Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru activ trece sus cu fercventa de taiere 150Hz

Mircea Bartic

Postări Recomandate

As fi foarte recunoscator , daca cineva m-ar ajuta cu o schema pentru asa ceva...daca se poate sa fie testata, ca de pe net am mai luat shi alte tzepe :? ....Panta minim 12 dB / octavaMultumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

7

• cirip

5

• moro

1

• csl1131

1

Top autori în acest subiect

Incerc sa te ajut eu.Cu ce operational vrei? Sau vrei cu tranzistor?Are vreo importanta caracteristica de trecere? Adica Butterworth, Cebisev, Bessel...150Hz la 3dB sau la 6db?Daca esti dispus sa mai bagi o piese doua in plus, ti-l pot face la 18 sau 24 dB/octava.Baga un raspuns. Nu te teme sa spui "nu stiu". Si asta e un raspuns valid. Oferta de ajutor ramane valabila. :) Cirip

Link spre comentariu

ma gandeam la ceva cu UA741 (parca asta era)Eventual propune tu unul (tu esti expertul in astea)oricum , prefer operational decat tranzistori (e prea complicat=> mai multe sanse ca eu sa-l asamblez gresit)Problema este in felul urmator:subwooferul va avea panta de taiere de 12dB / octava, deci (cred) ca si satelitul trebuie sa aiba aceeasi panta, pentru ca altfel la compunerea celor doua pante sa nu rezulte neliniaritati in raspunsul in frecventa (peaks).totusi daca crezi ca merita, il voi face si de ordin mai mare 18 sau 24 dB/ octavasemnalul va intra intr-un amplificator de 150W RMS facut cu 2xtda7294 in punte/canal, problema este ca intrarea nu va depasi 750milivolti in filtre, dar amplificatoarele au nevoie de 1200milivolti pentru a-si atinge puterea maxima.(deci trebuie integrat si un preamplificator , ma gandesc)

Link spre comentariu

OK, am inteles.Uite ce propun eu: 741, desi e f popular, e cam lenes ptr audio si putin cam zgomotos. Poti sa-l pui, dar daca ai altceva mai rasarit, nu ezita sa-l inlocuiesti (TL082 de ex). Filtrul o sa-l fac de tip Butterworth (adica maxim plat) cu frecv de taiere la 3dB de 150Hz, 12dB/octava ca sa se pupe cu ceea ce ai deja. Filtrul va avea si amplificare, ca sa nu ma trebuiasca preamp. O sa amplifice de 2 ori, adica 750mV la intrare o sa genereze 1500mV la iesire.Va trebui si un adaptor de impedanta la intrare, care se poate face cu un tranzistor repetor pe emitor sau cu un alt operational. Ce preferi? Eu as prefera tranzistor.Am sa folosesc o tens de alimentare de 12V, dar daca nu-ti convine, putem discuta.O sa postez schema si simularea caracteristicii amplit/frecventa. Realizarea cablajului e la tine in curte. Ce zici? Suna OK?Cirip

Link spre comentariu

Salut,Uite aici schema ... fts150_schema.gif... si caracteristica de trecere.fts150_transfer.gifCateva comentarii.1)Sursa de 12V trebuie filtrata si stabilizata bine, altfel iti poate intra brum in montaj. Daca nu poti face un stab separat de 12V, spune-mi si modific schema. Daca nu ai stab separat poate chiar sa-ti oscileze si ampliful, in anumite conditii.2)Contez pe tine ca stii cum sa conectezi condensatoarele polarizate.3)Pune ce operational ai. Eu am pus 324 ca ptr el aveam modelul la indemana, dar tu poti pune LM358, TL082 si ce mai ai pe-acolo.4)Nu fa cablaj inca. Fa-l in aer si pune integratul in soclu. Dupa ce esti multumit il poti trece "pe curat".5)Montajul merge si fara tranzistor (poate fi orice BC NPN), dar daca nu pui tranzistor nu mai ai garantata caracteristica de frecventa.6)Valorile componentelor, in special cele din jurul operationalului, sunt critice. E preferabil sa masori condensatoarele si rezistentele ca sa fie cat mai apropiate de valorile din schema.7)La punere sub tensiune, masoara cu un voltmetru valorile tensiunilor notate pe schema. Tensiunile nu trebuie sa devieze mai mult de +/-0.5V de le valorile scrise. Daca deviaza mai mult, nu baga samnal in el ca e f probabil sa se auda nasol.8)Castigul e de 2. Aplicand 1V la intrare se obtin 2V la iesire, daca frecventa e in banda de trecere. Punctul de -3dB e la 150Hz, asa cum se vede in dreptunghiul rosu. 20*(log(1.42/2))= -2.97dBDaca imi mai vin idei sau daca ai intrebari, mai vorbim.Bafta,Cirip

Link spre comentariu

Iti multumesc foarte mult pentru ajutor , schema arata foarte bine si mai este si simpla pe deasupra , am sa ma apuc imediat de lucru :d Daca mai am ceva intrebari pe parcurs o sa apelez la tine :lol:

Link spre comentariu

Pentru putin. Astept sa revii cu detalii si sa ne spui cum merge. Daca ai un generator audio cu care sa il testezi ar fi super.Si nu uita ca singurul caz in care un montaj merge din prima este atunci cand au fost facute 2 greseli care si-au anulat reciproc efectul. :) Cirip

Link spre comentariu

nu prea inteleg eu faza cu buferul,.. :( Eu voi face 2 filtre separate, cate unu pentru fiecare canalLa sfarsitul asta de saptamana, daca mai ramane timp dupa ce fac o pereche de boxe am sa ma apuc de mesterit si la filtrul asta, ca pana acum am lucrat la niste site-uri, si n-am avut timp.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări