Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Final cu IRF510

Vizitator

Postări Recomandate

Va salut ! Am si eu o intrebare catre cei care au experimentat amplificatoare de rf cu irf 510 si 530: e vreo diferenta majora de comportament a irf 530 fata de 510 ? multe scheme am vazut cu 510 dar eu as face cu 530 pt ca teoretic as obtine o putere mai mare...vreau sa scot undeva la 100-150W in 27Mhz cu 2x irf530. oare ce putere suporta la intrare..am o statie care scoate 30W si..cred ca e un pic cam mult pt intrarea irf urilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

9

• Yo4You

6

• BodoRF

5

• yo3ihg

4

Top autori în acest subiect

Eu iti zic sa experimentezi cu IRF510 deoarece are capacitate foarte mica drena sursa si urca bine si in frecventa.Irf530 nu am experimentat insa asemenea puteri fabuloase in 27Mhz e mai greu de obtinut.Poti scoate 100w cu 4 IRF510 si excitat deasemenea cum trebuie.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am facut si eu un amplificator pt 3,7 mhz cu doua irf510 de pe http://lpistor.chez-alice.fr/pairf510.htm

am reusit sa scot doar 8W cu alimentare 13,8V, si cu atenuator si fara atenuator.

la 24V am scos chiar 25W.

de ce scot asa putin la 13.8V? chestia asta de exemplu se lauda ca scoate 18W, schema este asemanatoare cu ce am facut eu, mi se pare ca este construit si de yo6pir:

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=242

Link spre comentariu

Iasa mult oricum 40-50wati chiar alimentat la 23V.Eu unul cand am facut la fel ca si tine aceasi problema intampinam.Verifica mosurile ca numai cu un singur mos se poate scoate 30wati si celalalt s-ar putea sa fie intrerupt.Verifica driverul, eu aveam un KT907 faceam modulatia de ziceai ca is extraterestru vorbeam si se auzea un tremurat, apoi am inlocuit cu BFW17 si s-a remediat problema.In rest trebuie sa functioneze foarte bine, verifica filtrul low pass bobinele is destul de critice ca si inductanta si vezi musai pe tor de ferita.

Link spre comentariu

driver nu am, alimentez direct din ft817 (4 trepte de putere 0.5, 1, 2.5, 5w), filtru e facut ca la carte cu toruri T50, trafurile cu FT50.exista vreo sansa sa parlesc vreun tranzistor la lipire? oricum la emisie se incalzesc amandoi, deci teoretic ar merge amandoi, nu?

Link spre comentariu

Da corect functioneaza dai 3,1V pe grile la IRF510 si daca dai 0,5wati faci atenuator de 3db.Exista doua bobine pe drene si alimentare facute cu ferita de banda larga. Acolo pui doua ferite FT50-43 in paralel si bobinezi bifilar sarmele ff bine rasucite, eu le-am rasucit cu bormasina.Trafo3 de iesire il inlocuiesti cu doua tubulare de ferita de pe cablu VGA, nu l-am crezut pe yo6pir ca functioneaza, cei drept merge super le-am testat feritele la 32Mhz randament maxim aproape.Pui doua tuburi de alea si bobinezi primarul si secundarul cu sarma litata cum are si sursa de calculator.-primar 2 spire.-secundar 3 spire.Alte amanunte numai stiu ce sa iti mai zic, mie mi s-au ars finalii in nestiire din cauza lui LM7805 pur si simplu se inducea RF i-ar 7805 in loc sa dea 5V mi-a dat mai mult si mi-a stricat mie finalii, asa ca am renuntat la 7805 si am pus un BD139 stabilizare serie si pe pot de zenner 3 leduri verzi.

Link spre comentariu

am deja cablajul facut dupa siteul francezului si nu prea merge modificat, dar in loc de irf510 merge montat unu mai puternic, irf530 sau ceva asemanator dar cu putere mai mare, fara a modifica circuitul?

Link spre comentariu

Salut Vlade, renunta la schema francezului, ca nu se poate scoate din ea ce vrei tu si eu am facut-o si am renuntat la ea in favoarea schemei de pe Radioamator.ro, care e mai bine inchegata si mai corecta d.p.d.v.al polarizarii tranzistoarelor. Fa cum a zis si Feri si da-le in grila 3,1V-3,5V si la 28V poti sa scoti 75W din schema aia numai sa te tina feritele, HI! Eu am pus la al meu ferite de pe cablul video PC, 2 buc in binocular. Merg super OK. Am incercat si cu stoc de 3+3 FT50-43 si se incalzesc de le ia dracii la 40W. Nu merg! pune ferite de cablu video si poti sa tragi de ele pana la 75W. Vezi ca trebuie neaparat radiator tapan, cu ventilator. Altfel poti sa te trezesti cu fum in carcasa, HI! Respecta cu strictete schema postata pe Radioamator.ro si va merge OK. Nu poti pune IRF530 in loc de IRF510 deoarece au capacitate grila sursa prea mare si nu urca in frecventa mai sus de 3,5. Ca sa scoti putere mai mare din schema aia, poti sa incerci IRF840 alimentate la 50V ca alea au capacitatea asemanatoare cu IRF510 (vezi in datasheet) si au si tensiunea drena sursa mai mare, dar oricum in schema aia, nu poti sa alimentezi cu mai mult de 1/3 din tensiunea maxima a tranzistoarelor. Asa zice regula! Si eu vreau sa incerc cu IRF840 la 50V sa vad cat pot scoate. Daca nu am vazut o schema cu 4xIRF510, doua cu doua in push-pull, care debiteaza pe trafo final comun si scoate 100W. Pana atunci, toate bune si spor la construit! 73! Ovidiu.

Link spre comentariu

multumesc pt sfaturi, pt a da 3.1v pe grila tre sa scot potentiometrul ala de polarizare, dioda si rezistenta nu?Ovidiu, inca nu ma apuc de construit alta schema, dar am un amplificator de CB cu sd1446, as vrea sa-i modific filtrul de intrare si pe cel de iesire sa mearga in 3,7mhz. (azi am masurat pe sarcina si cu 5w la intrare scoate 80w cu un singur tranzistor)stie cineva cum pot calcula aceste filtre? ma gandeam la ceva de banda larga la intrare si de filtrul de iesire de la schema cu irf510

Link spre comentariu

Da Ovidiule se pot scoate puteri fabuloase insa sa nu exageram iti zic ce am reusit sa scot eu din BITX multiband.In 80m scot 50wati , 40m iasa 40wati , 20m iasa 30wati in 18Mhz 21Mhz 24Mhz undeva peste 10wati nu cu mult, si in 28Mhz scot 4wati.Finalul este excitat exact cu schema clasica de la BITX-20 pana se ajunge la IRF510 , numai ca eu am pus atenuator de 3db si finalul cum este si pe radioamator.roAlimentez totul cu 23V.Domnle construieste un final cu IRF840 ca ai sa fi uimit am facut eu iasa power de te rupe scoti suta de wati usurel stiu ca am pus direct un bec de 100wati si se aprindea de ziceai ca e la 220V.Eu vreau sa pun punct la finalii cu IRF-uri zic ca imi ajunge cat scot inca imi este foarte suficient pentru a lucra, vreau sa fac final cu GU81 sa am 1KW , acu cateva zile am auzit jamaica in 7Mhz am strigat fara succes.Cum am ajuns la conluzia ca este folositor si util un final cu GU81?Pai faci home made ceva scoti sa zicem pana in 200wati parca numai are rost pentru ca si scula industriala stie tot pana in 200wati sa zicem, dar 1KW inca nu am vazut scula care sa debiteze asa putere, deci va fi util si la statii ce scot 5-10wati si la statii ce scot 100wati.Vlade filtrele toate is uzuale la fel cel de la IRF de pe iesire se poate folosii la un final cu BLX14.Ramane acuma sa cauti ceea ce crezi ca iti va da reusita mai mare.73 de la yo2mho Fery!

Link spre comentariu

Asta voi folosi eu pentru 100W in 27MHz, ieri l-am cumparat de la un sofer de tir dar inca nu am avut timp sa-l montez. Are 4 mosfeti, cate 2 paralel pe fiecare ramura a finalului. Din pacate nu stiu ce tip sunt deoarece suruburile radiatorului nu se desfac nici cu ranga :rade: Cunoaste cineva aparatul, ca sa-mi spuna si mie ce finali are si daca chiar scoate puterea cu care se lauda?.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Asta voi folosi eu pentru 100W in 27MHz, ieri l-am cumparat de la un sofer de tir dar inca nu am avut timp sa-l montez. Are 4 mosfeti, cate 2 paralel pe fiecare ramura a finalului. Din pacate nu stiu ce tip sunt deoarece suruburile radiatorului nu se desfac nici cu ranga...Cunoaste cineva aparatul, ca sa-mi spuna si mie ce finali are si daca chiar scoate puterea cu care se lauda?.

S-ar putea sa ai o surpiza si sa mearga banda larga in HF.Poate este chiar acesta http://www.cqham.ru/images/boost747.gif comentat aici viewtopic.php?f=29&t=31085
Link spre comentariu

Multumesc de informatie, este exact amplificatorul meu acolo.Intre timp l-am montat, functioneaza ok in 27 MHz. Nu am avut cum sa-i masor puterea de iesire din lipsa unei rezistente de sarcina corespunzatoare ca putere si neinductiva. Dar se vede pe grafice ca scoate doar 60...70W in banda de 27.Functionarea in benzile de jos, s-ar putea sa fie buna. Depinde de cele 2 transformatoare RF si din cate se vede pe grafic puterea creste odata cu scaderea frecventei.O imbunatatire s-ar putea face montand la iesire un filtru "pi", sa mai reduca armonicile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări