daca sarcina e cam cat impedanta de iesire, tensiune in sarcina e jumatate din tensiunea in gol. Nu uita conditia de semnal mic. Altfel s-a dus in sfecla toata analiza. http://www.elforum.info/download/file.php?id=40094 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum