gabyh Postat Ianuarie 14, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Revin dupa aproape un an la acelasi subiect nedorind sa deschid altul pe aceeasi tema, doar schimband putin problema. Din lipsa timpului si unor probleme nu am mai reusit sa imi continui proiectul pana acum, dar nici nu am abandonat ideea. Revenind la discutie, mi-am definitivat felul cum vreau sa rezolv problema pentru tot ce se numeste iluminare in casa, asta insemnand inlocuirea a tot ce este incandescenta. Astfel voi avea ceva de genul: 1. intr-o camera trei corpuri a cate 4 XR-E; 2. in alta 3 corpuri a cate 4 XP-C; 3. bucatarie 2 corpuri a cate 3 XR-E; 4. hol 3 XR-E; 5. in baie 6 XP-E. Problema a ramas insa partea cu alimentarea si intr-o oarecare masura spatiul mic care limiteaza anumite variante de scheme de scc care sunt in comert. Daca la inceput voiam sa folosesc incarcatoare de telefoane negasind caracteristicile ce imi trebuie la scc din comert, m-am orientat spre cele de laptop sau de la alte device-uri care au peste 15v/1A. in genul astuia http://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-ORIGI ... 0913744035 care are dimensiuni reduse Daca nu ma insel la cele enumerate mai sus as avea nevoie cam de urmatoarele cerinte: 1. 3x14,4v/0,9A sau 43,2v/0,9A; 2. 3x13,6v/0,4A sau 1x13,6v + 1x27,2v/0,4A; 3. 2x10,8v/0,9A sau 1x21v/0,9A; 4. 10,8v/0,9A; 5. 20,4v/0,9A. Este destul de dificil de gasit o alimentare la dimensiuni reduse care sa ofere peste 40v si 39W la un anumit curent, dar si cu 3 separate nu stiu daca ma incadrez cu spatiul. Inca nu stiu daca folosind astfel de incarcatoare ce varianta sa aleg pentru a avea cerintele mele scheme de scc cu mosfet, in genul celor prezentate de domnul Ticu in alt topic, Lm317 sau varianta cu 1-3 rezistoare, in cazul in care vreau sa pot dimma V/A, avand in vedere ca Lm-ul consuma 3v mi-ar trebui la fiecare varianta o alimentare cu cel putin 3-4v mai mult, ajungand la 45-46v; 18v/30v; 25v; 15v; 25v. Baia si holul imi permit folosirea unor alimentatoare mai mari ca si gabarit deci acolo nu ar fi o problema si pana acum am 2 pentru ele ramane la celelalte. Atunci cand folosesc ledurile legate antiparalel cu niste diode zener cum calculez ? La camera unde voi folosi XPC am un alimentator de la o imprimanta care are 2 iesiri una de 32v/0,5A si alta de 15v/0,5A dar inca nu stiu cum o sa rezolv problema daca vreau sa folosesc independent 1 corp 2 sau toate 3. Deci cam ce varianta ar fi mai rentabila ca si fiabilitate? Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Gaby, iti dau un sfat personal:pentru iluminat cu leduri in casa, orienteaza-te catre ceva gata facut(bec, spot, banda,etc).Daca vrei sa le manufacturizezi, sunt doua probleme:-sursa:tipul, fiabilitatea si mai ales unde o maschezi-device-ul in sine:radiator, sistem de prindere, fasung, etcAst daca vrei sa faci ceva elegant, sa nu se vada urat.Si eu sunt adeptul iluminatului cu led, in casa am schimbat tot, dar cu produse cumparate.In schimb am "manufacturizat" diverse proiectoare cu leduri XP-G, XR-E, etc.Daca vrei iti stau la dispozitie cu sfaturi. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Si eu am avut de gand sa-mi schimb iluminatul in casa, am si luat 2-3 becuri de test de la d*****ie. Lumina data de acestea este slaba calitativ, nu am fost multumit asa ca am lasat-o balta. Ca si comparatie am facut o "veioza" pe hol care merge 6-7 ore in fiecare seara cu 2 led-uri de la Ze***r nichia 757 CRi90. Ce sa zic, este o diferenta mare intre lumina data de cele 2led-uri nichia si spoturile/becurile achizitionate care cred ca sunt chinezisme. Lumina rezultata de la nichia este placuta, calda, asemenea unui bec cu incandescenta - culorile/obiectele de pe hol sunt bine puse in evidenta pe cand la iluminarea cu chinezisme desi luina e puternica ai impresia ca nu vezi bine. Personal daca se recurge o astfel de iluminare recomand marcile cunoscute cu indice cri mare. In locurile unde nu afecteaza direct vederea am pus/facut , bec/proiector , lanterna cu chinezisme care sa recunoastem au un pret de care te mai poti atinge. Eu in locurile in care folosesc lumina timp mai indelungat 1-6 ore am pus becuri economice Os**m de care sunt multumit. In baie spre ex am 3 becuri de 40W clasice, acolo nu cred ca se merita sa fac vre-o schimbare pt ca e folosita putin lumina Probabil ca n-as face nici o economie. O atentie deosebita as acorda acolo unde lumina este folosita timp indelungat, in rest deocamdata pana e piata mai accesibila nu cred ca e fiabil/avantajos. Pe de alta parte mai e si placerea de a mesterii..... Link spre comentariu
gabyh Postat Ianuarie 14, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Ideea e ca nu sunt adeptul lucrurilor cumparate ci a celor facute de mine daca se poate, fie ca unele sunt proaste fie ca altele sunt prea scumpe pentru buzunar, sau ca nu intrunesc cerintele mele ma refer la luminozitate.(ma uitam in baumax la un bec cu led dimabil la aproape 300ron, parca asta PHILIPS Master LED Bec E27 13=75W 1055lm 2700K A60 Dimabil, sau Master LEDbulb 17-75W 2700K E27, pe care nu am sa-l cumpar niciodata doar ca e facut de Philips si are o forma estetica...Na fiecare cu optiunea sa daca il dau banii pe afara.pe mine ma interesa cat este caderea de tensiune sau consumul unei scc fie cu mosfet fie cu lm317 ca la varianta cu condensator stiu ce consum am. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Caderea de tensiune pe o scc cu LM317 e de 3V, pe cea cu trz e de 0,7-0,8V.Becurile depinde de unde le iei.Un spot de 5W cu leduri smd 5630 la 18 lei ti se pare mult?Sau la Lidl, 10W la 810lm 50 de lei. Link spre comentariu
gabyh Postat Ianuarie 14, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Atata timp cat dispun de toate ledurile cree mentionate mai sus de ce sa iau una de 5w "vapor made" cand eu vreau pe corp 12-14w? sau 36-42 W per toata lustra. Ma gandeam sa folosesc una din exemplele domnului Ticu,(sper sa nu se supere pentru link-uri), respectiv scc astea: http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=6 http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... ort=3&o=17 http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... ort=3&o=12 dar cred ca trebui ceva modificari la ele avand in vedere ca sunt pentru maxim 10w si eu am nevoie si de alte tensiuni Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 Pe langa sursele alea-care au curentul reglabil, vezi ca sunt si scheme cu curent fix-, tie iti trebuie si sursa de alimentare de la 230V. Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 pe mine ma interesa cat este caderea de tensiune sau consumul unei scc fie cu mosfet fie cu lm317Nu exista o valoare fixa, totul depinde de diferenta dintre tensiunea cu care alimentezi montajul si cea necesara alimentarii ledurilor.(asta din urma depinde de leduri si de modul in care sunt grupate)Cu cat diferenta e mai mare cu atat va cadea mai multa tensiune pe scc si vei pierde putere aiurea.Ca sa obtii randament cat mai bun sunt 2 variante :- folosesti scc in comutatie caz in care vei obtine randament bun si atunci cand diferenta dintre cele doua tensiuni e mare- folosesti scc liniara dar iti alegi tensiunea de alimentare si modul de grupare al ledurilor astfel incat sa obtii un randament cat mai mare Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 pe mine ma interesa cat este caderea de tensiune sau consumul unei scc fie cu mosfet fie cu lm317Nu exista o valoare fixa, totul depinde de diferenta dintre tensiunea cu care alimentezi montajul si cea necesara alimentarii ledurilor.(asta din urma depinde de leduri si de modul in care sunt grupate)Cu cat diferenta e mai mare cu atat va cadea mai multa tensiune pe scc si vei pierde putere aiurea.Ca sa obtii randament cat mai bun sunt 2 variante :- folosesti scc in comutatie caz in care vei obtine randament bun si atunci cand diferenta dintre cele doua tensiuni e mare- folosesti scc liniara dar iti alegi tensiunea de alimentare si modul de grupare al ledurilor astfel incat sa obtii un randament cat mai mareDa, m-am eprimat gresit:pentru LM317 trebuie la intrare cel putin 3V peste tensiunea grupului de leduri, cealalta schema 0,7V.Scuze de confuzie. Link spre comentariu
gabyh Postat Ianuarie 16, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2014 Am incercat sa iau in calcul si varianta cu HV9910 cea de la Supertex nu china, dar nu am gasit pana acum schema decat doar cu 350ma pe iesire si nu la tensiunile care mi-ar trebui mie. Am sanse sa gasesc Hv-ul la noi ? sau doar de la TME? Link spre comentariu
gabyh Postat Ianuarie 27, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Cam asa arata materialul pe care il voi folosi la constructia radiatorului pentru fiecare becoled. Teava de cupru are in jur de 6-7cm lungime si 2mm grosime, problema e ca nu prea mai gasesc 30-50cm de teava la grosimea asta nici la centrele de colectare fier vechi, iar tabla lamelelor e de 0,5mm grosime insa cred ca e prea lunga pentru ele (am vrut sa pun de 10cm dar iese din lustra si arata inestetic).Avand in vedere ca voi incerca prinderea directa pe lamele/sau bara de cupru fie cu Arctic Silver fie cu cu flux pentru smd voi folosi in zona unde ledurile au contactele in lateral banda tip Kapton(polymide) ca cea din poza pentru izolarea anod/catod.Inca nu sunt hotarat cum voi reusi sa lipesc lamelele de teava, cred ca imi trebuie un letcon de 400-500w in cazul in care folosesc cositor sau in masura in care spatiu mic imi permite as incerca o alamire cu un miniautogen.As dori niste sfaturi in ideea ca acolo unde va fi fixat ledul nu stiu care ar fi cea mai buna varianta de disipare a caldurii, sa-l lipesc pe o bara de cu lipita de teava sau sa il lipesc pe o lamela ca celelalte care in prealabil a fost alamita/cositorita de cele din lateralul ei, care vin radiant de pe teava si sub ea sa fie spatiu liber ? Link spre comentariu
vghesm Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 Vezi daca nu cumva gasesti pe saiturile specializate radiatoare de aluminiu pentru tipul tau de LED (star). Daca gasesti, lipesti LED-urile pe acel radiator, apoi radiatorul il prinzi in suruburi de radiatorul fabricat de tine din cupru, cu pasta termoconductoare corespunzatoare.Daca nu gasesti radiator star, poti incerca sa lipesti LED-urile direct pe radiatorul de cupru folosind un adeziv termo-conductor specializat sau chiar facut de tine din silicon si pasta termoconductoare in proportie de aprox 65/35.Bafta Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 12, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2014 Dupa cum spuneam nu ma intereseaza deloc acele radiatoare star, lipirea o voi face la timpul potrivit cu adeziv Artic silver pe bare pline de cupru, cel mai probabil daca nu gasesc bara plata ,sau gen trunchi de piramida, voi cauta niste conductor in genul celui folosit la reteau de 27kv de la CFR sau ar mai fi o varianta am niste bara hexagonala de 8-10mm din bronz/alama.Deocamdata inca nu am rezolvat problema alimentarii asta e cea mai stringenta, negasind inca pe cineva care sa aiba ceva experienta cu acel HV9910 ma gandeam la niste surse de alimenatre cu transformator pe miez de ferita gen EE sau toroidal, dar mai am de studiat problema. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 Cum asigurați izolarea ( sigură ) când lipiți cu adeziv direct pe radiator ? M-ar interesa ideea .... Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 Se face un amestec de poxipol transparent(sau Bison Epoxy 5min) cu pasta termo in proportie de 70%-30% si se preseaza usor ledul pe radiator, astfel incat sa ramana o pelicula foarte subtire cu rol de izolant electric. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum