Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat ambiental


Postări Recomandate

Vreau sa realizez un termostat de camera pentru centrala proprie. Am cam definitivat partea cu "firele" si acum urmeaza partea softului...Va cer parerea in legatura cu ce ar trebui sa contina programul. Eu m-am gandit asa: sa existe doua programe diferite configurabile cu doua temperaturi in functie de ziua saptamanii. Practic sa am pentru fiecare program cate doua axe, o axa zilele saptamanii si o axa orele zilei. "legate" intre ele de cele doua temperaturi prestabilite. Sau este suficient un program, daca se poate seta fiecare zi in parte pe ore? Sau sa grupez zilele de luni pana vineri intr-o zi si sambata impreuna cu duminica alta zi? Cum ar fi cel mai bine? Atasez deocamdata partea "hard" pe care am desenat-o pana acum, tot cu rugamintea sa imi spuneti ce ar mai trebui sa-i adaug. In prezent contine un 16F877A la care am "legat" un RTC 1307, un LCD, un senzor 18b20, un releu, trei butoane, un buzzer si trei leduri.Astept sfaturi si pareri. Va multumesc!

post-7378-139829586647_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu as muta releul langa regleta sa, as adauga o dioda "antiprost", LCD-ul e conectat D3-D7 in loc de D4-D7, as pune un conector de programare ICSP (pinii 1, 39, 40 si GND). DS si PIC sunt suprapuse , banuiesc DS lipit si PIC pe soclu deasupra... nu prea este elegant, mai ales ca depinde de tipul soclului... la fel si Q...Apoi as adauga un senzor de miscare si ceva "inteligenta" daca tot punem un procesor, puteti vedea ce economii aduce termostatul NEST (fara reclame, just google-it). Eventual un comunicator GSM? Exista cerere pt asa ceva, daca e sa fie bal ... :dans:

Link spre comentariu

Da, as putea sa mut releul, dar nu va mai fi centrat LCD-ul. Lcd-ul este conectat corect. In general nu folosesc icsp, dezvolt softul pe masa in alte scule, stiu care sunt pinii, daca ai vazut controller-ul ala de cenrtala de aici pe peleti avea icsp in ideea ca va trebui sa mai modificam ceva la soft, sa-i fie mai usor sa dowloadeze softul. DS-ul este sub pic pentru economie de spatiu, picul se monteaza pe barete cu pini. In prima faza vreau sa-l fac asa simplu, ma axez mai mult pe scopul lui principal, pe viitor, poate il vom dezvolta, in prima faza, cred ca doar cu un modul RF sa scapam de firul pana la centrala. Senzorul de miscare ce face in aceasta aplicatie? Cat despre comunicatorul GSM... ma depaseste momentan.

Multumesc pentru sfaturi!

Link spre comentariu

Lcd-ul este conectat corect... Senzorul de miscare ce face in aceasta aplicatie?

LCD se controleaza pe 4 sau 8 biti, nu 5 biti cum ai legat tu. Deci, nu este conectat corect!Senzorul de miscare este numit si senzor de "ocupare", adica centrala isi schimba singura setpointul (se face mai cald sau mai rece in camera) daca se detecteaza ca sunt persoane (adica ceva miscare) in camera. Asta-i un alt mod de economisire de energie, cand e cald afara si nu esti acasa nu faci frig, si invers pentru caldura.Releul este unul intermediar? Daca nu, atunci asculta ce-ti zise colegul de mai sus; daca da, atunci poate pui unul mai mic langa reglete.
Link spre comentariu

Da, scuze, am lut-o de la coada la cap cu proiectul asta... Am facut inati pcb-ul dupa care am facut chema electrica, defapt simularea din care rezulta schema electrica. D0-D3 ai LCD-ului sunt legati la masa. Releul este unul intermediar, defapt, cred ca am sa pun unul mic reed. Cat despre senzorul de miscare este discutabil... trebuie sa stau doar in camera respectiva, nu? Ma complic deocamdata cu el. Mai vedem.Atasez schema electrica, inca lucram la ea...

TERMOSTAT_AMBIENTAL.pdf

Link spre comentariu

Ce am realizat pana acum: :freaza: - ceas in format 24H- calendarul din ds cu corectia anului bisect- nu se pot introduce date incorecte in calendar- doua set-point-uri, unul default si unul ocazional- histeresis reglabil de la 0 la 10 grade- deocamdata se poate seta un program de temperatura pe zilele saptamanii doar pentru ziua intreaga, nu si pentru anumite ore din ziua respectiva - cele doua temperaturi se pot regla din meniu, iar "din mers" se poate mari/micsora temperatura activa din butoanele plus/minus- in meniu se "intra" apasand mai prelung butonul ok. In submeniuri cand apar instructiuni de genul xx/yy, xx reprezinta apasare scurta (normala) si yy apasare lunga (0.6 s).- temperatura este afisata cu o rezolutie de 0.5 grade- de asemenea si cele doua set-point-uri au aceeasi rezolutiepost-7378-139829588034_thumb.png- cand temperatura este in crestere, afiseaza doua sageti in sus, cand temperatura este in scadere, afiseaza doua sageti in jos iar cand stationeaza, sagetile dispar- cand cupleaza releul, afiseaza o sageata spre dreapta- cand este activa temperatura default, pe prima linie afiseaza T1, cand este activa temperatura ocazionala, afiseaza T2Am modificat si schema electrica putin, am mutat switch-urile pe portul E si ledurile pe portul A (din cauza cablajului). Este functional in faza aceasta. Sunt cu el "in probe" pe breadboard.Voi reveni cand voi face modificari.Puiu Bercioiu

post-7378-139829588036_thumb.gif

TERMOSTAT_AMBIENTAL_SCHEMA_PCB.pdf

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

felicitari [bercioiu] arata ff bine atat cablajul cat si afisajul si cred ca il voi face cu prima ocazie cum voi prinde ceva timp liber, singurul problema ar fi reglarea a doua intervale de temperatura in decursul unei zile - functie de care eram cel mai interesat avand in vedere ca atunci cand nu-s acasa temperatura poate fi cu 2-3 grade mai mica si din ce-am citit economia la gaz e considerabila cu o astfel de setare. Dar cine stie la o versiune viitoare de soft se va rezolva si aceasta functie foarte importanta dupa parerea mea.Multumesc ca ai tinut cont de rugamintea mea si ai facut acest proiect frumos.Ca si sfat ar fi repozitionarea butoanele ca in poza de mai si a ledurilor care ar face montajul mai usor de utilizat si ceva mai aratos pe perete.

post-1576-139829598523_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pozitionarea butoanelor este sugestiva si intuitiv de operat. deasupra fiecarui buton apare pe LCD in meniu cate o functie. Referitor la temperaturi, In momentul de fata se poate seta pentru fiecare zi a saptamanii una din cele doua set-point-uri existente, am spus mai sus, se vor putea regla pe intervale orare in fiecare zi, dar asta intr-o versiune ulterioara a softului. Astazi am facut rost de modulele RF si voi desfiinta releul de pe el. Va exista un al doilea montaj receptor in care va fi releul de comanda pentru centrala. Cred ca si alimentarea termostatului va fi cu baterii, sa scap de orice fir pe perete.

Link spre comentariu
Vizitator Mythica

In loc de modul RF am folosit cu succes o sonerie wireless modificata. De asemenea, pentru a evita comenzile ON/OFF repetate spre centrala am folosit un alt montaj (nu am mai stat sa modific softul initial) care transmite comanda doar in cazul in care temperatura ambientala este mai mare sau mai mica decat cea setata timp de 1 minut.

Link spre comentariu

@Mythica

Pai soneria aia tot module RF contine... Am facut astazi teste cu modulele recent achizitionate (multumesc vcdec) si sunt foarte multumit. Am transmis cu o baterie cu LI (3.2 V) la o distanta de aprox 15 m fara probleme. Decodoarele pe care le-am luat sunt latch asa ca am sa transmit un cod pentru actionarea releului si o transmisie fara date pentru oprirea releului.

 

@Ticu

La mine pe cablaj este prezenta acea dioda pentru a opri acel "back EMF", numai ca o sa dispara odata cu releul :da

Link spre comentariu
Vizitator Mythica

Eu ma refeream din punct de vedere al costurilor si usurintei in implementare, o sonerie wireless=16 ron si trebuie doar sa actionezi un releu legat la butonul soneriei.

Link spre comentariu

Da, ma rog, depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile... Pana la urma dai 40 roni si cumperi un termostat ambiental (sau poate mai putin). Daca folosesc o sonerie si leg releul (la sonerie si nu la buton), asta inseamna ca va trebui sa emit semnal atata timp cat trebuie actionat releul. Asta inseamna consum crescut de curent si nu mai pot folosi baterii la alimentarea termostatului. Sigur, exista solutii sa inlaturam si acest impediment, la receptor se pune un basculant, etc dar deja lucrurile se complica. Eu aici proiectez un termostat ambiental, nu adaptez diverse montaje sa obtin acest efect Ca sa nu mai spun ca am o punga de sonerii d`alea de 16 lei "moarte"... Un modul AUREL este alta mancare de peste! Nu mai fugiti atata de modulele astea ca nu sunt "milioane"...

 

Am modificat cablajul pentru modul RF TX-4MSIL. Partea de alimentare inca nu am modificat-o, de fapt mare modificare nu trebuie facuta pentru ca vreau sa-l alimentez de la o baterie de 9v, deci sursa trebuie sa ramana. Back-light-ul LCD-ului trebuie sa-l alimentez prin pic sa se stinga la un anumit timp dupa ce s-a terminat operarea butoanelor. Mai vedem.

post-7378-139829599424_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator Mythica

Eu cred ca motivul principal pentru care cineva isi construieste un termostat pentru centrala proprie este (in afara de hobby) faptul ca poti implementa acele functii pe care unul din comert de 40-100-150 ron nu le are, sau il construiesti cu un cost mai redus. Pe mine m-a costat toata afacerea circa 60 lei (lcd+pic +carcase+sonerie), dar mai mult a contat partea de hobby. Am module wireless de 2,4 GHz, dar nu le-am folosit pentru o comanda on/off la distanta.Ce am facut eu:-2 temperaturi zi/noapte, fiecare ora din zi (gen 00:00 - 01:00) avand posibilitatea de a seta una din cele 2 temperaturi. Aici se putea implementa si o functie gen holiday sau weekend pentru sambata si duminica, dar m-am gandit ca devenea setarea prea stufoasa, daca e sambata si e prea frig in casa in timpul zilei maresc temperatura de zi si porneste centrala, iar duminica noapte o dau la loc.-nu am implementat o functie de pornire manuala, din aceleasi considerente de mai sus (mi-e frig sau cald, modific temperatura din meniu)-la setarea datei nu am implementat decat maxim 12 la luni, 31 la zile, 23 la ore si 59 la minute, deci se pot introduce date gresite gen 30.02 dar tinand cont ca eu reglez ora am considerat ca nu e nevoie de mai mult (doar n-o sa setez data aiurea)-comanda spre centrala o trec printr-un alt circuit astfel incat daca timp de 1 minut starea de on sau off nu se modifica atunci ea este transmisa spre receptor. Histerezisul este de 0,5 grade si am observat ca in timpul incalzirii/racirii, cand se atinge temperatura de prag, sunt comutari dese on/off. Am preferat asa decat cu un histerezis reglabil deoarece diferenta de temperatura cu centrala oprita si pornita este de circa 1,5-2,5 grade.-am folosit un led de stare pentru on mi s-a parut mai intuitiv asa decat cu sageti sau alte caractere pe displayAcestea sunt parerile mele personale dupa care am realizat termostatul, poate nu sunt cele mai bune, dar deocamdata sunt multumit ca nu trebuie sa stau toata ziua sa invart butonul centralei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări