Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Final cu IRF510

Vizitator

Postări Recomandate

Salut Simnakovi,Sunt 2 probleme care trebuiesc rezolvate la reflectometrul tau: echilibrarea si capatul de scala (sensibilitatea).Hai sa le luam pe rand. Cred ca echilibrarea este deocamdata cea mai importanta. Eu am facut niste socoteli (sper ca nu am gresit) in care am presupus ca torul are 35 de spire in secundar si 1 spira in primar. Toate celelalte valori sunt ca in schema. Mie mi se pare ca nu se echilibreaza cu 4.7pF spre antena. Te-as ruga sa inlocuiesti condul de 4.7pF cu 3.3pF, sa incerci sa refaci reglajul din trimerul de 60pF si sa spui daca reusesti sa obtii un minim pe reflectata. Ce sarcina folosesti? Cum e construita? Esti sigur ca e neinductiva? La ce frecventa reglezi?Cirip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

9

• Yo4You

6

• BodoRF

5

• yo3ihg

4

Top autori în acest subiect

Salut baieti,

Si eu m-am gandit ca numai de la condensatorul dinspre antena e problema. In alte scheme asemanatoare acel condensator era un trimer de 5pF, sa se poata regla la valori sub acea limita.

Il voi inlocui cu unul mai mic. Rezistenta de sarcina este formata din 2 bucati rezistente de 100 ohmi/16W de televizor cu lampi de pe vremuri. Nu prea este neinductiva dar merge, cred eu. Torul este exact ce se cere in schema FT50-43 procurat de la Sorin Nimara YO7CKQ fara dubii.Bobinajul este 35 sp in primar si ce se vede in poza in secundar. Si eu sunt nelamurit ca ar trebui sa mearga. NU?

Am gasit o schema asemanatoare care m-a pus pe ganduri. Nu care cumva trebuia sa aiba infasurarea primara si o priza mediana? Ia uitati-va la schema asta:

http://pa3cno.qsl.nu/?q=node/5

Seamana izbitor de mult, daca facem abstractie de partea de masura cu CI. Ma gandeam sa modific schema dupa acel model si sa vedem ce iese. Oricum mai auzim si alte pareri. 73! Ovidiu.

Link spre comentariu

Chiar asa de inductive incat sa-mi dea reflectata la fel de mare cat directa ?! Ma rog, cu ceva mai putin dar nu aproape de zero. Am facut probe si cu o rezistenta de 51 ohmi de 2 W, mi-a iesit fum din ea dar tot am avut timp sa vad reflectata foarte mare. Sigur nu e de la rezistente.Parerea mea.

Link spre comentariu

yo9hrb are mare dreptate.

Am masurat doua bucati 100/16W in paralel pe MFJ home made.La 3.5Mhz imi arata swr 4:1, in 7MHz este dezastru :sparge: .

Daca ai masurat puterea tot pe acele rezistente sa stii ca te-au inselat...Eu folosesc 20 rezistente de 1K/0.5W(pelicula carbon) puse in paralel.Cred ca reflectometrul tau indica corect :rade:

Link spre comentariu

Sigur de la rezistentele de sarcina e, cum a zis YO9HRB. Sunt inutilizabile in RF, fiind confectionate din fir subtire de crom-nichel bobinat pe un suport izolator, un fel de de tub azbest, apoi bagat in suportul ceramic. Pot sa aiba cateva zeci sau chiar sute de spire, depinde de rezistenta.S-ar putea face o rezistenta de sarcina din combinatii serie paralel de rezistente cu pelicula de carbon, de exemplu 9 x 470 ohmi in paralel, dar problema e racirea. Pentru puteri sub 5W si masurari rapide ar merge.

Link spre comentariu

Da, asa ceva am masurat. :sparge: Era normal sa iti arate reflectata mare.De exemplu cu analizorul pt antene in banda de 7Mhz imi indica reflectata la cap de scala si aparatul nu minte.Foloseste pt reglaje mai multe rezistente cu pelicula de carbon puse in paralel, apoi te apuci de mesterit in reflectometru.Poate reusesti sa gasesti cablu de 50 ca sa mai elimini din necunoscute.Succes!Off topic:chiar si rezistentele bobinate special pt inalta frecventa (seria RWNI de 80W) pe care se acordau statiile R1300 nu sunt perfecte.De la 6Mhz in sus incep sa nu mai aiba 50 ohmi.

Link spre comentariu

Stati asa putin mai baieti, se poate sa nu am reflectata zero deoarece legatura dintre transceiver si final am facut-o cu cablu de 75 ohmi de televizor? Asta sa fie motivul real? Sau nu!? Este de 1 metru lungime si este din coaxial pentru CATV. Si cel de la antena este tot din ala , ca nu am altul dar cand cuplez antena la final prin Z-match, diferenta la acord bun este tot de numai o linie (diviziune) intre DIR si REF. Ca si pe rezistentele de 50 ohmi. Ca acum am gasit rezistente chimice de 1W / 75 ohmi si am facut un grup rezistiv neinductiv din 6 bucati legate serie/paralel sa dea 50 ohmi. Nu mai stiu ce sa cred cu reflectometrul asta. :scarpin

Link spre comentariu

Am adus o inbunatatire la acest final cu IRF-uri. Astea nu se prea incalzesc asa de tare la tensiuni de alimentare relativ mici, ca la mine 19,2V. Asa ca am montat un dispozitiv de control al turatiei ventilatorului, ca sa nu se mai auda bazaind in cutie, tot timpul, numai cand se incalzesc tranzistoarele sa ia turatie. Montajul l-am recuperat dintr-o sursa de PC, asa zisa "silentioasa". Acum a devenit "silentios", finalul meu. 73!

Link spre comentariu

Am urmarit un pic discutia....Am realizat cateva rezistente de sarcina din rezistori SMD marimea 2512 - 1W ( pret 0.09RON/buc. de 1K ). Sarcina astfel realizata este total neinductiva, de mici dimensiuni si , realizata ingrijit, merge la frecvente mari. :freaza:

Link spre comentariu

Ca venii vorba de sarcina artificiala , va prezint si eu sarcina mea artificiala :)

Posted Image

http://i157.photobucket.com/albums/t71/ ... 9_0936.jpg

Sarcina a fost realizata din 3 rezistente de 270ohmi si 3 de 330ohmi a cate 3wati din carbon deci neinductiv.

Pe langa schema dupa care m-am luat i-am pus o dioda shotky pentru redresare un condensator de 10nano pe katod si masa si un aparat de masurat care numai mergea ohmetrul si il folosesc pe post de voltmetru masor tensiunea redrsata si am un tabel dupa care imi pot deduce puterea.

http://www.northcountryradio.com/Articles/dummy2.htm

Link spre comentariu

Am realizat cu @sorteh o sarcina formata din rezistori neinductivi profesionali.5 x 10 ohmi inseriate si montate pe radiator. Numai lungimea terminalelor dintrecei 5 rezistori fac ca sarcina sa se comporte deplorabil peste 14 MHz. Ma indoiescca cei ~30 cm de conductor fac aceasta sarcina propice unor masuratori de acuratete.Incearca sa masori sarcina cu ceva gen MFJ259B si trage concluziile. E drept ca lalimita merge si cu astfel de improvizatii...

Link spre comentariu

Eu zic ca e mai bine sa nu folosesti rezistente de valori mici si in serie, ci de valori mai mari in paralel.Ce fel de rezistente "neinductive profesionale" sunt?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări