Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertorul de sudura- merge ca alimentator?

sorinn

Postări Recomandate

Salutare tuturor! Nu vreau sa deschid un topic nou, poate sa se mai fi discutat, poate ca e o mare greseala, dar m-am fixat pe o problema: multa lume discuta despre surse in comutatie pentru alimentarea amplificatoarelor. Ideea e (nebuneasca): pot alimenta un amplificator de mare putere de la cea mai buna sursa in comutatie de care dispun pentru moment, (facand abstractie de soft start, de protectii, probabil subiectul se mai poate dezvolta) un invertor de sudura, bineinteles cu filtrajele si decuplajele aferente, avand in vedere ca pot sa reglez amperajul pana intr-un minim de 10 A? Invertorul scoate in gol 82V, problema ar fi cum sa fac alimentarea simetrica... dar totul se poate rezolva...presupun. Astept opinii si din partea moderatorilor pe care ii respect, mi-au fost de mare ajutor in multe situatii. Nu vreau sa reinventez roata, dar...cine stie?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorinn

5

• Dr.L

3

• CIBY2

2

• Marian

2

Top autori în acest subiect

Ar trebui testat mai intai comportamentul invertorului prin adaugarea unor condensatori de filtraj cu tensiunea corespunzatoare si capacitate de 4700-10000uF. Filtrajul original e asigurat printr-o reactanta pe aer. Ar fi bine daca ai putea apoi vizualiza pe un osciloscop comportamentul tensiunii de iesire in prezenta unei sarcini echivalente amplificatorului pe care doresti sa-l alimentezi.

Link spre comentariu

O sa incerc astfel (poate o sa ma coste mai putin); Am un amplificator construit dupa o schema dintr-un almanah Tehnium de prin 1982 daca nu ma insel si care functioneaza si azi (alimentare 63V, mono,condensator de iesire, daca se prajeste...c'est la vie, dar merita incercat

Link spre comentariu

Schema aia asimetrica ar trebui sa poata fi adaptata usor la o tensiune mai mare ca pana la urma diferenta ar fi de vreo 20V, sunt convins ca nu ar fi atat de dificil, altfel nu prea vad cum poti obtine o alimentare simetrica fara modificarea invertorului ( nu stiu daca merita efortul ) si despre masa virtuala nu cred ca se poate pune problema la alimentarea unui amplificator..

Link spre comentariu

Trebuie tinut cont de caracteristica de iesire a invertorului care este abrupt cazatoare. Spui despre minimul curentului de 10A. Dar care este valoarea tensiunii pe iesire la acesti 10A? Scaderea tensiunii incepe de la o valoare mult mai mica a curentului. Ar fi interesant daca i-ai ridica practic caracteristica tensiune/curent pe iesire, folosind cateva rezistente de sarcina legate serie-paralel. Este posibil ca, din cauza acestei caracteristici de iesire, tensiunea sa varieze dramatic in functie de curentul consumat si cum un amplificator audio are varfuri importante in ce priveste consumul, acei 82V in gol sa devina 30 in sarcina (tensiunea pe arc in timpul sudurii variaza in functie de curent de la vreo 22V pana pe la 30). Aceasta variatie nu o va acoperi nici-un condensator cu valori uzuale (cateva mii sau zeci de mii de uF).Este necesara modificarea invertorului pentru o caracteristica rigida la iesire, in care stabilizarea sa fie pe tensiune si nu pe curent, asa cum el a fost gandit. Nu cred ca merita. Exista riscul de a-l defecta iar reparatia sa te coste mai mult decat un toroidal sau o sursa in comutatie facuta de la 0.Dar este posibila aceasta transformare si cum fiecare este liber sa faca asa cum crede de cuviinta, se poate incerca.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Alimentarea simetrica,fara modificarea invertorului,nu prea se poate.Alimentarea asimetrica insa,cred ca ar fi viabila.Daca se regleaza curentul la o valoare mai mare decat maximul tras de amplificator,tensiunea pe iesire nu va scadea cred semnificativ.Pana la urma caracteristica specifica invertoarelor,cazatoare,e realizata prin limitarea puterii invertorului,monitorizandu-se curentul din primar traf forta.Presupunand curentul maxim de sudura,150A,la o tensiune pe arc de cca 20V,rezulta o putere maxima de vreo 3kw.La 80V,s-ar putea trage maxim 40A,fara ca invertorul sa limiteze tensiunea pe iesire;desigur astea sunt doar presupuneri,n-am testat asa ceva.Ar ramane de experimentat apoi,valoarea corespunzatoare a electroliticilor de pe iesire.Despre ce invertor e vorba,poate gasim o schema...?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poti realiza pentru amplificator o alimentare simetrica cu masa virtuala, dintr-o alimentare banala. Din 80Vcc se poate +/-40Vcc.Caracteristica invertorului nu se potriveste cu interesul tau. Vezi ce tensiune ai la consumul estimat si daca te satisface, e ok.

Link spre comentariu

Invertorul este un Stern WM200INVL. Cartea tehnica spune (daca ar fi sa-i dau crezare) ca amperajul maxim ar fi de 200A. Totusi tind sa-i dau dreptate avand in vedere ca am sudat cu electrod bazic de 4 mm, diametru mai mare n-am gasit, la vreo 175A si s-a comportat foarte bine (asta a fost numai de proba am vrut sa vad cat poate duce). Totusi nu cred ca tensiunea o sa scada chiar atat de mult, avand in vedere ca in cazul sudurii el functioneaza aproape in scurt... cat despre tensiunea de iesire, eu ma gandeam la o baterie de condensatori de 60000-80000uF direct pe iesire urmata de un redresor cu dublare de tensiune, ceva de genul asta. Totusi, presupunand ca ar putea functiona, pana la urma cred ca s-ar ajunge tot la ceva tip masa virtuala... si ma gandesc: ar putea functiona un amplificator cu acest tip de alimentare?

Link spre comentariu

sursa de sudare este construita special pentru sudare, ea tine in gol o tensiune de 75-90V care dupa initierea arcului electric o lasa deliberat sa cada la 24-25v cat e necesar pentru sustinerea arcului, treaba asta o face din comanda, daca se modifica traful pentru simetrie trebuie modificata complet comanda iar asta e aproape imposibil, e pacat sa maltratezi o sursa de 5kw pentru un amplificator, mai bine il dai la schimb cu un traf la puterea necesara.

Link spre comentariu

http://danyk.wz.cz/svar.png

http://danyk.wz.cz/reg60v.png

Am pus spre comparare doua scheme,ambele realizate de cehul danyk;una,a unui invertor sudura,cealalta,a unei surse reglabile.Cred ca se vad asemanarile intre cele doua...cat si diferentele.

Bun exemplul, dar complexitatea invertorului nu o putem compara cu "simplitatea intruchipata", cum s-a exprimat un coleg referindu-se la schemele lui danyk pe un topic la Tehnica sudurii.

Problema care se pune este de a modifica acel invertor si doar ne dam cu parerea, neavand nici macar o schema. Merita osteneala? Mai poate fi folosit apoi pentru scopul initial? Poate initiatorul sa faca asta? Daca nu, cat il costa?

Invertorul este un Stern WM200INVL. Cartea tehnica spune (daca ar fi sa-i dau crezare) ca amperajul maxim ar fi de 200A. Totusi tind sa-i dau dreptate avand in vedere ca am sudat cu electrod bazic de 4 mm, diametru mai mare n-am gasit, la vreo 175A si s-a comportat foarte bine (asta a fost numai de proba am vrut sa vad cat poate duce). Totusi nu cred ca tensiunea o sa scada chiar atat de mult, avand in vedere ca in cazul sudurii el functioneaza aproape in scurt... cat despre tensiunea de iesire, eu ma gandeam la o baterie de condensatori de 60000-80000uF direct pe iesire urmata de un redresor cu dublare de tensiune, ceva de genul asta. Totusi, presupunand ca ar putea functiona, pana la urma cred ca s-ar ajunge tot la ceva tip masa virtuala... si ma gandesc: ar putea functiona un amplificator cu acest tip de alimentare?

Cum faci tu redresare cu dublare de tensiune din Curent Continuu?

Parerea mea este sa-l lasi asa cum l-a facut "Mama Natura" si sa te gandesti la alta alternativa.

Ar fi mult mai simpla construirea unuia nou, chiar dupa schema cehului, modificata pentru iesire simetrica si implementate cateva protectii.

Dar lucrul acesta s-a mai facut pe forum si exista topicuri dedicate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări