Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire baterii cu alimentator CC

Vizitator pianosso

Postări Recomandate

Vizitator pianosso

Buna ziua. Nu am cunostinte avansate de electronica dar am o idee a carei puneri in practica are nevoie de ajutorul cunoscatorilor. Sper sa ii gasesc pe acest forum.Ideea mea consta in inlocuirea sursei de curent a unui preamplificator de chitara electro-acustica. Din fabrica, ea se alimenteaza cu 4 baterii R6 care se consuma in 4 ore... Am inlocuit bateriile cu un alimentator de 6 V ~ 3A si imi rezulta un foarte mare zgomot pe iesirea audio. Daca folosesc transformator in comutatie, imi rezulta un zgomot de aprox 300hz iar daca folosesc unul cu bobine, e un zgomot mai jos (probabil 50hz... nu ma pricep).Presupun ca simpla inlocuire a bateriilor cu un transformator nu e suficienta. Cred ca trebuie un fel de filtrare sau stabilizare astfel incat curentul dat de alimentator sa fie asemanator cu cel dat de baterii.Se poate face asa ceva? Cum?Multumesc mult si aniticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

5

• AlinEX

4

• lrai

4

• The Stressmaker

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Incearca si alimenteaza cu un stabilizator tip LM7806. Integratul are rejectie de brum de retea de 80 decibeli, vei avea un zgomot aproape insesizabil.Integratul costa vre-o 2 lei si mai are nevoie decat de doua condensatoare de 0,1uF nepolarizate in afara de cel de filtraj.

Link spre comentariu

Posibil sa apara si o bucla de masa pe undeva daca apare acel brum. La fel de bine poate aparea si, din cauza situatiei precedente, un cuplaj capacitiv prin bobinajul transformatorului clasic sau cel in comutatie. Cat consuma montajul?Exista si alte metode neelectrice pentru alimentare, optic sau piezo care pot asigura o separatie mai buna dar sunt mai costisitoare.

Link spre comentariu
Vizitator pianosso

Dar daca folosesc un alimentator liniar, astea nu sunt "low noise"?Compartimentul de baterii a fost partial distrus pentru ca s-au topit pe acolo niste baterii. Deci oricum nu pot folosi acumulatori sau baterii. Dispozitivul mananca aprox. 0.75 A.

Link spre comentariu

V-am spus mai sus de folosirea LM 7806 care este stabilizator liniar.Se poate adauga la un alimentator care sa scoata minim 9V/1A.Atenuarea brumului e exceptionala, se aude ca pe baterii.

Link spre comentariu
Vizitator pianosso

Ok, dar nu am asa multe cunostinte de fizica electrica astfel incat sa stiu cum se leaga tranzistorul cu condensatoarele.Ai putea sa imi atasezi o schema de montaj? Sau schema asta e buna?Multumesc mult pentru amabilitate.

post-74821-139829586903_thumb.gif

Link spre comentariu

pe intrarea de 9-12V monteaza un condensator electrolitic de 2200uF si inca unul de 100nF nepolarizat! la iesire la fel... un cond electrolitic, dar mai mic, sa zicem un 220 ~ 470uF si nelipsitul cond de decuplare de 100nF!! Schema va avea 4 condensatoare si integratul acela dragut in capsula TO220 care seamana cu un tranzistor!Obligatoriu montezi integratul pe un radiator, si bineinteles vei folosi curent continuu pentru alimentarea montajului!LE. vezi ca pe condensatorii electrolitici ai marcaje de (-) si este clar ca acel pin trebuie sa fie la minusul sursei

Link spre comentariu
Vizitator pianosso

Deci e parfum. Am construit montajul propus mai sus si am pus doua 7806. Am luat un transformator cu bobina de 12 V 1 A si ma gandeam ca doua in paralel se incalzesc mai putin decat unul singur. Am incropit si un radiator, am alimentat preamplificatorul si e cum zice validae - zgomot redus drastic. Multumesc din nou tuturor.

Link spre comentariu

Cum ai pus 2 ? Daca le-ai pus in serie unul nu face nimic decat sa-ti scada tensiunea de pe iesire cu inca 2V. Daca le-ai pus in paralel tot nu e bine, e posibil sa se influenteze unul pe altul cine stie ce oscilatii se mai produc acolo. Unul singur e suficient.

Schema trebuie sa fie cam asa:

transformator -> punte redresoare -> codensator electrolitic >2000uF -> condensator 100nF ->

LM7806 ->condensator 100nf -> condensator electrolitic >220uF

Daca il alimentezi cu 12v si pe iesire consumi 1A atunci 7806 o sa disipe circa 6W.

Acum trebuie sa calculam disiparea de caldura:

Din 7806 datasheet:

Operating Temperature Range TOPR 0 - 125

Thermal Resistance Junction-Air (TO-220) 65 C/W

Thermal Resistance Junction-Cases (TO-220) 5 C/W

Nu trebuie sa depasim 125 C preferabil sa lucreze la temperata mult mai mica.

Fara radiator ajunge la temperatura 65(C/W)*6(W) = 390 C

In realitate nu o sa se intimple asa ceva pt ca 7806 are protectie termica dar nici nu o sa mearga.

Asa ca trebuie folosit un radiator, avem asa:

TO-220 -> mica sau pad de silicon -> radiator -> ambient

mica are cam ~1,2C/W

pad de silicon ~0.4C/W

temperatura ambientala sa zicem 35C

Alegem pad de silicon si radiatorul calculat (nu e cazul sa explic acum) rezulta radiatorul <= 9C/W.

Ca sa iti faci idee cum arata un radiator cu rezistenta termica de 9C/W pun 2 linkuri (sper sa nu se considere reclama).

9.1K/W Posted Image

7.1K/W Posted Image

Daca il montezi intr-o cutie, trebuie sa ai grija sa existe suficienta ventilatie sa nu depaseasca temperatura interioara 35C.

Daca il montezi intr-o cutie metalica poti folosi corpul cutiei drept radiator si este suficient.

Daca alimentezi cu un transformator de 8-9v @1A cum au recomandat si altii, 7806 o sa disipe 2-3W max si poti folosi un radiator mai mic.

Link spre comentariu

cum adica se poate influenta unul pe celalalt? Eu nu cred sa se intample minuni de oscilatii pe acolo!!! E un amarat de stabilizator liniar nu este in comutatie!cel putin asa cred eu!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări