Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

montaj LED-uri IR

Vizitator linuxian

Postări Recomandate

Vizitator linuxian

Salutare tuturor!

Ma poate ajuta cineva cu un montaj: as vrea sa alimentez 4 LED-uri IR 940nm la o baterie de 3,7V (cum sunt cele de Nokia de exemplu).Problema e ca nu am nici cea mai mica idee cum vin legate,in serie sau in paralel si nici ce componente aditionale imi trebuiesc...presupun ca am nevoie de o dioda si o rezistenta.O schema m-ar ajuta teribil de mult si eventual valorile pieselor care trebuiesc folosite.Mentionez ca am nevoie de acest montaj pentru o camera de supraveghere si as vrea ca LED-urile sa functioneze cca. 2-3 ore.

Conform datasheet-ului,LED-urile mele sunt de tip SMD (http://www.optosupply.com/UploadFile/PDF/osi5las1c1a.pdf )

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

2

• Spitfire

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Daca ma iau dupa datasheet as recomanda pentru fiecare led o rezistenta de 26 ohm (in total 4 rezistente si toate cele 4 ansambluri led + rezistenta legate in paralel). Calculul se face luand ca reper tensiunea maxima a acumulatorului de 4,2V si tensiunea minima pe led de 1,6V. Diferenta acestora este preluata de rezistenta. Asa ca (4,2 - 1,6) / 0,1 = 26. Tinand cont ca aveti un consum de 400mA pentru 3 ore de functionare ar trebui un acumulator de 1200mAh (400mA x 3h =1200mAh, calcul simplist pentru ca pe masura ce scade tensiunea scade usor si curentul prin leduri crescand usor durata de functionare). Daca preferati varianta cu leduri in serie atunci se leaga doua cate doua in serie astfel ca tensiunea pe ledul compus creste la 3,2V (4,6V). Se foloseste o rezistenta de 10 ohm la fiecare ansamblu de doua leduri. Problema este ca datasheet-ul spune ca tensiunea pe led la 100mA poate fi si de 1,8V si aceste doua leduri inseriate nu vor fi alimentate la curentul maxim mai ales cand acumulatorul ajunge la 3,2V. Capacitatea acumulatorului necesar se reduce la jumatate.Daca aveti nevoie de emisie constanta toate aceste 3 ore (curent constant prin leduri) montajul se complica fiind necesara o sursa in comutatie.

Link spre comentariu

Valoarea curentului prin LED, de 100mA, reprezinta "Absolute limit ratings", in practica recomand sa nu depasiti un 75mA- deci inseriati cu fiecare LED un rezistor de 27 ohmi/0,25W, pt. acumulator de Nokia.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Fiecare led alimentat printr-o rezistenta de 27 de ohmi . Puterea disipata pe rezistenta depinde ce gradul de incarcare al acumulatorului , cand acumulatorul e la 3,7V (incarcat 0%) rezistenta e suficienta de 0,25W dar cand e la 100% trebuie 0,5W ,deci pune niste rezistente de 27ohmi la 0,5W si toata lumea e fericita .

Link spre comentariu

Rezistentele vin inseriate cu ledurile adica fiecare led are rezistenta lui. Fiecare grup astfel format de led plus rezistenta se va lega cu celelalte trei grupuri formand ansamblul complet. Si cum o poza face cat 1000 de cuvinte uite un exemplu http://evilmadscientist.s3.amazonaws.co ... el_LED.png luat de aici (Eng): http://www.evilmadscientist.com/2012/re ... -for-leds/ .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări