gabyh Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 De cateva zile incerc sa ma lamuresc cum ar fi mai bine sa conectez 4 leduri XR-E, pentru proiectul meu de a schimba becurile clasice cu leduri.Ma lovesc de urmatoarele dileme: 1. care ar fi varianta optima 2 serii de cate 2 leduri si apoi puse in paralel, sau 4 in serie, sau cate unul apoi in paralel?2. am de ales intre varianta conectarii direct la 220v folosind condensator 0,22uf plus rezistenta 1mo in paralel, apoi o punte urmata de un condensator de filtraj, apoi un zener in paralel cu cele 4 leduri sau o varianta cu lmxxxx sau folosirea unui incarcator de la telefoane mobile care are ca si caracteristici 7,8v si 1A sau altu cu 7.7v 0,8ADaca folosesc alimentatorul de mobil, am doar varianta 2 de cate 2 dar nu cred ca am o intensitate cat imi este necesara... mi-ar trebui cam 1,6-2A luand ca valoare 0,8-1A pe led/grup de leduri in ce priveste tensiunea ar fi buna luand in calcul 3,5-3,7v per led/grup3. o alta problema este cum sa calculez suprafata radiatorului pe care vor veni cele 4 leduri... cum se calculeaza RTH la un radiator din tabla de cu, sa spunem la temperatura mediului ambiant de 35gr c, 4. care ar fi suprafata ideala care sa mentina temperatura ledurilor in limitele impuse de producator? -mentionez ca uneori ma incurc la formulele de calcul mai ales astea cu rth in functie de jonctiune/capsula/mediu ambiant/radiator-ma gandeam la fixarea ledurilor pe un trunchi de piramida sau prisma facut din tabla de cu de 1-2mm grosime sau ceva in forma radiatoarelor circulare stea dar nu din aluminiu ci tot din cu, care sa intre intr-un soclu de la un cfl de 30w tocmai in ideea ca lumina sa fie reflectata intr-un anumit unghi, dar si aici am niste limite impuse de dimensiunile lustrelor actuale in care nu intra orice radiator in sensul celor rotunde de pc sau gata confectionate pentru leduri de 16w..Astept si alte pareri Link spre comentariu
mihaicozac Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 Povestea cu alimentare prin condensator nu ţine, şi nici cea cu alimentator de telefon, niciuna nu furnizează destul curent.Sunt drivere de 10W de cumpărat gata făcute, la 3-4 dolari, nu merită să te chinui, mai ales dacă nu ai experienţă.La radiatoare poţi folosi o formulă empirică: 20cm²/W, la 10W disipaţi ai nevoie de cca. 200cm², dacă e vorba de tablă de Cu sau Al neprelucrată, dacă e eloxată negru suprafaţa necesară se reduce la jumătate.Cel mai bine se pretează în acest scop coolerele originale de la procesoarele Pentium Dual-Core, car au formă circulară şi disipă lejer 20W la modul pasiv, însă în corpurile din lustre sunt greu de introdus, iar capişoanele metalice împiedică circulaţia aerului, deci randamentul răcirii scade foarte mult.Dacă ţii neapărat să intre acolo, singura soluţie e răcirea activă. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 Varianta cu condensatori la 220 uita-o ,viata unui condensator e mult mai scurta decat a unui led original . Oricum ,ai nevoie de un condensator de 10uF (Iled=0,7A) pt motoare pe la 400Vca . Ledurile se folosesc la 70% din cat pot si se alimenteaza in curent (dioda zener stabilizeaza tensiunea!) ,foloseste numai reactanta condensatorului. De unde ai de gand sa faci rost de ndmp de tabla de Cu? Faza cu LM 340x e ok ,foloseste 2 leduri serie pe un alimentator . Personal as folosi un transformator la 15V ,punte redresoare ,LM . Sau HV9910 direct la 220. Leduri XP-G . Detaliile constructive se exemplifica prin imagini deoarece sant o sumedenie de cai pt rezolvarea aceeleasi probleme . De exemplu eu inteleg prin radiatoar circular stea un radiator rotund de forma unei stele posibil cu suprafete radiante radiale sau axiale .De asemenea lustrele actuale au o forma si design necunoscut dar au limitari ... . Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 27, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2013 incerc sa adaptez la ceea ce am. Nu e problema ca alimentatoare de mobil am destule in casa problema e spatiul ocupat ..ar fi bine daca ar intra scc sau cea a telefoanelor in soclul cfl..majoritatea scc sunt mai voluminoase mai ales ca folosind un lmxxxx trebuie un alt radiator la acela mi-ar trebui o scc cat mai mica cu putinta care sa nu implice un radiator suplimentar Radiatorul de cu as vrea sa-l fac in genul la asta http://www.qats.com/eShop.aspx?q=LED%20 ... ar%20Shape http://www.qats.com/Product/Heat-Sinks/ ... /2524.aspx dar prin taiere de fasii de tabla de cu si lipirea lor axiala sau pe o teava tot de cu de 3/4" de 10cm lungine iar ledurile vor fi fixate fiecare pe o fasie care va fi cositorita pe acele "aripioare" laterale cam la 120gr unul fata de altul in genul astora http://www.imexbb.com/oe43mm-round-alum ... 611400.htm http://www.imexbb.com/oe35mm-aluminum-e ... 594862.htm http://www.imexbb.com/oe32mm-aluminum-e ... 601382.htm -cam asta e materialul de care dispun momentan referitor la cu si alimentare [/img] [/img] astea 2 sunt montajele ce s-ar putea sa le folosesc in lipsa unei singure scc [/img] cu mentiunea ca e foarte scumpa chiar in si in centrele de colectare tabla groasa de cu si altele din care se pot face radiatoarele asa imi arata lustrele in care trebuie sa fac modificarile [/img] [/img] [/img] As avea si varianta cu transformator, dar nu dispun momentan de unul la o marime convenabila care sa aiba la iesire un 15v 1a...am doar unul mai mic de 10v 300ma dar e prea putin ...macar daca era de 1A mai am si radiatoare in genul acestora http://vogons.zetafleet.com/files/1_187.jpg dar sunt prea mari pentru ce vreau eu, s-ar preta bine daca as avea alt tip de lustre Totusi vreau sa folosesc XR-E-rile la 1A daca reusesc realizarea unui radiator care sa disipeze foarte bine caldura incat sa nu depaseasca un 50gr c..asa ceva ar fi bun daca as avea din cu http://www.imexbb.com/Images/11357899/h ... r-leds.jpg Link spre comentariu
mihaicozac Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Variantele mele folosesc LEDuri Epistar de 30W alimentate la 10W cu driver chinezesc de 33V şi 300mA, ca răcire am modificat un radiator Intel de la procesoare Penryn, care la modul pasiv disipă lejer 10W, la temperatură de 45-50C, driverul l-am introdus într-o bază recuperată de la un bec CCFL defect, rezultând un ansamblu foarte compact. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Problema caldurii o rezolvi simplu prin folosirea unor leduri de putere mai mare (XP-G) la incarcare mai mica .Ledurile daca le incarci putin (adica ele sant de 5W dar ceri numai 3W) nu se incalzesc asa tare,le creste randamentul ceea ce se traduce prin conversia energiei electrice in mai multa lumina si mai putina caldura ,le creste timpul de viata .Alimentare cu HV9910. Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 28, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2013 ma batea gandul sa folosesc o alimentare ca in pozele de mai jos cu valorile respective fie pentru 250v sau 230v Link spre comentariu
mihaicozac Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Şi unde pui condensatorul ăla de 12uF/250Vac, care e cât o doză de bere? Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 28, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2013 Şi unde pui condensatorul ăla de 12uF/250Vac, care e cât o doză de bere?pai depinde de producator asa ceva http://www.daytonaudio.com/index.php/dm ... citor.html nu pare a fi mare 22mm D x 35mm Lsau asta http://mefast.com/CBB61/12uF250VAC/12uf250VAC.html Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 In functie de mizeriile de pe retea, mai apar varfuri de curent (mai exact, de la ele scade reactanta condensatorului si permite sa treaca mai mult curent). Mai trebuie o limitare de curent cu o scc Link spre comentariu
mihaicozac Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Ăla nu e condensator de c.a., după o vreme va străpunge şi îţi omoară şi LEDurile. Pe lângă asta nu ai nici separare galvanică, trebuie să fii atent pe unde pui mâna când cureţi lustra. Link spre comentariu
gabyh Postat Februarie 28, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2013 inca mai caut o varianta cu piese de care dispun momentan si incerc sa fac ceva cat mai mic cu putinta cred ca optez pana la urma pentru 2 incarcatoare de mobile dar caut ceva cu maxim 900mA momentan am de 700 sau 1A dar vreau ceva intermediar varianta asta fiind cu spatiul cel mai mic ocupat si ii intra in corpul central al lustrei chiar daca pun cate 2 la fiecare din cele 3 brate si ma scuteste de contactul cu 220 avand carcasele lor ...o sa pun foto cu ce radiatoare incerc sa fac din teava si tabla de cu ...e cam greu de confectionat unul mai ales ca pentru a lipi fasii axiale la distante mici trebuie sa folosesc un letcon de 25-45w iar teava trebuie s-o mentin incalzita undeva la 250-300gr cu suflanta pentru a reusi sa lipesc Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 gabyh ,toata lumea i-ti spune ca NU e bine cu condensator dar insisti pe aceasta varianta .Alternativa ar fi o scc cu HV9910 montata in punctul de agatare a lustrei sau o sursa de 1A si 12V urmata de o scc sau o sursa scc la 220 in comutatie sau pur si simplu un traf toroidal cu o scc in secundar.Lipirea tevilor de cupru se face cu pasta de cositor -vezi ceva tutoriale pe 'iutub' cum se lipesc tevile de cupru pt instalatii .Am o solutie pt realizarea practica a radiatoarelor dar stiu din raspusurile anterioare ce se va intampla asa ca ma abtin -faci dupa cum te taie capul si nu vrei sa tragi invataminte. Link spre comentariu
gabyh Postat Martie 1, 2013 Autor Partajează Postat Martie 1, 2013 @Tyc..Dar nu am zis ca merg pe varianta cu reactanta, ci pe cea cu incarcatoare de telefoane mobile dar doar in cazul in care gasesc exact cu tensiunea si intensitatea dorita ..deci am nevoie pentru fiecare dintre cele 2 leduri 7-7,4v/800-900mA sau 15v/800-900mA daca le leg pe toate 4 in serie. Inca mai caut printre ce am dezmembrat poate gasesc un regulator de tesiune sau o scc pe care s-o modific pentru cerintele mele pentru ca momentan nu dispun nici de timp nici de bani destui ca sa le procur de pe net...am din cate cred niste UBA3070 dar nu am gasit o schema care sa ma ajute sa le folosesc parca e numai pentru 350mA sau ma insel?ce am gasit e doar in "dulcele" grai rusesc pe care nu-l inteleg deloc ca imaginea de mai jos Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 UBA e cu tranzistor extern ,pe undeva in datasheet trebuie sa scrie care e valoarea minima pt Rsense (R9 II R10) si de acolo poti afla cat e curentul maxim.Incarcatoarele acelea le poti modifica din surse de tensiune constanta in surse de curent constant . 350mA dar cred ca poti sa-l duci pana-n 700 . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum