Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o schema de amp pentru un incepator, cu lampile astea aveti?


Blind

Postări Recomandate

De ceva vreme zace prin birou o parte dintr-un amplif cu lampi, ale carui performante nu le cunosc (l-am primit de la cineva care-si facea curat in debara, ca tot stia ca sunt pasionat de electronica) Amplificatorul nu era functional, nush ce traf era ars, plus ca in clipa de fata ii lipseste si traful de alimentare a filamentelor (l-a rebobinat subsemnatu' ca avea mare nevoie) Lampile pe care le am sunt urmatoarele:

6H9C - din cate am citit pe net este o dubla trioda, insa nu am nici cea mai mica idee cum se foloseste si la ce, banuiesc ca e folosita pe post de preamplificator

6П6C - din cate am gasit pe net este lampa "de putere" scoate cam 13W

s-ar putea sa mai fi fost o lampa redresoare, insa nu am habar unde se afla in clipa de fata

Aveti cumva vre-o schema ca sa pot (re)construi un amplificator? :supz:

 

Mentionez ca nu am experienta anterioara cu lampile (sunt bata bata, inca incerc sa imi dau seama ce inseamna SE si PP din alte posturi, am habar cum functioneaza o lampa simpla, insa triode, pentode etc...ma depasesc momentan). Va multumesc pentru minutele cat va bateti capul cu mine :smt021

 

Cam asa arata ce-a mai ramas din amplificator.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sere

    7

  • Blind

    7

  • pusttiu

    1

  • Kosmin

    1

Top autori în acest subiect

Multam pentru link, o sa ma apuc cat de curand sa realizez schema, sa-mi fac rost de transformatoare (o sa am de rebobinat cateva, dar ce nu face omu' pentru pasiune:) )

Link spre comentariu

mergi pe SE sau PP ? Spuneam mai sus ca am pus (de test) lampile 6P6 in loc la 6p3s si merg bine. Nu dau tot atata putere, dar cred ca un 10w curat tot scoti cu doua bucati in PP. Daca ai 4 bucati 6p6 mergi pe un PP ca merita.

Link spre comentariu

salut, parerea mea, 1. nu fa se de putere daca nu ai nici o legaturile cu lampile.2. merge mult mai simplu un pp cu negativerea automata ca sa nu te chinui, chiar de esti incepator.3. fa carcasa tapana si nu o definitiva ca o sa faci modificari la ea apoi in functie de preferinte :)

Link spre comentariu

in mare nu difera f mult schema daca faci de 10W sau de 40W. Daca vorbim de putere..10W scosi din lampa pe o pereche de boxe sensibile pot suna surprinzator de tare fata de aceeasi putere pe tranzistoare sau integrate.Cred ca cel mai mult o sa ai de mesterit la partea mecanica a problemei respectiv carcasa. Cel mai bine este sa faci mai intai partile mari din statie.. trafurile de iesire si cel de alimentare.. si apoi sa faci o schema de amplasament pe carcasa. La urma te apuci si de partea electronica. Spor la construit.

Link spre comentariu

am dat peste aceasta schema 6v6 conectat ca trioda in PP. Obtii cam 3w in modul asta. Daca vrei sa conectezi 6v6 ca pentoda trebuie sa legi rez care merg in anod .. direct la Ua. In pentoda obtii cam 10W.

Link spre comentariu

Cand zici de rezistenta care merge in anod te referi la rezistentele R14 si R15? :smt003 pe care sa le "dezlipesc" de acolo si sa le leg la Ua; unde Ua este 300 sau 287? Prin comparatie cu celelalte scheme postate, se pare ca 287.Stiu ca par penibil in clipa de fata, insa sunt un pic :rolleyes: Modul de alimentare pentru dubla trioda pe care o am 6n9s o s-o iau de la prima schema postata in care era folosita o 6n8s din cate imi amintesc (ca sunt apropiate..cred)

Link spre comentariu

R14 si R15 le legi la +300v . Incearca cu un comutator 2x2 pozitii si o sa ai si trioda si pentoda.Cand vrei fidelitate f mare treci in trioda cand vrei putere comuti pe pentoda. Ua este de 300V pt lampile finale si 287V pt preu-defazor.Poti pune linistit 6n8s sau 6n9s , merge chiar si un ecc83 sau 6n2p.. tot acolo este. Montajul este simplu si poate fi facut fara probleme intre socluri si cateva cose. Redresarea merge facuta cu SI .. nu are sens sa te complici cu lampa.Sa pastrezi partea cu drosele de dupa lampa redresoare.. ai sa vezi tu de ce :). Bine ar fi sa ii faci si un circuit de intarziere pt Ua, dar asta dupa ce vezi ca amplificatorul merge. Sa incerci sa imperechezi cat mai bine R5-R6, R10-R11, R12-R13. Poti sa pui in serie cu R5 sau R6 un semireglabil din care sa reglezi egalitatea celor doua rezistente. R12-R13 cauta sa le pui de 5W ceramice pt ca se incalzesc destul de tare (la ampul meu de 40W care este tot cu negativare automata rez din catozi sunt acum de 20W..initial le aveam de 4W si se desprindeau din lipitura :) )

Link spre comentariu

Tare faza cu lipitura. Sa vedem cat vine salariul saptamana asta (eu sunt platit la saptamana:D) si sa vorbesc cu cineva de pe forum din bucuresti care am vazut ca vinde lampi noi (mojnost) Pentru o versiune stereo se pare ca voi avea nevoie de inca 3 6p6s-uri si o 6n9s (dupa care cred ca o sa alerg ceva mai mult).

Consumul pe partea de alimentare a filamentelor ar fi aproximativ 6A luand aproximand consumul unei lampi pentru filament de 1A (sunt curios cat o f in realitate), pe partea de 300V vre-o 300mA cred ca e de-ajuns.

 

Din cate am mai citit pe forum, am inteles ca este mult mai bine sa alimentezi filamentele in cc, deci asta voi face si eu. Cum nu voi putea bobina infasurarea de 6.3V cu o sarma de 8-9milimetri (parca atat era nevoie pentru un astfel de curent, daca la 1A era nevoie de aprox 2mm in diametru pentru sarma) se pare ca voi folosi 2 trafuri pentru alimetare (din fericire, chiar am asa ceva:D sectiunea miezului fiind de aproximativ 4x3 la fiecare traf, cu toate ca pe unul sarma din bobinajul de 6V e mai groasa; in fine, vad eu cum distribui consumul) iar pentru stabilizare o sa fac ceva pretentios, cu posibilitaea reglarii tensiunii (de mult vroiam sa incerc schema asta) http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html

 

Pentru partea de 300V insa nu am nici cea mai mica idee cum urmeaza sa fie facuta stabilizarea, ceva idei? (sau nu e recomandata stabilizare si pt aceasta tensiune?)

Drosele de dupa lampa trebuiesc pastrate pentru filtrare, am i right?:d

 

Mai am o enigma insa: cum trebuie sa arate transformatoarele pentru cuplarea sarcinii? Acolo este scris ceva, insa nu reusesc sa inteleg prea bine daca acel k reprezinta raportul de transformare iar 16ohmi impedanta dif-ului care se va conecta la traf. Hmm, probabil raspunsul asta o sa-l aflu din topicul "Detalii transformatoare de iesire"

 

Later edit:... Intre timp am dat peste datasheet-urile lampilor pe care urmeaza sa le folosesc, consumul maxim pe filament este de 0,3A pentru 6n9s si de 0,45A pentru 6p6s. Se pare ca am supraestimat consumurile :laughing3: ;s-ar parea ca un consum de 3A mi-ar ajunge pentru filamente

Link spre comentariu

Nu prea are rost sa stabilizezi tensiunea anodica.. chiar nu are rost si te complici inutil. Pastreaza droselele pt ca te scapa de brum. Eu am pierdut un weekend incercand diverse metode.. si pana la urma scobind am regasit "roata", numai cu bobina reusind sa scap de brum :). Poti alimenta in CA filamentele finalelor si sa stabilizezi numai filamentul de la 6n8p. Pt asta ai nevoie doar de un LM317 cu un tranzistor in exterior sau un simplu stabilizator cu zenner si un 2n3055. Trafurile de alimentare eu le fac in Iasi la Petra.Intr-o poza din topicu "amp cu 6p3s" se vede traful de alim. Pt mine si pt altii de aici de pe forum (Pusttiu, Aleks, Expert ) este cel mai convenabil asa. Cauta in "Sticky: Detalii transformatoare de iesire" ..ai sa gasesti mersul de calcul pt trafurile de iesire. K.. este de la kilo :) 10 kilo Ra : 16 ohm sarcina ... cu astea incepi sa calculezi numai ca la tine sarcina o sa fie 4, 6 sau 8 ohmi N2/N1 = sqrt Rs/Ra. .. gasesti mai departe in paginile scanate de Ovidanie vezi 113 si 115 Despre mojnost numai cuvinte de lauda .. marfa buna si preturi mai mult decat rezonabile ...si un tip de nota 10.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări